Hvad har salicylat-intolerance at gøre med astma og allergier?

Det er ikke altid så enket at stille en diagnose. Det gør sig også gældende for salicylat-intolerance.

Ret mange af symptomerne optræder både under en allergisk reaktion eller under et astmaanfald. Hvornår er det det ene eller det andet.

Salicylat intolerance er ikke fuldt ud belyst af videnskaben.
Lidelsen bliver ofte fejldiagnosticeret og heldigvis er der en række mulige behandlinger.

Noget salicylat er relativt enkle at holde sig fra, hvorimod andre er det næsten umuligt at undgå.

I dag skal vi se på evidensbaserede måder at behandle salicylat-intolerance på.

Hvad er salicylater?

Salicylater er den generelle betegnelse for kemikalier, der har salicylsyre som deres base.

Salicylsyre er en naturligt forekommende organisk syre, der findes i en række planter. Disse planter producerer det som en del af deres forsvarssystem mod sygdomme, insekter, bakterier og miljøbelastning.

Salicylsyre anvendes som ingrediens i syntetiske salicylater og en række andre produkter.

Aspirin fremstilles for eksempel ved at kombinere salicylsyre med et kemikalie kaldet eddikesyreanhydrid.

 

Sammendrag: Salicylater er en gruppe kemikalier, der indgår i en plantes naturlige forsvarssystem. De bruges også som ingredienser i en række forskellige produkter.

Hvad er salicylatintolerance?

De fleste tolererer regelmæssige mængder salicylater uden problemer.

Men hos nogle mennesker kan en lille dosis forårsage problemer. Dette kaldes salicylat-intolerans eller salicylat-følsomhed.

Vi kender ikke andelen af personer, der lider af salicylat-intolerance. Vi ved det forekommer oftere hos voksne end hos børn. 

Der er en eneste type salicylat, der klart har vist sig at forårsage negative reaktioner hos dem med salicylat-intolerans. Det er acetylsalicylat (i aspirin).

Mængden af salicylater i en almindelige aspirin er typisk 325 mg. Aspirin med ekstra styrke eller arthritis smertestillende midler kan indeholde 600-650 mg.

 

 

Sammenligner vi de fødevarer der indeholder naturlige salicylater med de fødevarer vi daglig indtager, er gennemsnittet 10-200 mg.

Fødevarer, der indeholder salicylater kan forårsage sammenlignelige reaktioner som hvis vi indtager aspirin.
Indtil videre er der ingen aktuel forskning der arbejder på at se på dette.
Vi tager ofte smertestillende midler flere gange om dagen og derfor kan den potentielle mængde salicylater fra medicin opveje dem vi får fra fødevarer.

I lighed med andre intolerancer, f.eks. histaminintolerans, er det mængden af salicylater vi indtager der sandsynliggør om der opstår symptomer.

De fleste mennesker med følsomhed kan tolerere mindst en lille mængde.

Sammendrag: Salicylater forårsager ikke problemer for de fleste mennesker, men de, der er følsomme, vil reagere på små mængder. Aspirin er langt den største kilde til problemer for mennesker.

Husk hvis du bruger Aspirin ell. lign. mere end 4 dage, skal du tale med din læge.

 

Tegn og symptomer på salicylat-intolerance

Typiske tegn og symptomer på salicylat-intolerans omfatter: 

  • Sinus betændelse og infektion (bihulebetændelse)
  • Polypper i næs- og sinuspassagerne
  • Astma
  • Nældefeber
  • Feber
  • Vævshævelser
  • Inflammation af tyktarmen, som kan forårsage mavesmerter og ubehag
  • Diarré

 

Da symptomer på salicylat-intolerans kan ligne og virker meget som en allergi, bliver lidelsen ofte misdiagnosticeret. Det kan faktisk også være så lumsk for nogle mennesker at salicylater kun giver symptomer når de samtidig har en allergisk reaktion. Så det er faktisk virkelig svært at finde ud af hvad der er hvad og adskille de to symptomer/lidelser. 

I modsætning til en allergi involverer salicylat-intoleran ikke immunsystemet.

Salicylat-intolerance er også mere almindelig hos voksne med astma.

Det er blevet vurderet, at mellem 2-23% af astmatikere er følsomme overfor aspirin.

Imidlertid, vi ved det ikke med sikkerhed, antager forskerne at den mekanisme, hvormed aspirin og andre NSAID-medicin der indeholder salicylater påvirker astma, at skyldes hæmning af et COX-1-enzym og ikke selve salicylaterne.

Sammendrag: Symptomer på salicylat-intolerance omfatter ofte astma, nældefeber, bihuleproblemer og næsepolypper.
Disse symptomer bliver undertiden forvekslet med allergier.

Salicylaters fødekilder

Mange fødevarer indeholder naturligt salicylsyre.

Niveauerne af salicylater i div. fødevarer varierer meget.
Det er sandsynligvis på grund af forskellige analysemetoder og dyrkningsbetingelser og sorten af de planter der er blevet testet.

 

 

Generelt finder vi de højeste mængder salicylater i frugt, grøntsager og krydderier. Korn, kød, fisk og mejeriprodukter indeholder meget lidt eller ingen.

Baseret på vægt har krydderurter og krydderier de højeste koncentrationer af salicylsyre. Karrypulver er for eksempel blevet rapporteret at have 218 mg pr. 100 gram pulver (3).

Til sammenligning har hindbær 4,4 mg pr. 100 gram og det betragtes som et højt salicylat fødevare.

Følgende liste viser salicylatindholdet i forskellige fødekategorier fra lav til høj

 

Andre kilder til salicylater

Mange sundheds- og skønhedsprodukter og husholdningsrengøringsmidler indeholder også salicylater.

De tjener en række funktioner i disse produkter, herunder som dufte, konserveringsmidler, eksfoliering, balsam og anti-skæl og anti-acne midler.

Sammendrag: Salicylater findes i mange fødevarer, medicin, kosmetik og husholdnings- rengøringsmidler.
Fødevarer med de højeste mængder omfatter krydderier, frugt og grøntsager.

 

 

 

 

 

 

Forårsager salicylat-intolerance andre fordøjelsessygdomme?

Nogle data tyder på, at salicylat-intolerance kan forårsage lidelser i fordøjelseskanalen, IBS. Det kunne være inflammatorisk tarmsygdom og fødevareallergi.

En gruppe forskere mener, at 2-7% af patienterne med disse tilstande også kan have salicylat-intolerans.

 

 

I undersøgelsen som forfatterne af artiklerne henviser til, havde patienter med ulcerøs colitis eller fødevareallergi mere end 3-5% sandsynlighed end dem med Crohns sygdom for at være salicylat-intolerante.

Forfatterne foreslog, at muligheden for salicylat-intolerans vil være værd at overveje hos alle mennesker med ulcerøst colitis eller fødevareallergier.

Sammendrag: Salicylat-intolerance kan være mere almindelig hos dem med fødevareallergi eller ulcerativ colitis. Forskerne er imidlertid usikrer på, hvordan forholdene er hænger sammen.

 

Behandlinger for salicylat-intolerance

Det helt indlysende – undgå aspirin, Ibufrofen og andre salicylatholdige lægemidler. Det er det enkleste råd at begynde med for mennesker der er salicylat-intolerance.

Det næste der kunne være nyttigt er at skifte til kosmetik og rengøringsmidler uden salicylater.

I nogle tilfælde kan dette være nødvendigt at behandle med steroider, andre lægemidler eller i nogle tilfælde operation for at fjerne respiratoriske vækst. 

 

 

Desensibilisering er en anden behandlingsform, der nogle gange bliver anvendt.
Patienten får daglig doser af acetylsalicylat, og dosis øges langsomt over tid. I ca. 80% af tilfældene virker forbedringer med hensyn til vejrtrækning, lugtesans og frihed fra gentagne polypper.

For at lave en sikker desensibilisering skal du altid have et samarbejde med din læge. Ofte foregår første fase på hospitalet. Der kan opstå bivirkninger, f.eks. et astmaanfald – så der skal være kompetente fagpersoner til stede. 

Sammenfatning: Undgå brug af aspirin og andre salicylatholdige produkter. Det kan være nødvendigt for personer med salicylat-intolerance. I nogle tilfælde kan medicin, kirurgi eller desensibiliseringsbehandling udføres af en læge.

 

Er det nødvendigt med en kost med lavt indhold af salicylater?

For voksne, der ikke har fundet andre behandlinger der virker, kunne en kost med et lavt indhold af salicylat værd at overveje. 

I øjeblikket er der imidlertid intet sikkert videnskabeligt bevis for, at denne form for kost giver den ønskede virkning. er der i øjeblikket ingen videnskabelig bevis på, at denne form for eliminerende kost er nogen fordel – dog med undtagelse af mennesker med IBS. 

 

 

Faktisk viser anekdotiske historier, historier der bygger på den enkeltes opfattelse og ikke videnskabeligt bevist, at en low-FODMAP kost kan være et bedre alternativ. Denne kost har et vist videnskabeligt fundament for at hjælpe med at behandle fødeintolerancen.

Desværre, det er en kost der begrænser fødevarer, mener videnskaben, så den er ikke rigtig egnet til børn.

En undersøgelse af 74 børn sat på en begrænset kost for salicylater fandt, at næsten halvdelen oplevede skadelige bivirkninger. Disse bivirkninger omfattede næringsstofmangel, fødevareafvigelser og spiseforstyrrelser.

Næringsstofmangler i barndommen kan have en langvarig indvirkning på sundhed og udvikling. Af disse årsager bør en kost på lav-salicylat (eller anden kost hvor indtaget er begrænset) være den sidste udvej når vi taler om børn.
Det sikreste er at diskutere kosten med en 
naturopath eller diætist.

Sammenfatning: I alvorlige tilfælde kan voksne prøve en salicylatbegrænset kost (efterfulgt af genindførelse) eller en low-FODMAP diæt. Normalt er disse begrænsninger ikke noget der anbefales til børn.

Et eksempel på en kostplan med et lavt indhold af salicylat

Voksne med høj følsomhed over for aspirin, og ellers ikke har fundet en løsning på problemet kan få inspiration ved at prøve en kost med lavt salicylat.

Vigtige tips at huske på:

  • Kun fødevarer med de højeste niveauer af salicylater bør undgås (se listen ovenfor).
  • Begræns højsalicylatfødevarer i højst 4 uger.
  • Genindsæt langsomt højsalicylatfødevarer og noter eventuelle symptomer, der opstår i en fødevare- og symptomdagbog.
  • Sørg for at inkludere masser af frugter og grøntsager, der ikke er på højsalicylatlisten.


Her er et eksempel på en realistisk 3-dages lavsalicylat diætplan:

Dag 1

Morgenmad: Korn med mælk, banan

Frokost: Salat med ristet kål, grillet kyllingebryst, ristet ost og dressing; skrællet grønt æble

Middag: Bagt fisk med brun ris og ristede rosenkål

Snacks: Yoghurt, skrællet pære

Drikkevarer: Vand, mælk

Dag 2

Morgenmad: Yoghurt med müssli og skiver af skrællet pære

Frokost: Sandwich med fuldkornsbrød, skiveskåret kalkunbryst, icebergsalat og ost

Middag: Morgenmadspandekager med hakket kød, røræg, sorte bønner, ost og ristet kål

Snacks: Selleripinde med hummus, ost skåret i stænger, skrællet grønt æble

Drikkevarer: Vand, mælk

Dag 3

Morgenmad: Havregryn med hakkede cashewnødder

Frokost: Tunfisksandwich på fuldkornsbrød, linsesuppe, skrællet pære

Middag: Bagt kylling med mosede (hvide) kartofler og grønne bønner

Snacks: Yoghurt, banan, fuldkorns crackers med skiver af ost
Drikkevarer: Vand, mælk

Hvis du føler en lav-salicylat kostplan kan hjælpe dig, er det en god ide at hente hjælp evt. hos en biopater, naturopather, phytoterapeuter eller diætister for at hjælpe dig med at planlægge en passende afbalanceret kost.

Fiskeolie mod salicylat-intolerance 

Når vi ser på kosttilskud, er der lavet et lille forsøg med fiskeolie til mennesker med salicylat-intolerans.

Denne lille undersøgelse rapporterede om tre patienter med ekstrem intolerance overfor salicylater, herunder alvorlige udslet, nældefeber og astma.

Efter at have taget fiskeolie i 6-8 uger, oplevede alle tre komplet eller næsten fuldstændige forbedringer af deres symptomer.
Forfatterne til beskrivelsen af undersøgelsen foreslog, at et daglig tilskud med 10 gram fiskeolie rig på omega-3 fedtsyrer ser ud til at være en sikker og effektiv behandling af salicylat-intolerans.

På grund af studiets størrelse og kvalitet kan jeg desværre ikke fremsætte nogen anbefalinger, før mere forskning er afsluttet. Den ugentlige anbefaling af omega 3 ligger på 7g pr. uge – det svarer til 350 g fed fisk om ugen. Derfor er 10 gram fiskeolie per dag en utrolig høj koncentration og du bør derfor kun overveje denne løsning når du er under medicinsk vejledning.

Sammendrag: Tidlige beviser tyder på 10 gram dagligt fiskeolietilskud kan hjælpe med at behandle salicylat-intolerans. Beviserne er ikke entydige på nuværende tidspunkt.

Vi har meget at lære, endnu:

Salicylat-intolerance er svær for sundhedsprofessionelle at diagnosticere fordi den deler så mange symptomer med forskellige former for allergier og øvrige fødevareintolerancer.

Behandling er derfor vanskelig.

Salicylater er også til stede i en bred vifte af fødevarer, medicin, kosmetik og andre produkter, hvilket gør dem vanskelige at undgå.

Det umiddelbare vigtigste skridt er at undgå eksponering for aspirin og ikke-fødevarekilder til salicylater.

Hvis der ikke er nogen forbedring, overvej at reducere fødekilder med enten en lavsalicylat diæt eller en low-FODMAP diæt.

Tal altid med din læge, inden du foretager nogen ændringer.

 

Nyttigt link:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/sygdomme/forgiftninger/salicylatforgiftning/

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperentilerer, overventilere, overånder … kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden. 
Den sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This