
kan få det lidt bedre når de er opmærksomme på hvad væske betyder.
Det kan alle vi andre også!
Vi taler ofte om, at vi skal huske at drikke vand for ikke at bliver dehydreret. Vi er klar over, at uanset om vi har det varmt eller ej, så sker der hele døgnet igennem en fordampning fra kroppen og vi mister vand uden egentligt at tænke over det. Først, når det går rigtig galt og turen går til hospitalet for at få påfyldt væske, husker vi måske på det.
Måske har vi også oplevet at være svimmel i en periode, tjek lige hvor meget vand du drikker!
Noget af det vigtigste tænker vi måske ikke så ofte over!
Hvordan undgår vi, at vores lunger dehydrerer, eller udtørre? Udtørre, synes jeg lyder noget mere ubehageligt end dehydrere.
Har det nogen betydning – SÅ afgjort. Det har meget stor betydning for vores lungers velbefindende – og det har enorm stor betydning for hvordan vi trækker vejret og … bliver ved med det.
Fugtighed er nødvendig i lungerne for at afholde luftrøret i at tørre ud!
Ved hvert eneste vejrtrækning mister vi vand – vores udånding er 100% fugtig luft og den luft vi indånder er som regel ikke mere end 70-80%. Ofte mindre.
Vintervejrtrækningen består af vand og varme, du ved når du kan se din ånde fordi det er koldt udenfor. Om sommeren får vi ikke “syn for sagen.” Skyen af fortættet damp er massiv når luften fra lungerne kommer ud gennem munden. Når luften i stedet for at komme ud gennem munden, kommer ud gennem næsen er fordampningen næppe tilstede.
Du kan prøve med glasprøven, ånd på et glas med luft fra munden og så bagefter med næsen!
En svensk undersøgelse viser, at vi mister 42% mere vand når vi ånder ud gennem munden sammenlignet med næsen. Det er knap dobbelt så meget – får vi drukket det vi mister?
MedS alderen bliver vi også dårligere til at føle tørst – så der er flere faktorer vi skal holde øje med.
Når vi bruger næsen kan vi undgå unødvendig tab af vand og varme.
Så lad os få endnu en god vane!
Jeg har oprettet en gruppe for os med interesse i vejrtrækning på Facebook .
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.
Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror, kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.
Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.
Giv din vejrtrækning et tjek
Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.
Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!
Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.
Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.
Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk