Jeg kom til at tænke på tandlægeskræk forleden, da jeg var hos tandlægen.

Jeg skulle have en rodbehandling i en kindtand hos min tandlæge.

 

Der var det, jeg kom til at tænke på tandlægeskræk for første gang i måske 50 år. Jeg har flere klienter der har haft tandlægeskræk som er blevet helt trygge ved at gå til tandlæge. Som bivirkning!

Deres oprindelige mål var at få styr på deres astma. Det fik de også!

Når det kommer til tandlæger og besøg, er jeg ikke den der kommer så regelmæssigt som tandlægen kunne tænke sig. Mest dovenskab fra min side, jeg har meget, meget sjældent huller i tænderne, i dag.

Sådan var det ikke for mange år siden. Jeg følte, jeg var verdensmester i at få huller. Allerede som lille pige lige efter jeg var startet i skolen. Dengang var der åbenbart ikke helt den pædagogik som der er i dag. Jeg kan levende huske hvordan tandlægen bare borede.

Og borede.

Og borede.

Indtil han var færdig.

Og så kunne jeg sige av.

Sjovt nok fik jeg ikke tandlægeskræk. Det var bare noget der skulle overstås.

Mange, mange år senere – jow jow, der var stadig tænder jeg ikke havde fået boret i, jeg børstede tænder som alle andre men næsten, fra det ene øjeblik til det andet, havde jeg ingen huller.

Havde ikke brug for tandrensning i det omfang jeg tidligere havde skullet.

Eneste forskel. Jeg havde lært at trække vejret gennem næsen og endnu før var jeg holdt op med at ryge.

Det var en overvældende omgang – besøget hos tandlægen.

Følte virkelig at hele munden blev brugt som lagerplads for tandlægens forskellige instrumenter Noget til at suge, noget til at holde mine kæber adskilte når de blev trætte af at skulle holde  munden åben hele tiden. Andre ting jeg ikke lige havde styr på foruden en tingest der ligner en mikro-trampolin i kvikke farver, en gummi-tingest der skulle forhindre at bakterier kom ned i rodkanalen. Totalt forståligt, hele området skulle være så sterilt som overhovedet muligt. Det er til mit eget bedste.

Det virker blot lidt overvældende.

Og da var det jeg kom til at tænke på de mange mennesker der har tandlægeskræk.
De fleste har aldrig lært at trække vejret gennem næsen! De fleste forsøger at trække vejret gennem munden stadigvæk – selvom jeg forestiller mig at det er næsten umuligt med alt det habengut der er i mundhulen.

Jeg forsøgte ikke at trække vejret gennem munden, det er mange år siden jeg sidst gjorde det, også hos tandlægen. Jeg ville lynhurtigt gå i panik hvis jeg forsøgte.
Her ligger hunden begravet!

Panik!

Og det er jo det nogle af mine klienter gør – går i panik fordi de ikke er vant til at bruge næseånding. Når man først kan det, er det virkelig ”en leg” at være en god patient hos tandlægen.

At det at gå til tandlæge er lige så problemfrit som mange andre ting vi gør uden at tænke så meget over det.

Det er naturligvis noget der skal trænes. Det nytter ikke noget at bestemme sig for næsevejrtrækning mens man sidder i venteværelset og venter på at tandlægen gør sig klar.

Der skal daglig træning til så man lærer sin vejrtrækning at kende under forskellige forhold. Det er virkelig meget vigtigt at kende sin vejrtrækning og kende de triggere der gør at den ændrer sig og hvordan man så får ændret adfærd så den passer til situationen.

Det skal være en helt naturlig adfærd.

Derfor vil jeg gerne hjælpe dig med træningen sådan at næseånding bliver din foretrukne måde at trække vejret på. Både om dagen og natten.

Og tandlægebesøg!

Lad os tale sammen

 

 

 

 

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This