Det, der på engelsk bliver benævnt som ”long COVID” eller det, vi på dansk kalder senfølger eller post-COVID 19-syndrom, ved vi nu mere om i behandlingsøjemed.

Den foreløbige seneste undersøgelse kan du læse om på Sciencedirect.com

Novel Respiratory Therapy for the Improvement of Post COVID Condition Symptoms: A Case Series
Studiet er foretaget af bl.a. Hadas Golan og Rosalba Courtney

Introduktion

Talepatologer ser et stigende antal patienter, hvis stemme- og øvre luftvejssymptomer kompliceres af dyspnø, kognitive vanskeligheder, angst, ekstrem træthed og andre invaliderende post COVID-symptomer.

Disse patienter er ofte mindre lydhøre over for traditionelle tale-sprogpatologiske behandlinger, og der er ny litteratur, der tyder på, at dysfunktionel vejrtrækning (DB) kan bidrage til dyspnø og andre symptomer i denne patientpopulation.

Behandling af DB gennem genoptræning af vejrtrækningen har vist sig at forbedre vejrtrækningen og med succes reducere symptomer, der ligner dem, der ses hos patienter med langvarig COVID (post-COVID 19 syndrom.)
Der er nogle foreløbige beviser for, at genoptræning af vejrtrækningen er nyttig for patienter med symptomer på post COVID 19-tilstanden.
Protokoller til genoptræning af vejrtrækningen har dog en tendens til at være heterogene (uensartet, opbygget af forskellige strukturer eller bestanddele (faser)) og er ofte ikke systematiske eller velbeskrevne.

Metoder

Denne case-serie rapporterer om en Integrative Breathing Therapy (IBT)-protokol, der blev anvendt til patienter som var diagnosticeret med post COVID-tilstandssymptomer.  Undersøgelsen foregik på en otolaryngologisk (øre – næse – hals) klinik, som havde patienter der var diagnostiseret med tegn og symptomer på DB.

En systematisk evaluering af de biomekaniske, biokemiske og psykofysiologiske dimensioner af dysfunktional vejrtrækning som blev baseret på principper for IBT og udført på hver patient for at muliggøre målrettet patientcentreret pleje.

Patienterne blev derefter forsynet med intensiv vejrtrækningstræning, der havde til formål at forbedre vejrtrækningsfunktionaliteten i disse tre vejrtræknings-dimensioner. Behandlingen omfattede 6-12 sessioner med 1-times ugentlige gruppe-telesundheds-sessioner kombineret med 2-4 individuelle sessioner.

Resultater

Alle deltagere viste forbedringer i parametrene for DB som blev målt oprindeligt og rapporterede også en reduktion i symptomer og forbedret daglig funktion.

Konklusioner

Disse resultater tyder på, at patienter med langvarig COVID-19, som viser tegn og symptomer på DB, kan reagere positivt på omfattende og intensiv vejrtræknings-træning, der omhandler biokemiske, biomekaniske og psykofysiologiske dimensioner af vejrtrækning. Mere forskning er påkrævet for at forfine denne protokol yderligere og bekræfte dens effektivitet gennem et kontrolleret forsøg.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport, motion eller din daglige vejrtrækning både dag og nat. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist som udgangspunkt.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail

Pin It on Pinterest

Share This