I 1998 opdagede neurokirurgen Kevin Tracey en klar forbindelse mellem nervesystemet og immunsystemet.
Han ønskede at undersøge sin hypotese om at stimulering af vagusnerven kunne lindre skadelig betændelse. Til forsøget brugte han rotter.

Det han fandt ud af er, at nervesystemet næsten kan bruges som en computer til at udløse kommandoer der stopper problemet mens det sker.
Resultaterne af hans eksperiment var så uventet at Kevin Tracey’s kollegaer efter sigende befandt sig i gangen uden for hans laboratorium og havde væddemål i gang mod Kevin Tracey’s hypotese. Også selv om han var midt i at teste det!
Yderligere forsøg bekræftede Tracey’s opdagelse.
Ved hjælp af elektroniske implantater til at stimulere vagus-nerven hos mennesker fremviste han en dramatisk reduktion og endda remission i leddegigt som ellers betragtes som en lidelse der ingen kur er for.
Dette var med til at belyse vagalsystemets tætte relation til det inflammatoriske system.

De første skridt i en inflammatorisk reaktion involverer frigivelse af de pro-inflammatoriske kemikalier vi kender som cytokiner. Når kroppen producerer for mange cytokiner kan de forårsage mere skade end de indtrængende fjender, patogenerne.
F.eks. kan kroppen ved sepsis, blodforgiftning, som er vores krops egen immunreaktion forårsage vævsskader, farligt lavt blodtryk og endda død.
Der findes også kronisk betændelse i mange forskellige sygdomme hvor der ikke er nogen infektion eller skade. Ved fedme fører en overbelastning af lagringen i fedtcellerne til en stressreaktion, der forårsager frigivelse af inflammatoriske cytokiner.

“Samtalen” mellem immunsystemet og hjernen der modererer den inflammatoriske reaktion er delvist afhængig af vagus-nerven… og delvist vigtig pga. den anti-inflammatoriske rolle hos vagus/ACH forbindelsen.

Det afgørende er, at ACH neurotransmitteren der bliver udskilt af vagus-nerven, blokerer for frigivelsen af mange af de pro-inflammatoriske cytokiner. I undersøgelser af sygdomme der er karakteriserede ved en overdreven immunreaktion, bla. sepsis/blodforgiftning og pancreatitis/ betændelse i bugspytkirtel blev vagus-nerven stimmuleret. Den stimulering viste sig at være tilstrækkelig til at blokere for cytokinaktivitet.

Når vagus-nerven stimuleres elektronisk falder kroppens niveau af inflammatoriske cytokiner

Det viser sig, at åndedrættet også tilbyder en naturlig vej til at påvirke vagus-nerven og det autonome nervesystem gennem den rolle CO2 niveauerne spiller. Nemlig i at opretholde kroppens syre-base balance.
En af vejrtrækningens vigtige funktioner er at regulere niveauet af CO2 i blodet for at opretholde blodets syrebalance (det der kaldes vores pH-værdi.) Når CO2 niveauerne i blodet er for høje, diffunderer CO2 over tid ind i de røde blodlegemer som kulsyre. Det gør blodet for surt, en tilstandstand der hedder acidose.

Både acidose og alkalose er alvorlige, potentielt livstruende i deres akutte former og sundhedsskadelige hvis de fortsætter i lang tid.
Derfor er den korrekte håndtering af CO2 gennem åndedrættet afgørende.

Når blodets pH ændrer sig en smule vil respirationen endda automatisk falde eller stige for at kompensere. Ketoacidose er et eksempel på det – ketoacidose er et biprodukt af en populær kost der fremmer et højt proteinindtag og lavt kulhydratindtag.
Ketoseacedose øger surheden i blodet og stimulerer korrigerende overånding. (Hvis cellerne i kroppen mangler sukker over længere tid, begynder kroppen i stedet at forbrænde fedt. I den proces danner kroppen ketoner. I meget, meget store mængder kan ketoner føre til en syreforgiftning – også kaldet ketoacidose.)

Den hurtige vejrtrækning i den øverste del af brystet ser man også almindeligvis efter acidose eller efter at have haft diareé i lang tid. Det er et svar på øgede progesteron-niveauer hos kvinder. Omvendt kan alkalose opstå ved opkastninger, brug af steroider eller øget vandladning. Vejrtrækningstrangen undertrykkes så vejrtrækningen kan justeres ad de veje der involverer vagusnerven.

Det der er særligt spændende er, at virkningerne af stimuleringen af vagusnerven ikke stopper når behandlingen er afsluttet.
De er i gang!
Fordi, over tid udvikler og opretholder vagus-systemet en meget større modstandsdygtighed over for stressfaktorer.
Denne langsigtede konditionering af vagusneren, dens funktionalitet og evne til at reagere for at opretholde homeostasen er kendt som vagal tone. Denne vagale tone er ikke kun nøglen til at reducere inflammatorise reaktioner, men også til en sund og modstandsdygtig funktion af hjertet.

I næste nyhedsbrev kan du læse om vagal tone og hjertefrekvensvariation (heart rate variability)

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail

Pin It on Pinterest

Share This