Af Rosalba Courtney-Belford

Offentliggjort i WellBeing Magazine nr. 68 juni 1997

Optimer din vejrtrækning og få kontrol over DIN SUNDHED ved at bruge Buteyko Åndedræts Metoden.

Lang artikel

Lang artikel

‘GOD vejrtrækning er som god ernæring. Vejrtrækning som opfylder kroppens behov og giver optimale betingelser for sundhed. Det betyder ikke, at jo mere du indånder jo bedre er du. God vejrtrækning er mere end nøglen til god ernæring, hvilket ikke er spise mindre. Faktisk er det en af de mest potente helbredende redskaber til diæt eller fastende. Det kan være, at du skal trække vejret mindre og at vejrtrækningen skal være af en bedre kvalitet og mere hensigtsmæssigt for at tilgodese kroppens energi udgifter.

Denne artikel er baseret på de opdagelser og kliniske observationer af den russisk læge Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko om brugen af åndedrættet som et redskab til at overvinde symptomerne på sygdom, og for at øge sundheden.

Den udbredte opfattelse er, at jo mere vi indånder, jo bedre vi lever. For over halvtreds år siden, bemærkede Dr. Buteyko, efter mange års forskning, at jo mere syge folk blev, jo større volumen af luft, var det nødvendigt for at trække vejret. Det at bringe mængden af deres åndedræt tilbage til det normale førte til fjernelse af deres symptomer og kontrol af deres sygdom. Han udviklede efterfølgende koncept: jo mere man indånder, jo tættere du er på døden, mens jo mindre du indånder, jo længere du vil leve.

Hvad sker der i hjernen

Hvad sker der i hjernen

For mange mennesker, synes denne erklæring i først omgang at være absurd og at gå imod grundlæggende intuitiv viden. Imidlertid udviklede Dr. Buteyko en metode til at trække vejret som er baseret på at træne folk til effektivt at bruge en mindre mængde luft . Dette er en af de mest potente metodenjeg har mødt til at korrigere kroppen fysiologisk fjerne sygdom . I løbet af en kort periode, opnår mennesker med astma en dramatisk virkninger i sundhedens tegn. Dette gør sig også gældende for allergi, hjerte-karsygdomme, forhøjet blodtryk, immun problemer, søvnapnø, kronisk træthed og stress.

Forskning udført i Brisbane i 1995 viste, at astmatikere der bruger denne form for vejrtrækning var i stand til at reducere deres brug af bronkodilaterende medicin med 90 procent og steroid medicin med 30 procent i forhold til astmatikere, der blev undervist normale fysioterapeutiske åndedrætøvelser.
Læger, der arbejder med denne vejrtrækningsmetode i Rusland, ved, at blodtryks niveauet konsekvent fald er til det normale, hvis blodtrykket er for højt. Russisk forskning viste også, at det at trække vejret mindre, normaliserer immunsystemet hos mennesker, der lider af luftvejs-og allergiske sygdomme. Det samme gør sig gældende for mennesker, hvis immunsystem er blevet beskadiget af stråling. Forskellige former for åndedrætsterapi har eksisteret i mange kulturer og mange aldre. I Kina er det at trække vejret en stor del af selvudvikling og lægekunsten Qi Gong. I Indien, er Pranayama en stor del af praksis med yoga. Qi Gong og Pranayama bringer bevidst fokus på og kontrol af åndedræt til at helbrede sygdomme, adgang til livskraften, løfte ånden og ro i sindet. Det er interessant, at udøvere af denne kunst har haft succes med at hjælpe syge med de samme typer af sygdomme, ligeledes blive hjulpet af Buteyko metoden til at trække vejret.

Det ser fra forskningen ud til at inden for disse forskellige typer af vejrtrækning vil de fysiologiske ændringer der sker, i sidste ende ligne Buteyko ÅndedrætsMetoden på trods af at Qi Gong og Yoga vejrtrækning er forbundet med dyb, langsom vejrtrækning. Buteyko åndedrættet bruger apnø og kontrolleret reduktion af ventilation. Tilhængerne af Buteyko metoden vil sige, at denne metode er hurtigere og mere direkte på grund af den rolle kuldioxid spiller i kroppens fysiologi, og at det derfor er  en mere effektive metode til at nå målet om at optimere vejrtrækning og kroppens fysiologi.

Funktionerne i vejrtrækning

Funktionen i vejrtrækning eller åndedræt er:
At tilføre ilt til produktion af energi i de aerobe veje i cellens mitochondrier (som er ansvarlige for respiration og energi produktion).
At holde det korrekte pH-niveau i kroppen.
At opretholde nok kuldioxid til kropsfunktioner.

De fleste mennesker, herunder uddannet sundhedspersonale, mener, at formålet med at trække vejret er at få nok ilt eller så meget ilt som muligt. De er ikke klar over nødvendigheden af at bevare den rette balance mellem ilt og kuldioxid (og sandsynligvis mellem ilt og kroppens egne beskyttende antioxidant-systemer). Hvis vores kroppe er i underskud med kuldioxid på grund af overånding,  er vi ude af stand til at bruge ilten ordentligt.

Overånding efterlader os derfor i underskud af ilt i vævet. Mennesker, der overånder føler sig forpustet og er ude af stand til at tage en dyb indånding.

En af de grundlæggende kvaliteter i vores fysisk er vores evne til at opretholde en lind strøm på trods af alle de ændringer, der foregår omkring os. Denne evne kaldes homøostase. Vores temperatur, surhedsgrad og alkalinitet, hvile puls, vægt, hormonbalance og blodsukker har tendens til altid at være meget tæt på et etableret normalområde. Grunden til, at livet er så god til at opretholde homøostase er, at hvis vi er ude af trit med de ret snævre parametre for normalitet, vi bliver syge eller dør. Et af de vigtigste af disse parametre er vores pH eller tilstand af syre / base balance, der kontrollerer de fleste af de kemiske reaktioner i vores krop.

Vores kroppe vil opretholde en normal pH ved at opretholde et passende niveau for den meget udskældte, men meget vigtige gasart, der produceres af kroppens stofskifte, kuldioxid (C02).

En række af de kemiske reaktioner i vores krop er afhængige af at der er tilstrækkelige mængder af C02. Hvis der opstår en ubalance mellem niveauerne af ilt og kuldioxid, bliver åndedrættet  forstyrret.

Hvad er dårlig / god vejrtrækning?

Kan du se din ånde en vintermorgen?

Kan du se din ånde en vintermorgen?

De fleste mennesker hvis krop, sind eller ånd er ude af balance vil hyperventilere eller overånde med masser af korte bryst åndedrag, som giver dem mangel af CO2, og derfor ikke kan udnytte ilt ordentligt. En god vejrtrækning er, i henhold til de standarder for medicinske tekster og WHO, omkring fire til seks liter luft per minut.

Mennesker der jævnligt lider af astmaanfald ånder omkring femten liter pr minut mellem anfaldene . Under anfald kommer de hurtigt op på 27 l i minuttet. Nedbringelse af ventilations niveauet hos astmatikere til “bare” ni liter pr minut reducerer deres behov for medicin med 90 pct.

Jo bedre din vejrtrækning er, jo mindre indåndinger per minut,  skal du tage. Tolv indåndinger pr minut vil være omkring den øvre grænse for, hvad du skal bruge. Mindre end det er bedre. Når du udfører fokuseret, afslappet vejrtrækning, skal du være i stand til at reducere dine vejrtrækninger til fire i minuttet.

Dårlig vejrtrækning har tendens til at være lokaliseret i den øvre del af bryst og hurtig brystet vejrtrækning er kendetegnende for klassiske hyperventilation eller overånding.

Folk, der overånder plejer at sige, at de ikke kan tage en fuld eller tilfredsstillende “mundfuld” luft og let bliver forpustede. De føler, de har brug for at trække vejret mere, men hvis de prøver, kan de ikke klare det, eller synes, at det får dem til at føle sig værre tilpas.

Motion eller anstrengelse hos mennesker der overånder kan føre til angst, hjertebanken, trykken for brystet eller en hel række andre symptomer forbundet med overånding. Medicinske tekster  beskriver ofte disse menneskers manglende evne til at motionere som “et anstrengelses syndrom”. “Anstrengelses syndrom” og hyperventilation er forbundet med overskydende produktion af mælkesyre og for stort tab af CO2.

God vejrtrækning bruger mellemgulvet snarere end brystet. Virkningerne af at trække vejret med mellemgulvet er at give langsommere og bedre vejrtrækninger. Hyperventilation forekommer sjældent hos mennesker, der bruger mellemgulvet til at trække vejret med. Mellemgulvets bevægelser masserer abdominale organer. Ved at udligne trykforskellen mellem bryst-og bughule, forhindrer du organernes opadgående bevægelse, altså mave og galdeblære, og hjælper med at korrigere syre reflux (sure opstød) og galdeblære problemer.

God vejrtrækning holder niveauet af kuldioxid i lungerne på omkring 5,5 til 6,5 pct. Sunde, stærke mennesker indånder mindre i hvile og under søvn. De kan trække vejret dybt og få så meget luft, som de har brug for, hvis de øver sig eller bare ønsker at tage en dyb indånding. Mennesker med god vejrtrækning  trækker altid vejret gennem næsen.
Tendenser til at gøre dig til overånder: kroppen reagerer ved at begrænse vejrtrækning endnu mere. Det gør den ved at producere mere slim og skabe hævelse i næse og spasmer i musklerne i bronkierne.

Folk med god vejrtrækning bliver ikke  forpustet når de har brug for at holde vejret eller løbe. Stress destabiliserer ikke deres vejrtrækning eller deres nervesystem, fordi god vejrtrækning øger deres modstandsdygtighed over for stress.

Folk der overånder har en tendens til at være oversensitive overfor CO2 som udløser til det at trække vejret. Dette er kendt som høj ventilations svar på CO2. Personer med forkert vejrtrækning og hyperventilation er meget hurtige til at reagere på en stigning i niveauet af CO2 med øget respiration. Ved overånding nedbrydes CO2-niveauet. Mennesker med god vejrtrækning har tendens til at respondere normal  på CO2. Mennesker med ekstraordinær udholdenhed har formentlig en lav ventilation som svar på CO2. De hyperventilerer ikke  under stress eller ved fysiske udfoldelser. Deres evne til at frigive ilt fra de røde blodlegemer til vævene øges.

Symptomer på sygdom som forsvarsmekanismer mod hyperventilation og tab af CO2

En af de mest almindelige manifestationer af dårlig vejrtrækning er tilstedeværelsen af det Dr. Buteyko karkaterisere som defensive reaktioner mod tab af CO2. Disse reaktioner som kroppen skaber til at begrænse tabet af CO2 fremstår som symptomer på sygdom. Han opregner en lang række af disse. men det mest oplagte er forhold, hvor vi ser et øget niveau af slim og spasmer og hævelse i luftvejene såsom bihulebetændelse, næsepolypper, astma og kronisk bronkitis. Ifølge Dr. Buteyko er begrænsninger i næse og luftveje skabt som reaktion på kroppens behov.

Astmatikere og personer med andre nasale og luftvejslidelser kan hurtigt lære at åbne deres luftveje ved at reducere deres vejrtrækning eller ved at holde vejret for at øge CO2-niveauet.

Store læger fra Antikken som Hippokrates og Paracelsus sagde, at vi må forstå og følge naturen og ikke forsøge at kontrollere den.  Enhver med erfaring i naturlige healing vil fortælle dig, at årsagerne til sygdommen ofte er mange, og dette tilfælde er ingen undtagelse. Men, normalisering af åndedrættet hjælper os til at bryde mange af de onde cyklusser, der opretholder sygdomsprocesser i kroppen.

Gyldigheden af Dr. Buteyko’s observationer og teorier om tilstedeværelsen af defensive reaktioner mod tab af CO2 er understøttet af en hurtig lindring af symptomer som når vi trækker vejret på en sådan måde, at CO2-niveauet stiger. At lære at kontrollere symptomerne med vejrtrækning er altid bedst med en erfaren Buteyko practitioner.

Test din vejrtrækning og niveau af C02

solsikke

Forskning udført af Dr. Buteyko i 1960’erne viste, at indholdet af CO2 kan testes meget præcist og let ved at måle den tid, forsøgspersoner kunne holde vejret, uden at tvinge eller belaste åndedrættet. Han fandt, at hvis CO2-niveauet var normalet, kunne personen holde vejret i fyrre sekunder. Han betragtede det optimale niveau af CO2 til at være 6,5 procent af alveoleluften og dette korrelerede til at kunne holdet vejret uden anstrengelse i tres sekunder. Mange astmatikere kan ikke holde vejret i længere end ti sekunder, og selv folk uden åbenlyse luftvejssygdomme er kun i stand til at holde det i ti sekunder, før de gispede efter vejret. At træne ventilation med åndedrætsøvelser vil øge den tid, vejret kan holdes.

Hvordan og hvorfor bliver åndedrættet unormalt?

De fleste af os er helt uvidende om det at trække vejret. Det er som det skal være, i betragtning af, hvad der skal til for at trække vejret 20,000 gange om dagen. Vi ånder på den måde, vi gør på grund af ubevidste mekanismer.

Stress, angst og følelser stimulere alle vores vejrtrækning og puls. Den stærkeste umiddelbare stimulans til vores vejrtrækning kommer igennem stress; fra vores sympatiske nervesystem; vores kamp eller flugt reaktion. Vores nervesystem gear os til at flygte eller kæmpe ved at øge vores hjerterytme og vores vejrtrækning. Men for det meste sidder vi uanset om vores stressor opfører sig på en socialt passende måde, snarere end som at opføre os som vores dyr. Vores fysiologi  begynder derfor at tilpasse sig til denne tilstand af unormal opstemthed, som ikke er opfyldt ved fysisk aktivitet. Hvis vores vejrtrækning bliver i denne øgede tilstand fastholder vores krop de fysiologiske virkninger af stress respons længe efter den belastende begivenhed er overstået. En række psykologiske og personlig udviklings behandlingsformer bruge åndedrættet. Grunden til dette er, at vejrtrækningen påvirker følelser så meget som følelser påvirker vejrtrækning. Vores angst får os til at trække vejret hurtigere, og vores hurtige vejrtrækning holder os i en tilstand af metabolisk uligevægt, hvor CO2-niveauet er for lavt og ilt udnyttelse er dårlig. Lave niveauer af kuldioxid gøre vores nervesystem mere overgearet. Vores hjerne bølge mønstre ændrer sig. afspejler lavt ilt, der optages på grund af lave niveauer af CO2. Depression har vist sig at være forbundet med lav hjernen ilt og efterfølgende hjernebølge ændringer.

Motion, eller mangel på samme, kan påvirke vores vejrtrækning. Hvis vi ikke træner eller overtræner, især hvis vi er mundåndere, forværrer vi virkningerne af stress på vores krop. Det der skulle have været en forbigående tilstand i det sympatiske nervesystem fortsætter ind i en langvarig og vedvarende situation. Aerob træning er nyttigt, fordi det øger vores tolerance over CO2. Men, motion, der er for anstrengende for vores fitness niveau vil få os hyperventilerer. Det er min overbevisning, at fejlagtig vejrtrækning er en af de vigtigste faktorer i hyperventilations syndromet, med tab af CO2 som en af de vigtigste faktorer til tab af glutamin, og på den måde påvirker vores immun-og energisystemer. Raske mennesker får 93 procent af deres energi aerobt og resten anaerobt. Dårlig vejrtrækning kan nedsætte mængden af energi, vi får aerobt til 84 pct. Det er den aerobe måde der skaber CO2 og bruger ilt anaerob er langt mere ineffektiv og meget mere destabiliserende for homøostase end aerobe stofskifte.

Når vi foretager energi anaerobt, vi bruger ingen ilt og producere mælkesyre som et biprodukt. Mælkesyre er kendt for at stimulere vejrtrækning, og bidrage til hyperventilation. Dette fører til en situation, hvor dårlig vejrtrækning sig selv medfører produktionen af et stof,  fører det til mere dårlig vejrtrækning.

En af de primære faktorer der påvirker åndedræt er, hvad der sker i cellen og hvor godt ilte  bruges til at lave energi. Når cellestofskiftet er ineffektiv på grund af giftige overbelastning. sygdom eller mangel på vitaminer, mineraler og mulige essentielle fedtsyrer, bliver vores aerob cellestofskifte forringet.

Den moderne vestlige kost af forarbejdede fødevarer bidrager til dårlig vejrtrækning. Dr. Weston Price viste, i sin bog Nutrition and Physical Degeneration,  at når folk er vant til en traditionelt uforarbejdede kost, spiste forarbejdede fødevarer som hvidt mel og sukker, viste deres børn de klassiske tegn på mundånding, såsom et langt smalt ansigt og indsnævret øvre kæben. De begyndte at udvikle, hvad vi ville kalde ortodontiske problemer med for lidt plads til tænderne foruden udstående eller underudviklet underkæben. Før det havde alle de mennesker i de fjorten forskellige kulturer han studerede, vist perfekt ansigtet strukturer, med brede ansigter, der tillod masser af plads til nasal åndedræt og viste ingen tegn på dental misdannelser. Lægelige myndigheder over hele den vestlige verden er klar over, at antallet af astma er fordoblet hvert tiende år. Mennesker i mere primitive samfund viser meget lave niveauer af astma. En undersøgelse udført på forskelle i forekomsten af astma mellem Øst-og Vesttyskland viste, at der var fire gange højere forekomst af astma i de mere velhavende Vesttyskland. Min fornemmelse er, at det høje niveau af kalorier fra fedt og sukker med relativt lavt niveau af næringsstof  fører til en manglende effektivitet af den cellulære respirationsmekanisme og bidrager til overånding. De forarbejdede fødevarer i verdens rige lande giver de betingelser, der fører til metaboliske ineffektivitet og efterfølgende vejrtrækningsproblemer.  Den opbrugte kuldioxid føre til yderligere cellemetabolisk ineffektivitet.

Kuldioxid er en af de mest magtfulde regulatorer af aerobe energi og adgangsvej ind i cellen. Leverceller i et medium indeholdende CO2 viser en syv gange øget metabolisk aktivitet i de aerobe veje i forhold til celler i et medie, der har samme pH-værdi, men bruger fosfat buffere. Den omstændighed, at kuldioxid bruges i reversibel kemiske reaktioner i aerob energi veje er ikke nævnt i mange biokemi lærebøger, men der er skrevet om dette og det er drøftet af Dr. Buteyko. Han beskriver i detaljer, hvordan “CO2 deltager i reguleringen af en lang række centrale punkter i stofskiftet og respektive fysiologiske funktioner i organismen”. Lave niveauer af CO2 kan føre til ineffektivit cellulær respiration, der fastholder dårlig vejrtrækning og skaber et behov i kroppen for defensive mekanismer til at holde på CO2.

Et hævet syreindhold vil have den virkning at øge vejrtrækningen og skærpe hyperventilationen. Surhedsgraden sker på grund af sygdom, mineral mangel, overskydende protein og korn i kosten og som en del af den allergiske reaktion. Faktorer, der fører til surhedsgrad vil have tendens til at skabe overånding. Metabolisk acidose udvikler sig som en langsigtet tilpasning til de respiratoriske alkalose forårsaget af hyperventilation og skaber endnu en ond cirkel, hvor dårlig vejrtrækning fører til mere dårlig vejrtrækning.

En ting der er værd at huske på er, at den måde, vi ånder på har vi arvet fra vores forældre. Det tager flere generationer før den måde vi trækker vejret på, bliver virkelig forstyrret. Den øgede forekomst vi ser af astma i dag er et resultat af kost og livsstilsændringer i løbet af de seneste to århundreder.

Hvordan ændrer du måden du vejret på?

For at bringe dit CO2-niveauet tilbage til det normale, er du nødt til at træne de ubevidste mekanismer i dit nervesystem for at skabe ventilationenes svar på CO2. Du kan gøre dette ved at fokusere din opmærksomhed på vejret! Meditation. Ved motion og også gennem særlige Buteyko åndedrætsøvelser. Foranstaltninger der forbedrer din generelle metaboliske effektivitet vil også bidrage til at normalisere din vejrtrækning.

Fokusere din opmærksomhed på vejret / meditation

Medmindre vi er alvorligt i underskud på ilt, hvad der normalt driver vores trang til at trække vejret er kuldioxid. Som de niveauer opbygger i vores krop, føler vi et ønske om at trække vejret. Folk, der overbreathe har en højere grad af respons til CO2 og har en tendens til at øge deres vejrtrækning, før indholdet af CO2 er på deres optimale niveau.

Du kan træne dette svar til CO2 gennem åndedrætsøvelser. Mange meditationsteknikker og mild Buteyko uddannelse bruge koncentreret afslappet opmærksomhed på vejret som en måde at berolige nervesystemet og normalisere vejrtrækning. I denne tilstand, vil dit åndedræt begynder at bremse naturligt. Forskning har vist, at CO2-niveauet vil begynde at stige på trods af det faktum, at vejrtrækningen kan blive dybere. Efter en periode på forceret observation af din vejrtrækning, kan du blive så stille, at din vejrtrækning er næsten suspenderet. I denne tilstand. din vejrtrækning centrum og dit nervesystem er uddannet til at acceptere mere normale vejrtrækning og højere niveauer af CO2.

Dyb, langsom vejrtrækning

Min observation er, at mange mennesker, der har forsøgt at gøre dybe åndedrætsøvelser og fundet dem vanskelige og ubehagelige allerede er overbreathing og er for lav i CO2. Deres krop brug af begrænset vejrtrækning i et forsøg på at genvinde deres nødvendige balance af CO2. Som et resultat. brystet er ofte stram og mellemgulv ikke fungerer som det skal. Hvis du ændrer fokus på din vejrtrækning øvelser til at øge CO2-niveauet. din vejrtrækning meget snart bliver mere frie og fulde bryst ekspansion og mellemgulv bevægelse bliver mulig.

Dyb. langsom vejrtrækning er den type af åndedrættet, der traditionelt anvendes til behandling af hyperventilation. Det kan være meget nyttigt, hvis vejrtrækning er aftaget tilstrækkeligt til rent faktisk at øge CO2 og hvis det kan fremkalde en følelse af afslapning. En meget bekymret og deprimeret person, der ofte føler spændinger i pit i deres mave. Vejrtrækning med stærkere diafragma bevægelser som man gør i en dyb langsom indånding for tre eller fire vejrtrækninger kan bryde den onde cirkel og give dig mulighed for at komme videre fokuseret opmærksomhed eller meditation vejrtrækning.

Fysisk træning

Uddannelse kroppen til at acceptere en ændring i ventilation tærsklen af CO2 er også muligt ved hjælp af motion. Hvis de fleste af denne øvelse er gennemført samtidig med at næsen vejrtrækning. Graden af fysisk anstrengelse skal bygges op meget langsomt, således at modvirke hyperventilation. Overdreven motion og træning er vigtige årsager til forstyrret vejrtrækning og forstyrret stofskifte.

Svømning er en øvelse, der er kendt for sin evne til at øge CO2. Grunden til dette er, at når vi er svømning, vi er begrænset fra at tage så meget luft, som vi kunne med det samme beløb af anstrengelse på landjorden. Evne til din krop til at opbygge CO2 er forbedret ved at uddanne din ånde-bedrift evne. I svømning. Dette gøres ved at in-krølning antallet af slag mellem vejrtrækninger. Ved at svømme langsomt på først og derefter, efter en varm op periode, opbygge streger fra tre til fem, så tiden til syv slag mellem vejrtrækninger kan du forbedre din tolerance for CO2.

Andre former for motion, som gang og løb, kan også bruges til at opbygge CO2-tolerance. Dette gøres ved at anvende en lang warm up periode på 10-20 minutter. I den varme op, skal du gøre langsom kontrolleret vejrtrækning. Ideelt med et hul i slutningen af i vejret, og også i slutningen af ud ånde. Mere intens motion kan ske efter den varme op periode, men bør holdes inden for din evne til at opretholde næsen vejrtrækning. I første omgang vil bevare nasal vejrtrækning under arbejde begrænse dine resultater, men med tiden vil dit normale anstrengelse være muligt med den ekstra fordel af øget udholdenhed og sænkes puls. Dr. John Douillard, som har trænet mange elite-atleter for høje niveauer af ydeevne anvende nasal trække vejret, siger, at faldet i oplevet ydeevne varer fra tre til ti uger.

Buteyko metoden til at trække vejret

Buteyko metoden til at trække vejret lærer folk at udnytte kropsholdning. grad fokuseret på vejret og kontrolleret åndedræt-bedrift for at øge indholdet af CO2. Det er sandsynligvis også en af de eneste former for vejrtrækning omskoling, der lærer folk at reducere mængden af luft og samtidig bevare en afslappet membran. Dr. Buteyko udviklede et system til at normalisere de parametre af ventilationen, der muliggjorde nogle mennesker til at overvinde kroniske sygdomme, at de havde haft i flere år i et antal uger. Ændring af ubevidste vejrtrækning mønstre tager disciplin. udholdenhed og vedholdenhed. I mange tilfælde kræver det hjælp fra en uddannet Buteyko praktiserende læge. De fleste Buteyko praktiserende lære principperne i åndedrættet over en fire til fem dage periode i en workshop indstilling. Dette er den tid, de finder det tager at gøre nogle af de første skift i fysiologien at give deltagerne mulighed for at fortsætte på egen hånd. En video undervisning metoden har også for nylig blevet tilgængelige.

Forbedring af stofskiftet

En række medicinske forfattere har observeret, at der er nogle mennesker, hvis hyperventilation stopper, når de får ekstra magnesium. Dette er ikke overraskende i betragtning af, at det delvise tab af cellulære magnesium ved hyperventilation, der skaber den surhedsgrad, der foreviger hyperventilation The B-vitaminer og magnesium er en del af co-enzym, der bruges i det aerobe stofskifte veje.

Både magnesium og B-vitaminer er blevet brugt i medicinske forsøg for at forbedre astma. Undersøgelser foretaget med B6-vitamin viser, at dette vitamin er meget lavt i sin aktive form i blodet hos astmatikere og at supplere det med B-vitamin ~ har ført til forbedring af astma. Magnesium indtag i kosten har også ført til lavere niveauer af sværhedsgraden og hyppigheden af astma. Andre næringsstoffer spiller sandsynligvis også en vigtig rolle.

Dr. Joanna Budwig taler om vigtigheden af ultra-umættede fedtstoffer som alfa-linolensyre i forbindelse med at trække vejret. Disse fedtsyrer indeholder frie elektroner, der har stor lighed med ilt. Da aerob metabolisme/stofskifte kun sker inde i cellen (mens anaerob sker uden for cellerne – cellemembranen er lavet af fedt og protein), kan det være, at slægtskabet med disse fedtstoffer hjælper til i forbindelse med transport af ilt ind i cellen.

Metabolisk toksicitet kan resultere i en situation, hvor de enzymsystemer af mitochondrier er forgiftet. Ineffektiv cellulær respiration kan medføre at det påvirker vores vejrtrækning. I dette tilfælde, at den måde vi forbedre vores vejrtrækning på, kan indebære en afgiftning som kontrolleres af en fastende eller tarm udrensning. Stoffer som co-enzym Q10, som forbedrer mitokondrie-aktivitet, kan også hjælpe cellulær respiration og vejrtrækning.

Virkningerne af at trække vejret på dit helbred

Hvis din vejrtrækning er forkert, dit helbred lider. Følgerne af fejlagtig vejrtrækning mærkes af en hel række af systemer – immun, kredsløbet, endokrine og nervøs – samt af din energi produktion. Ved at arbejde med din vejrtrækning, kan du forbedre en lang række symptomer og betingelser.

Hjertet og omsætning

Når vi hyperventilate og mister et overskud af CO2, en af de mest umiddelbare virkninger er på omsætning. Blodkarrene snøre, der fører til forhøjet blodtryk. Normalisering af åndedrættet har en meget hurtig effekt på at sænke blodtrykket i de fleste tilfælde. Øget CO2 gennem regulering af vejrtrækning gør du føler dig varm som din blodgennemstrømningen stiger.

Personer med Raynauds syndrom og migræne kan lære at kontrollere symptomer, der kommer fra forsnævringen af blodkar i hovedet eller på hænder og fødder ved at øge deres CO2-niveauet.

Flytning af den afslappede membranen i en person med god vejrtrækning også har en mekanisk virkning, øger venøs vende tilbage til hjertemusklen. Folk, der overbreathe eller hyperventilate nedsætte mængden af ilt taget op af hjertemusklen og øge modstanden i koronare blodgennemstrømning.

En af de klassiske tegn på hjertesygdomme er åndenød, som kan øge eventuelle underliggende hyperventilation. Nogle hjertelæger mener, at hyperventilation ikke kun producerer symptomer, der efterligner hjertesygdomme, men kan udløse et hjerteanfald i nogle situationer.

Den nervøse og muskuløs Systems

Nervesystemet reagerer på et fald i CO2 ved at blive mere overgearet.

Glatte og skeletmuskulatur bliver mere tilbøjelige til at spasmer og konstruktion. Hyper-ventilation synes at gøre det sympatiske nervesystem bliver dominerende. Effekten af dette på stressrelaterede lidelser som visse former for fordøjelsesproblemer og hovedpine bliver meget tydelig, når man ser, hvordan disse symptomer kan kontrol-ledede med vejrtrækning Brain bølge mønster vil ændre sig som reaktion på et lavt niveau af kuldioxid, der viser visse typer af abnormiteter i forbindelse med mindre velfungerende.

Epilepsi-lignende hjerne bølge mønstre er fremstillet ved hjælp af hyperventilation. i fortiden, var folk til hyperventilate at se, om de havde epilepsi. Starten af epileptiske anfald er forbundet med faldet i hjernen ilt, der er forbundet med lavere niveauer af CO2.

Psykologer har kendt i lang tid, at folk med panikangst hyperventilate, og at dette hyperventilation er årsag til mange, hvis ikke alle, af de symptomer, de oplever. The bankende hjerte, stakåndethed, prikken og følelsesløshed i hænder, fødder og ansigt, svimmelhed og følelse af uvirkelighed alle kan gengives ved at få følsomme individer med at trække vejret så hurtigt og så dybt som de kan i et par minutter.

De fleste mennesker, når understregede, bliver bedt om at tage en stor dyb indånding og slap af. Til en person, der er hyperventilating og allerede tager for meget luft, kan denne rådgivning ikke rigtig hjælpe.

Mennesker, der er udsat for angst og panikanfald nødt til at ændre deres ventilation svar på CO2 over tid, således at, når det igangsættende situation opstået, de allerede har udviklet en ny ubevidste vejrtrækning, som har givet dem en reserve af CO2. De fleste mennesker med åndedrætsbesvær eller angst er for tæt på grænsen af CO2 og enhver lille incitament til at trække vejret vil efterlade dem i en destabiliserede tilstand. Kom tilbage til det normale i denne tilstand er som at prøve at kravle op af en klippeside, når du allerede er faldet af. Folk har behov for dagligt at trække vejret uddannelse til at pre-vent udløse panik, angst og stress og har derefter brug for hurtigt at genkende de tidlige tegn på lavt CO2 for at hjælpe så holde sig væk fra kanten af klinten. Når det er trænet, kan vejrtrækning kan anvendes mere effektivt i en stressende situation.

Virkninger på immunitet

Vejrtrækning kan påvirke immunsystemet. Test af immunitet viste, at. Efter tre dages uddannelse for at trække vejret med Buteyko metoden, fag «niveauer af autohemolysin plaque celler (i forbindelse med autoimmunitet) faldt. Hud mikro flora niveauer, som er forhøjet, når immunitet er lav, faldt. På Alle EU Videnskabelige Center of Radiation Medicine i Rusland, blev denne metode anvendt med halvtreds ofre for Tjernobyl-ulykken. 83 procent af de patienter, viste en forbedring i deres symptomer og i de objektive målinger af deres immunsystem funktioner i blodprøver. Dr. Otto Warburg. der inspirerede og blev citeret af den berømte alternative kræft specialist Dr. Max Gerson, mente, at problemet med kræftpatienter var, at kræftcellerne anvendes anaerobt stofskifte (ikke-ilt udnytte) i stedet for normal aerob (ilt udnytte) stofskifte. I dette tilfælde vil en forbedring af effektiviteten af aerobe energi veje være til stor hjælp. Tilstedeværelsen af CO2 kan øge effektiviteten af den metaboliske reaktioner c2o syv gange.

Virkningerne af at trække vejret på gigt er også af interesse som 25 procent af personer med leddegigt lider af astma.

Infektion og allergi både føre til hyperventilation. På kort sigt, overbreathing fører til, hvad der er kendt som respiratorisk alkalose. på grund af det efterfølgende tab af mineraler og bikarbonat butikker (som er lavet primært fra CO2), kroppen bliver mere syre. Dette syreindhold synes at øge både hyperventilation og allergiske symptomer. Mennesker bliver mindre allergi, hvis de med succes kan ændre deres vejrtrækning mønstre. Det er kendt, at lavt CO2 øger frigivelsen af histamin fra de fleste celler.

Buteyko Metoden er blevet kendt for sin evne til at hjælpe, der lider af emfysem. kronisk bronkitis, astma og problemer med bihulerne. Folk, der har betændelse, infektion eller begrænsning af luftvejene er dem med størst sandsynlighed for at udvikle åndedrætsbesvær. Det er også mest sandsynligt, at dårlig vejrtrækning har været en af de vigtigste faktorer i udviklingen af deres vejrtrækning sygdomme. Folk, der har lungesygdomme alle udvikler symptomer på åndenød og ofte en følelse af frygt, angst eller endda gå i panik over at kunne få nok vejret. Dette åndenød tendens til at gøre dem overbreathe og dermed mister et overskud af CO2. Dette tab af CO2 fra alveolerne i lungerne bidrager til bronkospasmer og nedsat optagelse af ilt ind i vævene. Dette gør den følelse af åndenød værre og derefter inducerer den person hyperventilate endnu mere. En af nøglerne punkter af Dr. Buteyko’s hypotese er, at bronkospasmer og øget slim er en del af kroppens forsvarsmekanismer mod tab af CO2. Han lærer, at astma er ikke en sygdom, og er kun en forsvarsmekanisme mod dårlige vejrtrækning og tab af CO2.

Søvnapnø

Mennesker med denne betingelse stoppe trække vejret i løbet af natten, nogle gange med få minutters mellemrum. Dette resulterer i et lavt niveau i blodet ilt og en stigning i kuldioxid.

De vågner om morgenen følelse, som om de ikke har sovet. Hyperventilation og deraf følgende lave niveauer af kuldioxid kan være betydningsfulde medvirkende faktorer til søvnapnø. En række forsknings-undersøgelser er blevet udført, hvor administrationen af CO2 har ført til en normalisering af blod ilt og en reduktion eller ophør i søvnapnø episoder. Forskere ved Toronto Hospital viste, at patienter med hjertesygdom, den ledende faktor for forstyrret vejrtrækning og søvnapnø blev hyperventilation og lav CO2 hypocapnia) .. Forøge niveauet af CO2 over tærsklen for søvnapnø afskaffet søvnapnø. Erfaringer fra mennesker, der arbejder med Buteyko åndedrættet er, at lignende effekter kan opnås med vejrtrækning alene i nogle tilfælde.

Træthed

Træthed altid ledsager dårlig vejrtrækning. Dette er på grund af virkningerne af både ilt og kuldioxid på energi metabolisme og beroligende effekt af at trække vejret på nervesystemet. En nervesystem, som er domineret af sympatisk aktivitet eller ‘flugt eller kamp svar spilder en masse energi. Sympatiske nervesystem s stamceller dominans fører til en forværring af vejrtrækningsproblemer, med hyperventilation bliver fast og etableret i personens homeostatiske mekanismer. Vejrtrækning kan bruges som et redskab til at genoprette hvile, afslapning og energi. Mange mennesker med kronisk træthedssyndrom kontrolrammerne) har i høj grad hjulpet deres tilbagebetalinger ved hjælp af principperne om normalisering af vejrtrækning. CFS er ofte ledsaget af en følelse af åndenød og syge har vist sig at lide af hyppige episoder med søvnapnø.

CFS er ofte ledsaget af søvnløshed, og af en type rastløs træthed, hvor søvn og hvile er ikke genoprettende. Aerob energiproduktion i den person med kronisk træthed er defekt. Normalisering af ilt og kuldioxid niveau synes at øge effektiviteten af aerobe energi veje i mennesker, der har metaboliske blokke i disse veje. Magnesium niveauer er altid meget lavt inde i cellerne i mennesker med CFS og hæve niveauet af intracellulært magnesium er en af nøglerne til at forbedre deres energi. Berigtigelse af cellulær pH gennem fastholdelse af den normale CO2 er en måde at stoppe dræning af magnesium fra cellen.

Mange mennesker, der retter deres vejrtrækning finde, at de mister en stor mængde af overskydende vægt. Dette skyldes, at fedt er kun brændte i aerobe stofskifteveje. Da disse er tændt, folk, der tidligere var i stand til at tabe fedt finde, at det ofte går, uden at reducere deres fødeindtagelse.

Hormoner

En af Dr. Butevko ideer er, at overbreathing fører til nedbrydning af kroppens produktion af steroider. Dette omfatter adrenal steroider og testosteron, det østrogen og progesteron. Chok og stress er almindelige årsager til for tidlig overgangsalder. En funktion af vejrtrækning kunne være at tage den stress ud i nervesystemet, så det endokrine system til at normalisere sig. Observation af virkningerne af den rette vejrtrækning på hormonniveauer har ført til dens anvendelse i behandlingen af mange typer af hormonelle problemer i Dr. Buteyko’s klinik i Rusland.

Insulinfølsomhed og produktion er begge steget med normalisering vejrtrækning. Diabetikere skal være meget forsigtig, når du arbejder med at trække vejret på grund af den kendsgerning, at blodsukkeret ofte vil falde meget hurtigt som CO2-niveauet stiger. Det er interessant, i tilfælde af hypoglykæmi, blodsukker synes at blive mere stabile, når vejrtrækningen er normaliseret, mindske behovet for hyppige måltider og snacks. Hvis vejrtrækningen effekter så mange processer i den menneskelige krop. hvordan kan vi ignorere det som et redskab til helbredelse? Berigtigelse vejrtrækning indebærer en vis disciplin, som du skal praksis er det hver dag. Symptom såsom åndenød, angina pectoris, hovedpine eller træthed minder os om, at vores vejrtrækning er ude af balance. En del af undervisningen i Buteyko metoden er, at det er vigtigt at bruge trække vejret i disse situationer, at forebygge uroligheder i vores homøostase, der kan føre til yderligere sygdom i form af andre forsvarsmekanismer.

Vi bør også være opmærksomme på, hvad vores vejrtrækning har i perioder med stress, angst og depression og bruge åndedrættet til at ændre vores følelsesmæssige reaktioner. Endelig skal vi undgå eller afhjælpe disse faktorer, der fører til en forstyrrelse af vejrtrækningen som forkert kost, manglende eller for meget motion, fejlernæring, toksicitet og infektion.

Pin It on Pinterest

Share This