Hvem er mest tilbøjelig til at komme til at lide af søvnapnø?

snorken, mænd, søvnapnø

 

  • Mænd
  • Når vi bliver ældre
  • Hvis vi bliver overvægtige
  • Hvis vi snorker

 

 

 

Søvnapnø er når du ubevidst holder vejret når du sover.

Set med den russiske læge og videnskabsmand Dr. Konstantin Buteykos fokus opstår søvnapnø fordi luftvejene bliver blokeret under søvnen som følge af overdreven og tung vejrtrækning.

Perioderne hvor du ikke trækker vejret sker mange gange i løbet af den tid du sover. Så længe du lader være med at trække vejret, at du rent faktisk springer nogle vejrtrækninger over. Standard definitionen af søvnapnø er, at vejret holdes 10 sekunder eller mere. Hvis der er flere en fire stop af åndedrættet i løbet af natten bliver det betragtet som klinisk signifikant.

Erfaringer med Buteyko åndedrætsmetoden indikerer at:

  • Vi kan alle undgå at bruge en CPAP maskine
  • Hvis du har været CPAP bruger vil du være i stand til at komme af med den på en sikker måde og komme til at sove bedre
  • Det tager kun kort tid før du mærker at du sover bedre

Buteyko åndedrætsmetoden blev udarbejdet af dr. Buteyko engang i løbet af 1950’erne. Han indså via sin forskning, at overånding resulterer i mange respiratoriske gener herunder også snorken og søvnapnø. Kroppen stræber efter at opretholde balancen mellem pH værdien og blodgasserne. Dette forhold bliver forstyrret på grund af tung, stor vejrtrækning og søvnapnø er normalt en reaktion på denne ubalance.

CPAP maskine

Den normale behandling omfatter operation, anordninger til at have i munden og en CPAP maskine. CPAP er en maskine der givet er stadigt positivt pres i luftvejene og forcerer klienternes luftveje til at være åbne mens de sover. Mange mennesker opgiver at bruge CPAP maskinen fordi den hele tiden giver en brummende lyd. Ligeledes er der mange mennesker der ikke sover godt med at have en maske over ansigtet og synes den er besværlig at sove med.

CPAP maskinen adresserer ikke  årsagen til søvnapnø – det er blot symptombehandling.

Der er tre forskellige typer søvnapnø:

  1. Obstruktiv søvnapnø er en fysisk forhindring i luftstrømmen og er den mest almindelige type som påvirker ca. 84% af tilfældene
  2. Central søvnapnø kan kendes på mangel af respiratorisk formåen og påvirker ca. 4% af tilfældene
  3. Complex er en kombination af central og obstruktiv søvnapnø og påvirker ca. 15% af tilfældene

Den person der lider af søvnapnø er næsten aldrig selv klar over at han har vanskeligheder med vejrtrækningen. Ofte er det andre der lægger mærke til, at personen stopper med at trække vejret under søvnen. Søvnapnøen kan nemt have stået på i mange år før den bliver diagnosticeret.

Symptomerne i dagtimerne omfatter betydelig træthed og døsighed. Andre lidt mindre almindelige symptomer omfatter hovedpine om morgenen, søvnløshed, koncentrationsbesvær, humørsvingninger, angst eller depression, nedsat lyst til sex, øget vandladning, hyppig halsbrand og kraftige natlige svedeture.

Obstruktiv søvnapnø

OSA påvirker omkring 84% af alle tilfældene og er karakteriseret af kollaps i luftvejene eller afslapning under søvn og forårsager derved en obstruktion. Ved OSA er halsen snøret sammen under søvnen. Hvis der er lidt plads i luftrøret, resulterer det i snorken. Hvis blokaden er fuldstændig er OSA resultatet.

Symptomerne omfatter høj overdøvende larm afbrudt af stop i vejrtrækning og en urolig søvn. Selv om snorken er høj betyder det ikke nødvendigvis, eller er en indikation på søvnapnø. Det er langt mere betydningsfuldt hvis snorken holder op i et tidsrum mens brystet kæmper for at trække luft ind. Det er meget typisk at vejrtrækningen bagefter lyder som en kraftig snappen af vejret.

Læs mere på www.astmacare.dk og www.buteykoclinic.dk

Ring til Astma Care Danmark eller Buteyko Clinic
Mobill: 40403401
E-mail: info@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This