Mens verdens bedste vintersportsatleter konkurrerer i PyeongChang ved 2018 vinter Olympiaden vil både den hårde træning og konkurrence føre til at mange af dem vil få vejrtrækningsproblemer.

Anstrengelsesudløst astma er et af de mest almindelige medicinske problemer blandt vinter olympiadens atleter. Helt specielt er det cross-country udøvere der topper listen. Omkring 50% af cross-country udøverne lider af anstrengelsesudløst astma. Lige i hælene følger speed skaters på kortbane med 43%. Figur skøjteløbere ”kun” 21%, ice hockey ligger i bunden af listen med 15%. Til sammenligning er det omkring 9% af den engelske befolkning der lider af astma.

 

 

Kombinationen mellem vedvarende kraftig vejrtrækning og kold, tør luft øger vinter atleternes risiko for at udvikle astmarelaterede lidelser. (Indendørs speed skaters skal også slås med den stigende forurening i form af specielt stof fra det køretøj der præparerer overfalden på isen.)

Cross-country skiers øger f.eks. deres vejrtræknings volumen fra omkring seks liter i minuttet (mellem 4-6l i minuttet er normalt) til 180 liter i minuttet under konkurrencen. Denne voldsomme stigning resulterer i store mængder af kold, tør luft lige ned i lungerne. Det får så luftvejene til at snøre sig sammen og nedsætter derfor atleternes evne til at trække vejret normalt.

 

Det skyldes to processer

Den første knytter sig til udtørring af luftvejene som så igen udløser cytokiner ifm inflammation – molekyler der får luftvejene til at snøre sig sammen og blive inflammerede.

 

Den anden proces knytter sig til tab af varme fra vores respiratoriske system. Det resulterer også i at luftvejene snøre sig sammen, denne gang ved nervestimulering. Når atleten stopper med at træne, vil luftvejene stadig snøre sig sammen, endda endnu mere sammen pga af udvidelsen af blodkarrene fordi luftvejene bliver opvarmede igen.

Selv om vi ved at anstrengelsesudløst astma er almindelig hos vinteratleter kan tilstanden nemt forveksles med andre lidelser. Det kunne være et dysfunktionelt vejrtrækningsmønster og anstrengelsesudløst strubelidelse som har symptomer der minder meget om astmas.

Når atleten er diagnosticeret med anstrengelsesudløst astma får han/hun normalt standard pakken til behandling af astma.

Forebyggende astma inhalator som indeholder steroider.

Det hjælper med at reducere inflammationen og luftvejenes sensibilitet og derfor gør det nemmere at trække vejret.

Her er det lige atleten skal have antennerne ude fordi mange af inhalatorerne indeholder stoffer der er forbudte iflg antidoping komiteen. F.eks. Salbutamol. Det kan føre til en overtrædelse af anti-doping forordningen.

Er der noget andet atleterne kan gøre for at hjælpe sig selv?

Først og fremmest, lære at trække vejret!

Buteyko Åndedrætsterapien er virkelig en stor hjælp til at undgå anstrengelsesudløst astma og deraf medicinering.

Derudover være opmærksom på at få omega 3 fiskeolie da omega3 fiskeolie i et vist omfang kan beskytte mod inflammation af luftvejene. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424411)

Probiotika: Nyere undersøgelser viser at probiotika kan understøtte en god bakteriesammensætning i tarmene og på den måde nedsætte sværhedsgraden af astma og undgå inflammation i luftvejene.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27523186)

Først og sidst hænger en væsentlig del succesen sammen med din træning af din vejrtrækning i forbindelse med den specifikke sportsgren.

Her kommer Buteyko Åndedrætsteknikken virkelig til sin ret.

Pin It on Pinterest

Share This