Set ud fra et sundhedsperspektiv – hvis vi definerer stress som en forstyrrelse af homeostasen, begynder betændelse ofte som kroppens naturlige reaktion på stress.
Hvad mere er, at en kronisk, let betændelsestilstand har vist sig at indikere en overaktiv kamp- eller flugtrespons. Det er derfor fornuftigt at udlede, at det at hæmme kamp- eller flugtreaktionen (som når ACH bliver frigivet af vagusnerven) kan reducere betændelse.

Inflammation er en forsvarsmekanisme udløst af skade eller infektion. Det er i den ekstreme ende af spektret, der spænder fra homeostase til stressrespons til inflammatorisk respons. Det kombinerer forskellige immunmekanismer, der arbejder på at neutralisere invaderende patogener som bakterier og vira, reparere skadede væv og helbrede sår.
Men når betændelse er ude af balance, spiller inflammation en central rolle i udviklingen og vedholdenheden af ​​mange sygdomme. Det kan udløses af ekstreme interne ubalancer eller af eksterne udfordringer, der forstyrrer homeostase. Efter der opstår en stressor, starter den inflammatoriske reaktion.

Mens det moderne liv har sine fordele, herunder en meget længere levetid, avanceret teknologi og levering af dagligvarer, har stressens karakter ændret sig dramatisk. Når stress er alvorlig og langvarig, får det kroppen til at kompensere, fysiologisk og adfærdsmæssigt, for at opretholde homeostase. På lang sigt kan dette lægge en uholdbar belastning på kroppens systemer.

Der er stigende tegn på, at kronisk stress øger risikoen for både fysiske og psykiske lidelser. Det kan spille en kritisk rolle i begyndelsen og udviklingen af ​​stressrelateret sygdom, herunder sygdomme i hjertet, fordøjelsessystemet, hjernen og mange former for kræft.
Kroniske stressfaktorer er kendt for at undertrykke immunfunktionen. Selv om undersøgelserne endnu ikke er fuldt ud forstået, viser undersøgelser, at stress er en almindelig risikofaktor for 75 til 90% af menneskelige sygdomme. Det er næsten dem alle.

Forskere ved Carnegie Mellon University opdagede et direkte forhold mellem kronisk mental stress, kroppens manglende evne til at regulere betændelse og sygdomsprogression. Deres undersøgelse, der brugte forkølelse som model, fandt ud af, at langvarig stress reducerer kroppens følsomhed over for stresshormonet cortisol på en sådan måde, at immuncellerne bliver ufølsomme over for det.
Dette påvirker negativt cortisolens evne til at regulere betændelse. Betændelse kommer ud af kontrol, og sygdom sætter ind.
Forskningen viste, at symptomerne på en forkølelse faktisk ikke er forårsaget af virussen. De er en bivirkning af kroppens inflammatoriske reaktion, som er designet til at bekæmpe infektion. Mennesker, der lider mest, når de er forkølede, har ikke “Man Flu” – de oplever faktisk en mere ekstrem inflammatorisk reaktion.
Undersøgelsen bekræftede også, at stress førte til, at immuncellerne var mindre i stand til at reagere på signaler, der normalt regulerer betændelse. Deltagere, der var stressede, var meget mere tilbøjelige til at udvikle forkølelse, når de blev udsat for virussen end dem, der ikke var stressede, og disse mennesker producerede også flere cytokiner – de kemiske budbringere, der udløser betændelse. Fordi betændelse er afgørende for så mange sygdomme, giver dette et værdifuldt vindue til den indvirkning, psykologisk stress kan have på sundheden.

Læs i næste ugen om: Vagal stimulering og immunsystemet

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This