TUDEKOP

Hvordan de kan skade små børn

tudekop forskellige boernTudekoppen forhindre den normale udvikling. Når du ammer tilpasser brystvorden sig babyens mund – men med tudekoppen vil babyens mund tilpasse sig tudekoppens hårde plastik. Babyens sugeevne i forhold til moderens bryst fremme den rigtige udvikling af munden, tænderne, måden at synke på, synkerefleksen, ganen, kæberne, luftvejene og ansigtet. Denne sugeevne ændrer sig når du stikker hård plastik ind i babyens mund og forlænget brug kan føre til ændringer i den måde ansigtet udvikler sig på, give taleproblemer, smalle luftveje (som så igen kan have stor indflydelse på deres vejrtrækning når de sover) og skæve tænder.

Tudekopper kan også give anledning til huller og tidlig forfald. Ligesom det er vigtigt at tænke på hvor længe tænderne er dækket at sukker. Det er meget vigtigere at holde øje med end mængden af sukker du indtager. Tudekopper opfordrer til at tage småslurke af sukkerholdige drikke over lang tid. Set fra tændernes synspunkt er det meget bedre at drikke den sukkerholdige væske på en gang. Slik er helt fint og er bedst i forbindelse med mad i steder for at munden og tænderne bliver udsat for sukkeret over en lang periode.

Bliv TUDEKOP fri: Strategi for forældrene

Hvis du har mulighed for at amme er det nr. 1 for dit barn og dig. Hvis ikke det kan lade sig gøre af den ene eller anden grund, så snak med din tandlæge eller jordemoder, børnelæge om hvad de foreslår som en god løsning for jer når det drejer si om at sikre dit barns mund, tænder, kæber og udviklingen af dit barns ansigt sådan at det forbliver en harmonisk og proportionel udvikling.

tudekop til boernSkift tudekoppen ud med en kop uden tud. Mange virksomheder laver disse små kopper med store ører som små hænder kan gribe om i overgangen fra flasken. Begynd træningen med at flytte gulvtæppet og læg lidt plastik over dig selv, og fyld kun koppen halvvejs! Det kan blive lidt af en udfordring de første gange – og så være glad for at børn lærer meget hurtigere end vi lige er klar over. Der vil ikke gå længe før det går helt fint.

Giv roligt vand – æblejuice og andre lignende drikke indeholder store mængder sukker, også selv om sukkeret er naturlig sukker. Dit barns smagsløg vænner sig lynhurtigt til, at ville have tingene mere og mere sødt. Helt grundlæggende hjælper det børn meget at lære at drikke vand, ganske almindeligt postevand fordi de så hurtigt for at få fornemmelsen af glasset på deres læber og at væske ikke nødvendigvis skal være sødt.

Produktionen af spyt er højest i løbet af et måltid fordi en af spyttets funktion er at neutralisere syre og på den måde beskytte tænder i at forfalde. Ved at give dit barn lækkerbiskner som frugt og mælk under måltidet øger du spyttets beskyttende virkning på mund og tænder.

Hvis dit barn er vant til tudekoppen kan det være en udfordring at komme igennem ændringen fra tudekop til “rigtig” kop. Få din vuggestue, børnehave eller dagplejemor til at hjælpe til med at blive tudekop fri. Det nemmeste er ofte at stikke ungerne en tudekop fordi det griser ikke så meget og så kan de selv i en vis udstrækning underholde sig selv. En tudekop uden tud, kan til at begynde med kræve lige så meget af barnet som af mor eller far!

Hvis dit barns udvikling mht. tænder, udviklingen af ansigtsformen, luftvejene, synkerefleks, kæber er vigtig for dig, så drop tuden, selv om det er hurtigt og nemt!

Pin It on Pinterest

Share This