Symptomer på søvnapnø kan afsløre mangel på ilt pga. snorken.

Måske er din tandlæge den første, der kan give dig et hint!

Jeg vil gerne fortælle dig om Holger.
Holgers historie kunne måske også være din historie?

Holger er 48 år gammel og arbejder i et stressende job som manager i et ejendomsselskab. Holger er overvægtig, har type II diabetes og yderligere har han forhøjet blodtryk.
Holger er en ganske almindelig mand som så mange andre.

Årsagen til at Holger tager fat på problemet er fordi hans kone insisterer.
Hun forlanger, at manden får afhjulpet sin øredøvende snorkende.

Fruen havde lagt mærke til, at manden sov med åben mund når han snorkede. Hun havde også lagt mærke til, at han ret ofte holdt op med at trække vejret. Dette skræmte hende jo naturligvis. Han havde også problemer med sine tænder og måske er der en sammenhæng, tænker den kloge kone.

Hun sover med ørepropper!

Og alligevel hører hun sin mands gispen efter luft og tænker, at han måske er ved at løbe tør for ilt. Det er meget skræmmende fordi hun føler, at hun aldrig ved om han kommer i gang med at trække vejret igen.

Holger vil ikke ”tilstå” over for konen, han ved dog, at hun har ret. Så er her lige en lille fordom … mænd er ikke alle gode til at give deres koner ret, selv om de dybt nede ved, at der er meget om snakken!

Holger har i flere år undgået at gå til lægen. Over de seneste år har han haft alvorlige helbredsproblemer men ikke taget sig af dem. Endelig får hans kone Holger til at søge hjælp.

Holgers frygt blev konfirmeret, og yderligere fik han at vide at han var i en elendig fysisk form. Nu tager han medicin for at styre sin diabetes, sit blodsukker og forhøjede blodtryk.

Senest fortæller Holger at han har huller i hukommelsen og mangler sin mentale skarphed i sit arbejde. Han er træt hele tiden og forsøger endda at tage en lur i løbet af dagen.

Han er stresset og bekymret – mest over hvad der nu vil ske med hans firma. Ikke så meget over sin egen tilstand.

Tandlægen undersøger ham. Han finder ud af at han har moderat til alvorlig paradentose. Nogle af Holgers tænder er løse.

Holgers situation er ret typisk for mennesker med søvnapnø og hvad dermed følger. Han har ikke haft tid til at gå til tandlæge de seneste år.

Holgers søvn er en kritisk faktor

At sove med åben mund og snorke kan være skadelig for hans hjerne.
Holger bliver testet og diagnosen lyder på obstruktiv søvnapnø.

Hvem har risiko for at snorke og have søvnproblemer?

Der er mange forhold som står i forbindelse med snoren, symptomer på søvnapnø og søvnproblemer.
Nogle af disse ting kunne være:

 • Forhøjet blodtryk
 • Rygning
 • Stofskiftelidelser eller type II diatetes
 • Hjertelidelser
 • Overvægtogfedme
 • Stoppet næse eller bihuler
 • Skæv skillevæg i næsen
 • Rejsningsproblemer
 • Dårlig koordineringsevne
 • Fordøjelsesproblemer (forstoppelse, oppustethed ol)
 • Angst og panikanfald
 • Depression
 • Nødvendigt med lægeordineret sovemedicin
 • Dårlig hukommelse eller koncentration
 • Ofte syg
 • Døsighed i løbet af dagen eller nødvendigt med middagslur
 • Vågne op med tørmund
 • Hovedpiner, migræner eller nakkesmerter
 • Diabetes

Alle de nævnte punkter er ofte symptomer på søvnapnø og risiko for søvnforstyrrelser. Når kroppen mangler ilt kan man føle sig syg i hele kroppen. Derfor er det så vigtigt at finde ud af årsagen til at man snorker.

Besøg hos tandlægen kan give nogle ledetråde til at finde årsagen til snorken

Tegn på snorken og søvnforstyrrelser kan ses i munden på følgende måde:

 • Skære tænder eller sammenlåste kæber
 • Tidligere tandbehandling eller skævet ænder
 • Tør mund
 • Påvirkning af visdomstænder
 • Nedbrydning af tænder
 • Ruflet tunge
 • Forstørret tunge
 • Det at bide sig i kinden
 • Alvorlige gummelidelser

Når vi også har for travlt til at besøge tandlægen i lighed med lægen, kan der gå meget længere tid med at finde frem til problemets rod. Tandlægen kunne have været en glimrende første hjælp til at få gang i den rigtige behandling.

På hvilken måde kan snorken og søvnapnø skade hjernen?

Min bekymring for Holger er, at han er på vej ned ad en farefuld sti.

Linket mellem søvnapnø og hjertelidelser er undersøgt ret grundigt. Manglen af ilt går ud over blodtrykket og reguleringen af hjerteslag. Hans forhøjede blodtryk og diabetes gør ham til en evt. kandidat med hjerteproblemer.

Søvnapnø fører til markante ændringer i hjernen.
I dag fortæller Holger om hukommelsestab og viser tegn på at være omtåget.

Den hjertelidelse som hans læge fandt, betyder at Holger nu tager medicin.

Effekten af iltmangel på grund af Holgers snorken har allerede påvirket hans hjerne.
Medicinen tager ikke udgangspunkt i årsagen til hans søvnlidelse eller søvnapnø symptomer.

De allertidligste tegn på underskud af ilt til hjernen pga. obstruktiv søvnapnø kan være:

 • Hukommelsestab
 • Omtåget/forvirret
 • Træthed om dagen

For helt at forstå, at snorken kan føre til hjerneskade, så lad os lige se på søvn hos den raske hjerne.

Sagt helt enkelt: Søvn er en helingsproces som snorken i et vist omfang stopper!

Din hjerne er en af de bedst beskyttede dele af din krop. I løbet af dine vågne timer er blodhjernebarrieren nøje reguleret. Det er en barriere der beskytter hjernen mod udefrakommende stoffer. Altså en slags grænsevagt!
Alle stoffer der skal ind i hjernen skal først godkendes af blodhjernebarrieren. Funktionen skal sikre at miljøet i hjernevævet omkring neuronerne, uden for cellen, er stabilt.

Derfor er formålet helt enkelt at beskytte hjernens celler fra bakterier der kan være årsag til infektioner

I dagtimerne opsamler barrieren ophobning af stofskifteprodukter og gifte i hjernen. Derfor er det nødvendigt for din hjerne at lave en større hovedrengøring om natten. Søvnen lukket vores øvrige organer ned, alle de organer der er aktive om dagen.

I løbet af søvnen slapper neurale celler af for at øge tilgangen af cerospinalvæsken i hjernen. Formålet er at skylle hjernen for cellolære ophobninger som ikke kan fjernes når vi er vågne. Det er en ”selv-rensende” metode som kun kan ske når vi sover.

For at få en sund søvn er alt hvad vores krop behøver KUN EN ENESTE TING – at HVILE, være STILLE og at TRÆKKE VEJRET

Ilt holder hver eneste celle i din krop i vigør. Det gælder også dine trætte hjerneceller som har været på hårdt arbejde hele dagen. Snorken og mangel på ilt kan være årsag til den iltmangel din hjerne føler.

Undersøgelser har vist at søvnapnø ødelægger reguleringen af blodhjernebarrieren. Det betyder at den normale renseproces der sker om natten, ikke virker så effektivt som den skulle.

Det fører til betændelsestilstande og ødelæggelser i hjernen.
Symptomerne på søvnapnø kan betyde at hjernen får for lidt ilt. Over tid, ikke lige her og nu, begynder axonerne, nervetrådene at forfalde og beskederne ikke bliver sendt så hurtigt.

Iltmangel, snorken og skade på hjernen

Det er ikke så ligetil, desværre!

Igen, studier af hjernen hos mennesker der lider af søvnapnø har vist at der undergå forandringer i hjernen. Symptomer på søvnapnø har forbindelse til tab af hjernefunktion. Studierne viser at der er fundet områder i hjernen der bliver skadet under snorkning og søvnapnø.

Vi kan sige det på den måde, at søvnapnøen udsulter nerveforbindelserne (axonerne) som forbinder forskellige dele af hjernen. Forløbet er nu begyndt hvor hjernen ikke modtager meddelelser og ikke kan sende signaler videre så hurtigt som er nødvendigt for at have en klar hjerne. Når det sker over tid vil hjerne skaderne kun fortsætte med at blive værre og værre.

Så søvnapnø er ikke bare at lære at holde op med at snorke … det kræver ofte en livsstilsændring for at få det fulde udbytte af træningen der skal til for at vende situationen.

Nogle bestemte områder i hjernen er forbundet med symptomer på snorken og søvnapnø

(OSA=Obstruktiv SøvnApnø)

 • Forhøjet blodtryk og hjertefrekvens

Dele af hjernen som holder styr på blodtrykket og hjertefrekvensen bliver medtaget ved søvnapnø. Disse centre reagerer på ændringer i blodtrykket og den autonome hjertefrekvensens.

Forbindelsen mellem snorken, symptomer på søvnapnø og hjertelidelser er velkendte.
Når der kan være en direkte effekt på hjertet, skader på hjerne, kan det tænkes at denne mekanisme gør, at hjertelidelser opstår.

 • Kort og langtidshukommelse

Søvnapnø bliver ofte sat i forbindelse med at være omtåget og tab af hukommelse.
Mennesker med søvnapnø har en mindre hippocampus end mennesker uden snorken og søvnapnø. Det er den del af hjernen som kontrollerer kort- og langtidshukommelsen. For mennesker med Alzheimer er det det center der først bliver ramt.

Scanninger af hjerner på mennesker der snorker og har søvnapnø bekræfter at hippocampus skrumper. En CPAP-maskine kan i et vist omfang afhjælpe problemet.

 • Hukommelses erindringer og genkendelse af duft

Tab af korttidshukommelsen og generelt præstationsniveau bliver først synligt senere i søvnapnøen. De er et tegn på skader på mammillarlegemet (et par af de små runde legemer, som ligger på undersiden af hjernen). De kontrollerer også lugt og duft-erindringerne og er forbundet til snorken over lang tid.

Mammillarlegerme skrumper også ved hjertefejl og kronisk alkoholisme. De samme ændringer er blevet fundet hos mennesker med kronisk snorken og søvnapnø.

Symptomer på hjernelidelse og søvnapnø på slutstadiet

Vores gode ven Holger, som vi mødte tidligere havde symptomer på søvnapnø i mange år. Ændringer i hjernen sker kun ganske langsomt og peger i retning af langtidslidelser. Hans tænder havde jo allerede tidligere givet flere advarsler om et søvnproblem.

En hel livstid med snorken og mangel på ilt under søvn kan ende med at være vejen til alvorlige lidelser

Hjerneskade og symptomer på søvnapnø kontrollerer den cyklus som fører til yderligere skader på hjernen. Mens vejrtrækningen under søvnen bliver værre og værre kommer kroppen ind i en cyklus hvor der optræder hjerne og hjerte problemer.

Disse problemer kan være:

 • Resistens mod medicin for forhøjet blodtryk
 • Hjertesvigt
 • Tab af coordination
 • Hukommelsestab
 • Alzheimer’s
 • Demens

Derfor er det så vigtigt at finde grunden til snorken eller hvorfor du sover med vidt åben mund. For at finde ud af om du har symptomer på søvnapnø skulle du tjekke med din læge.

Der er nogle tandlæger der især fokuserer på søvn- og luftvejsproblemer, de kan også klarlægge symptomerne.

Lad være med at overlade det til tilfældighederne … og du ligesom Holger får styr på symptomer og vigtigst af alt, årsagen til problemet.

Jeg kan hjælpe dig med, at du lærer at trække vejret rigtigt om dagen, så du ganske automatisk også gør det om natten.
Ting hænger sammen!

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker med astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. Børn, voksne, motionister og pensionister.

I mere end 10 år har jeg arbejdet efter en metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden. 
Den sætter dig i stand til at være aktiv med dine børnebørn, blive en bedre motionist, og øger din livskvalitet.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

 

Pin It on Pinterest

Share This