Der bliver ofte talt om det ”at dampe” og hvor ufarligt det er.
Ind imellem virker det lidt som for mange år siden, hvor cigaretter heller ikke var ”farlige”.

Argumentet er stadig, det er ikke bevidst at ”at dampe” er farligt, ergo kan vi stadig trygt dampe videre.

Det, er der utvivlsomt også nogle mennesker der kan.

Ligesom mennesker der startede som 8-årig med at ryge og i 80 år havde en dagsdosis på 60 cigaretter, alligevel blev 96-år og døde af et brækket lårben.

Det er nogle mennesker, nogle med forskellige lungesygdomme som erstatter cigaretterne med dampen. Og føler de har det godt med ændringen fordi det er så forbandet svært at slippe den last, det er at ryge.
Det er jo helt rigtigt, når vi fjerner en ting vi sætter stor pris på og ikke sætter noget andet i stedet – ryger vi tilbage for at genoptage den ting vi ønskede at kvitte. Derfor virker det logisk at erstatte cigaretterne med damp.

Nu er der kommet bedre forskning på banen.

Damp fra aromatiserede e-cigaretter – også dem uden nikotin – kan dræbe luftvejs celler, viser en ny australsk undersøgelse.

Forskere fra University of Adelaide og Royal Adelaide Hospital analyserede tre typer æble-flavored vaping væske for at se, om den samme smag, købt fra forskellige leverandører, kunne have forskellige effekter. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31542893)

De fandt, at hver æble-smag indeholdt forskellige kemikalier – og de var alle i stand til at udløse døden af ​​sunde luftvejs epitelceller.

De fandt også for første gang, at dampen påvirkede immunceller ved at ændre makrofagernes funktion. Når immunsystemet er aktiveret, er det makrofagerne, der med kemiske signalstoffer styrer alle immunsystemets celler.

Makrofagen er ”generalen”, der styrer inflammationsprocessen, immunsystemets funktion. Makrofager er celler, der hjælper med at beskytte mod skadelige organismer.

Forskerne siger, at resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Respirology, viser, at e-cigaretter ikke bør betragtes som uskadelige.

“Der er et voksende bevismateriale om, at e-cigaretter stadig kan være skadelige for lungerne,” skrev forfatterne.

“E-cigaretter skal behandles med forsigtighed af brugerne, især dem, der er ikke-ryger.”

Dampning bliver i øjeblikket undersøgt på grund af sin forbindelse til hundreder af tilfælde af livstruende lungesygdomme i USA.

Næsten alle patienter, der på den ene eller anden måde har fået det dårligt af at dampe har beskrevet luftvejsproblemer.

Disse luftvejsproblemer omfatter:

1. tør eller uproduktiv hoste, der ikke giver slim
2. åndenød og brystsmerter, der blev værre med dyb vejrtrækning

Cirka 80 procent havde mavetarm symptomer:
3. inklusive kvalme,
4. opkast eller diarré.

Symptomerne optrådte ofte, før patienter begyndte at få åndedrætsbesvær.

De fleste havde også helt generelle symptomer på sygdom, herunder feber, kulderystelser, vægttab og træthed.

Røntgenbilleder og CT-scanninger afslørede skygger eller abnormiteter i begge lunger hos alle patienter.

Det bliver nu et definerende træk ved sygdommen.

En analyse af lungeceller fra fem patienter i North Carolina viste lommer med olieagtige aflejringer i immunsystemceller kaldet makrofager. Eksperter har endnu ikke fundet ud af, om dette er en del af immunsystemets forsøg på at fjerne dampolier – et fremmed stof – fra lungerne, eller om de er centrale i selve sygdomsprocessen.

Derfor er det måske endnu vigtigere at være meget opmærksomme på hvordan dampen påvirker dig selv og dine omgivelser.

Som en forbrugerservice kan jeg give dig et link til hvor du kan opleve at komme 10 år i kachotten hvis du damper!

Indenfor det offentlige ser det således ud …

Hjertelig tak fordi du læste med så langt.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This