Det er vinter og forkølelserne og influenzaen er over os. Når vi kikker på ungerne, løber snottet i rasende fart ud af deres næser.

  • Første trin er, at vi bliver smittet med et virus. Der går et par dage før vi ved at vi er smittede.
  • I løbet af de to dage har virus ikke ligget på den lade side.
  • Det der modtager virusset er normalt næsen. Nu skal virusset så bruge et par dage til at trænge ind i næsens slimhinder, reproducere sig selv og skabe en betændelsestilstand i slimhinden.
  • Betændelser hører til kroppens beskyttelsesmekanismer.
  • Betændelsestilstanden fører til at der frigøres mange forskellige signalstoffer i næsens slimhinde. Det fører igen til øget slimproduktion som så igen fører til en øget læk, utæthed mellem cellerne i slimhinden og kroppens vand kan sive ud mellem cellerne.

vandfald

Nu oplever vi, at vores næse er stoppet og alligevel tapløber næsen bare.

Når vi nu er ved det, så kalder vi størknet slim bussemænd.

Det er når du er rask – når du så er forkølet stiger produktionen og der kommer både slim og vand. Når du har en infektion kommer der både slim, vand og pus. Pus er hvide blodlegemer, dødt væv og bakterier.

Når vi kikker på farven der kommer ud af ungernes næse, kan snottet være blankt eller farveløst – det betyder ikke noget. Når farven derimod er gul og grønt kunne det stamme fra et virus eller bakterieinfektion fordi hvide blodlegemer strømmer til næsens slimhinde for at kæmpe mod infektionen, og det er det snottet får farve af.

Vores næsehår opfanger bakterier og virus, støv, pollen og andre uønskede elementer, så de ikke kommer med indåndingsluften ned i lungerne. Snottet transporterer det ud igen gennem næsen – eller ned i mavesækken.

Men lægerne kan fortælle, at det faktisk kan være sundt. Spiser vi snot, får vi bakterier i os, som senere kan beskytte kroppen mod bakterieangreb!

“Slimhinden medvirker til det såkaldte mukociliære apparat, som er et rensningsanlæg i næsen. Rensningsanlægget virker ved, at der dannes slim, som fanger de partikler der flyver rundt i luften og ind gennem næsen. Partikler som for eksempel bakterier, pollen og forskellige andre urenheder” forklarer øre-, næse- og halsspeciallæge, Christian Buchwald, og afslutter:

“Slimen transporteres væk fra næsen via det mukociliære apparat ned i svælget hvor man synker. Hvis der bliver ubalance i det system, så dannes der skorper. Det er det samme der sker i øret, når der dannes ørevoks.”

Pin It on Pinterest

Share This