En middagslur kan på smukkeste vis øge indlæring, hukommelse, opmærksomhed og meget mere.

Når nu vi snart tager sydpå på ferie er det helt normalt at der er lukket midt på dagen. Tror, de kalder det siesta.

Kan det tænkes vi kan lære noget af sydeuropæerne?

Er det noget vi skulle overveje at importere?

Hvis du høre til de heldige der fra tid til anden kan nyde en lur, skulle du seriøst overveje at fortsætte! Studier viser, at det er en normal og integreret del af døgnrytmen.
Studier viser også, at en kort middagslur kan forbedre produktivitet og opmærksomhed.

Det er ikke meget du har brug for, bare et kvarter til 20 minuttet. Det kan gøre en afgørende forskel for dig.

Studier fra University of Colorado, Boulder viser, at børn der ikke får deres eftermiddagslur har svært ved at vise megen glæde og interesse for at lege. De havde et væsentligt højere niveau af angst og mindre held med at løse færdighedsproblemer sammenlignet med andre børn der helt regelmæssigt fik deres eftermiddagslur.

Det samme viste sig at være tilfældet for voksne.

Forskere ved Berkeley har også fastslået at voksne der regelmæssigt tillader sig en eftermiddagslur opnåede bedre evner til at lære og en øget hukommelse.

Hvad er grunden til at vi bliver så meget smartere når vi tager os en lur?

Fordi det giver din hjerne tid til at genstarte, kort-tidshukommelsen bliver renset og vores hjerne bliver frisk fordi der nu er skabt plads for en grundig oprydning og samling af tanker.

Hvor længe skal luren så vare?

Eksperter mener, at 10-20 minutter er nok til at give din hjerne en frisk start og øge din energi og opmærksomhed. Søvnen er ikke så dyb som andre typer søvn. Derfor kan du umiddelbart gå tilbage til der hvor du slap inden du tog dig din bette lur.

Hvis du lurer i en halv time skal du måske nok slås med en halv times utidighed og følelsen af at være en kende groggy. Når du tager en halv time er du lige netop kommet til et tidspunkt hvor du går ned i dybere lag af din søvn. Sådan er det også hvis du tager en hel time. Det der taler for en hel time er, at du når at få et fantastisk hukommelses boost.

Hvis du hælder mere til Niels Housgaards ” Føest en hael tiem på dæj jæen sij, så en hael tiem på dæj naen, å så på røegen, en tiem te halaen”  … er det fordi du har sovet elendigt natten i forvejen.  Fordi du når igennem en komplet søvncyklus kan det styrke din emotionelle hukommelse og kreativitet.

Så det er slet ikke så ring’ endda!

Lad nu lige være med at ofre nattesøvnen for at få en god eftermiddagslur!
Så ja tak, lad os bare få indført en lur fordi det styrker os både fysiologisk og vores mentale velbefindende.

Og hvor kommer vejrtrækningen så lige ind i billedet med afslapningen.

Når vi tager en eftermiddagslur, den korte af dem, sidder vi normalt i vores gode stol. Det er vigtigt at huske på at holde munden lukket så eftermiddagsluren ikke bliver forstyrret af vores snorken. Når vi sover med lukket mund og helt afslappet, får vi også øget ilttilførslen til hjernen, så den får overskud til at sortere tankerne og sende dem videre til langtidshukommelsen. Så der bliver rum i korttidshukommelsen.

Det skal er bruges ilt til.

Og det får vi bl.a. når vi har en rolig, stille og rytmisk vejrtrækning der foregår via næsen. Både ind- og udåndingen.

10-20 MINUTTER Denne power nap hjælper dig med at booste dit energiniveau og din opmærksomhed. 10-20 minutters søvn vil lade dig blive i en let søvn (NREM) non-rapid eye movement. Det gør at du hurtigt føler dig kvik og forfrisket.

 

30 MINUTTER Med 30 minutters power nap vil du formodentligt føle dig noget groggy. Næsten helt tømmermandsagtigt omkring ½ time. Så går det over! Og du er klar til fuld kraft fremad.

 

60 MINUTTER Her kan du også være groggy når du vågner igen. Det er godt, for du har nu optimeret din hukommelse. Det betyder, at du bedre kan huske navne, facts og ansigter.

 

90 MINUTTER Det er en fuld søvncyklus som både er den lette og den dybe søvn. Det kan omfatte REM søvn (Rapid Eye Movement) som hænger sammen med drømmestadiet. Denne eftermiddagslur forbedre din kreativitet og din følelses- og proceduremæssige hukommelse (f.eks. at køre bil, spille klaver) Ofte vil du vågne uden at være groggy.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker med astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. Børn, voksne, motionister og pensionister.

I mere end 10 år har jeg arbejdet efter en metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden.
Den sætter dig i stand til at være aktiv med dine børnebørn, blive en bedre motionist, og øger din livskvalitet.

Pin It on Pinterest

Share This