Forudsætningen for astma består af inflammation, en stramning og hævelse af luftvejene, hvilket resulterer i obstruktion af luftstrømmen til og fra lungerne.Symptomer på astma er åndenød, hvæsen, hosten og trykken for brystet.

Syge kan også have hyppige forkølelser, lungeinfektioner, en tilstoppet næse og høfeber, eller rhinitis.

Symptomer og deres sværhedsgrad er forskellige for den enkelte, og de varierer fra sæson til sæson, og i forhold til den enkeltes følsomhed over for en bred vifte af triggers.

Astmaanfald

Et »astmaanfald« er den betegnelse, der anvendes til at beskrive vejrtrækningsbesvær. I nogle tilfælde kan dette være efter eksponering af bestemt ”udløsere”, såsom støv, pollen, eller bestemte fødevarer. I andre tilfælde synes der ikke at være nogen særlig udløse.

Nogle mennesker har hoste og ingen hvæsen, mens andre kan få en hvæsende vejrtrækning og meget lidt hoste, men hvert enkelt tilfælde er ledsaget af en vis grad af vejrtrækningsbesvær. Astma symptomer kan forekomme periodisk, på et dag-til-dag eller sæson-til-sæsonen grundlag, eller de kan være mere eller mindre konstant.

Hvedestrå

Astma Trigger

En ‘trigger’ er noget, der gør astma værre. De mest almindelige udløser omfatter (i alfabetisk rækkefølge): allergi; cigaretrygning (og cigaret røg for ikke-rygere), forkølelse og ‘influenza, kold luft, støvmider, motion under visse omstændigheder, skimmelsvampe, skadelige dampe, pollen, stress, og vejr typer såsom tåge og fugtig.

I nogle tilfælde kan et astmaanfald udløses af en kombination af omstændigheder.

Angst kan være forårsaget af variationer over temaet astma, især når et barn er involveret. Undertiden kan der opstå kommunikationsvanskeligheder mellem lægen og hans patient når der skal stilles en diagnose.

Astma Symptomer

Der er også en bred vifte af symptomer på astma. Følgende er en liste over de mest symptomer en astmatiker kender bedst.

  • Hvæsen

Dette er en højfrekvent fløjtende lyd der produceres, når luft tvinges gennem forsnævrede luftveje. Hvis du blæser gennem en BIG pen, når blæk refill er fjernet, lyden er den samme.

  • Åndenød

Det er følelsen af ikke at kunne tage luft nok ind. Der er et behov for at puste ud, men på samme tid, også en trang ånde i. Hvis dette symptom udvikler sig til et ekstremt niveau, kan det være skræmmende for patienten og meget stressende for dem tæt på ham eller hende

  • Hoste

Ofte er hoste beskrevet som en variant af astma. Dette kan være enten en gentagen tør hoste eller hoste med slim, som ofte opstår i løbet af natten eller tidligt om morgenen. Gentagen hoste kan lægge pres på hjertet og presser spyttet dybere ned i lungerne. Patienter med dette symptom kan føle, at de er som på et transportbånd: jo mere de hoste, jo mere de føler behov for at hoste igen.

  • Trykken i brystet

Luft der er fanget i lungerne skaber en følelse af, at brystet er over oppustet. Dette bliver ofte beskrevet som om en person, klemme eller sidder på ens bryst.

  • Hyppig gaben

Når astma symptomerne er værst, er søvnen afbrudt fordi det er svært at trække vejret og det bidrager til træthed.

Hyppige forkølelser og lungeinfektioner

Mange astmatikere har hyppigt gentagne lungeinfektioner. Ofte skyldes det at deres astma manifesterer sig ved hyppig hosten og hvæsende vejrtrækning og kun så længe infektionen varer.Når infektionen er ikke til stede, astma er ikke et problem.
Ikke astmatikere kan naturligvis også opleve disse symptomer, men de kan ikke sætte sig ind i de følelser af ængstelse, ophidselse, panik, usikkerhed og hjælpeløshed, der følger med et astma anfald og når astmatikeren kæmper for at trække vejret.

Hvis du ikke er astmatiker, skal du forestille dig at du forsøger at trække vejret, mens en pude bliver presset fast over dit ansigt. Den følelse du forestiller dig, er følelsen af en person med astma har under et anfald. I dit tilfælde, kan den imaginære puden let kan fjernes for at give dig mulighed for at trække vejret ubesværet, for en astmatiker, er løsningen ikke så enkelt.

Mange astma symptomer er også symptomer på andre forhold, såsom kronisk bronkitis eller bronchiectasis, for eksempel. Diagnosen bliver stillet ved at tage hensyn til den kroniske karakter af astmaen og forsnævringen af luftvejene på grund af betændelse af forskellige celler og kemikalier.

Pin It on Pinterest

Share This