0 emner

Jeg opsøgte AstmaCare fordi jeg i længere tid har haft en fornemmelse af at jeg i min hverdag går rundt og overilter, med de psykiske og fysiske konsekvenser det har. Jeg havde inden mit besøg på klinikken læst mig til og øvet mig på nogle af de vejrtrækningsteknikker man kunne afprøve.

 

Som sundhedsfaglig uddannet og aktiv idrætsudøver har jeg egentlig godt styr på min diaphragma vejrtrækning og min brystvejrtrækning, og kan skifte mellem dem.  Da vi i klinikken målte mit CO2, viste det sig ganske rigtigt at jeg havde for lav CO2 procent i min udånding. Dvs jeg lå lige dernede i procent hvor der ikke er langt til hyperventilation. Jeg havde endda gjort mig umage med at finde min aller-roligste diaphragma vejrtrækning.

 

Det kom bag på mig var hvor meget jeg faktisk kontrollerede min vejrtrækning, helt ubevidst. Uanset hvor meget jeg gjorde mig umage i Buteyko klinikken på den dybe rolige diaphragma vejrtrækning, så kunne jeg simpelthen ikke få min CO2 op på det niveau det skal være, for at ilten kan komme ind i cellerne.

 

Med god støtte fra Lise Bornerup  prøvede jeg i klinikken forskellige vejrtrækningsstrategier og forskellige udgangsstilllinger og lige meget hjalp det, lige indtil jeg kom i tanke om, at der et yoga stræk jeg altid har holdt meget af (hvorfor mon?) som jeg lagde mig i. Og ganske rigtigt, lige med det samme steg mmCO2 procenten.

 

På den måde fandt jeg ud af, at min ubevidste vejrtrækning har været en alt for kontrolleret styring af den forreste del af diaphragma og alt for lidt ud til siden (selv om jeg jo selv synes jeg havde styr på det). I mit yoga stræk ligger jeg på en måde så jeg ikke kan bruge min forreste del af diaghrama lige så meget som når jeg sidder eller ligger eller står, og jeg er ”tvunget”  til at trække vejret mere ud til siden og det var den vejrtrækning der gav mig det CO2 i blodet jeg har været i underskud i.

 

Udover at øve mig i min ”yoga-stræk” vejrtrækning, har jeg også fået lektier for. Jeg skal øve mig i at:

– holde munden lukket om natten når jeg sover.

– holde munden lukket når jeg sidder stille og lytter eller læser.

– sætte tempoet ned når jeg taler. Holde nogle flere punktums-pauser.

– lige træde et skridt tilbage og se tingene lidt i helikopter-perspektiv inden jeg kaster mig ind i en kamp der måske slet ikke er min.

 

Mit besøg hos Lise Bornerup har været en god og inspirerende aha-oplevelse og det føles trygt og godt at vide hvad jeg kan gøre, hvad jeg skal øve mig i og hvordan det skal mærkes, så jeg altid kan finde tilbage når/hvis tingene går for stærkt.

 

Inge

 

Januar 2018

 

 

 

 

 

 

 

Det er kun to uger siden jeg mødte Lise Bornerup, AstmaCare, første gang.
Jeg lærte hurtigt at trække vejret gennem næsen. Mit åndedræt er blevet roligt og lydløst.
Tidligere pustede jeg højlydt.
Hostede hver morgen, nu er det kun en gang imellem.
Nu kan jeg gå på løbebånd i 10 minutter med lukket mund m.m..
Fantastisk en oplevelse og lettelse.
Lise er god til at vejlede og støtte når noget “er svært”.

Grethe Brandt
27. maj 2015

P.S. Grethe lider af alfa 1 antitrypsin mangel, som skyldes en ændring på et gen. Lidelsen minder meget om KOL

Mennesker med alfa-1 antitrypsin mangel har en meget højere risiko end andre mennesker for at udvikle alvorlige sygdomme som Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) og emfysem, hvis deres lunger udsættes for skadelige stoffer, især ved rygning. Indåndning af kraftigt irriterende luftarter eller stærkt støvholdig luft samt hyppige luftvejsinfektioner kan måske have betydning, men rygning er langt den vigtigste risikofakter ved alfa-1-antitrypsin mangel.

Tandlægeskræk? Læs om Elisabeth:

Siden jeg var barn, det at skulle besøge tandlægen var bare ikke rart. Jeg har svedt mange timer som barn i den stol. Jeg var egentlig ikke så bange for smerten, mere bare hele oplevelsen. Da jeg blev 18 stoppede jeg self. med at besøge tandlægen, nu snart 10 år efter har det kun været 1 besøg.

Da jeg siden hen efter en stresset periode i mit liv fik astma, og fandt Lise som via en workshop ændrede mit liv med astma 110% så skete der det fantastiske jeg slet ikke havde tænkt på.

MIN TANDLÆGE SKRÆK FORSVANDT TOTALT. Jeg ringende straks til den nærmeste tandlæge, 6 huller havde jeg efter 10 år uden kontrol. Men jeg fik lavet alle hullerne over 2 gange, jeg slappede af fordi jeg ikke længere skulle prøve at gispe efter vejret samtidig med tandlægen skulle have alle de ting inde i min mund, det udløste simpelt nok angst.

Det var en ubeskrivelig følelse at få boret 6 huller, uden bedøvelse og bare kunne styre åndedrættet igennem næsen og derved også smerteregulere.

Ps. jeg har faktisk allerede bestilt en tandeftersyn til om 6 måneder ;=)

 Mange hilsner Elisabeth Martine

Lise du får den varmeste og bedste anbefaling, din ekspertise og motivation har ændret min og familiens livskvalitet 110% …..læs mere her

sund-forskning.dk bragte i deres efterårsnummer 2011 en artikel om Buteyko åndedrætsmetoden. Du kan læse artiklen her her

Her kan du læse hvordan det gik søskendeparret Joan og Britta som i Zoneconnection fortæller om hvordan de kunne sige: Farvel til mine astmasymptomer

Journalist Dorthe Plechinger har skrevet artiklen “Træk vejret rigtigt og bliv rask” for magasinet Zoneconnection. Læs artiklen her.

Hendes Verden bringer i nr. 19 en artikel om Astma Care Danmark og Buteyko Clinic som fortæller om Buteyko Metoden.

Pin It on Pinterest

Share This