December er det tidspunktet hvor vi siger TAK til hinanden – og jeg vil gerne sige TAK til dig fordi du trofast læser med måned efter måned.

Måske har du et spørgsmål om vejrtrækning!

Derfor:
Stil spørgsmål til Buteyko åndedrætsteknikken

Stil spørgsmål til Capno-træning

Stil spørgsmål til Oxygen Advantage

på https://zoom.us/j/6742512635

på følgende dage og tidspunkter:

Onsdag den 04. december kl. 09:00 – 09:30
Onsdag den 11. december kl. 09:00 – 09:30

og

Torsdag den 05. december kl. 16:00 – 16:30
Torsdag den 12. december kl. 16:00 – 16:30

Så er der lidt datoer at vælge imellem.

Måske skal vi bare blive bedre til at sige TAK, også når julen er ovre og hverdagen igen tager over.

Det gør faktisk en forskel om vi mener takken eller om det bare er noget der lige passer ind i øjeblikket, fordi det forventes af os.

Når du siger “tak”, mener du det virkelig, eller er det bare høflighed, som du ikke er meget opmærksom på?

Videnskabsmænd indenfor neurologien har fundet ud af, at hvis du virkelig føler det, når du siger tak, vil du være lykkeligere og sundere.
Det er en facet af de menneskelige vilkår, der høster ægte fordele for dem, der mener det.

Psykologerne Dr. Robert Emmons fra University of California og Dr. Michael McCullough fra University of Miami offentliggjorde en undersøgelse i 2015. 
Der så de på de fysiske resultater af at øve sig i taknemmelighed.

En tredjedel af deltagerne i undersøgelsen blev bedt om at føre en logbog hver dag over ting, der skete i løbet af ugen, som de var taknemmelige for.
En anden tredjedel blev bedt om at nedskrive daglige irritationer eller begivenheder, der havde gjort dem utilfredse.
Den sidste tredjedel af gruppen blev bedt om at nedskrive daglige situationer og begivenheder uden at vægte hverken positiv eller negativ følelsesmæssig tilknytning til begivenheden.

Ved afslutningen af ​ 10-ugers undersøgelsen blev hver gruppe bedt om at registrere, hvordan de følte sig tilpas, fysisk og generelt omkring livet.

Taknemmelighedsgruppen rapporterede at være mere optimistisk og positiv overfor deres liv end de andre to grupper. Derudover var taknemmelighedsgruppen mere fysisk aktiv og rapporterede færre besøg hos lægen end dem, der kun skrev om deres negative oplevelser.

Bedre fysisk sundhed

En anden undersøgelse af de fysiske virkninger af taknemmelighed taler om endnu mere håndgribelige resultater.
Fokusering på det positive og det at føle sig taknemmelig kan forbedre din søvnkvalitet og mindske følelsen af ​​angst og depression.

Endvidere stemmer niveauer af taknemmelighed overens med bedre humør og mindre træthed og betændelse. Dette reducerer risikoen for hjertesvigt, også for dem, der er følsomme overfor dette.

Taknemmelighed og din hjerne

Årsagerne til, at taknemmelighed har så stor indflydelse på sundhed og velvære, begynder i hjernen.

I et neurologisk eksperiment, der blev udført af forskere ved University of California i Los Angeles, blev hjerneaktiviteten målt ved hjælp af magnetiske resonansbilleder.
Forsøgspersonerne blev påvirket til at føle taknemmelighed ved at modtage gaver.
Områderne i hjernen, der viste forøget aktivitet, var den forreste cingulære cortex og den mediale præfrontale cortex – de områder, der er forbundet med moralsk -og social erkendelse, belønning, empati og værdimæssig vurdering.

Dette førte til den konklusion, at følelsen af ​​taknemmelighed understøtter en positiv og støttende holdning til andre og en følelse af lettelse fra stressfaktorer.

Taknemmelighed aktiverer hypothalamus. 

Resultat på den lange bane har effekt på stofskifte, stress og forskellige anden adfærd.

Hypothalamus, er placeret i hjernen og regulerer hormoner, der er ansvarlige for mange kritiske funktioner, såsom kropstemperatur, følelsesmæssige reaktioner og overlevelsesfunktioner som appetit og søvn.

 

 

 

 

Et af de neurokemiske stoffer, der er forbundet med de dele af hjernen, der er påvirket af taknemmelighed, er dopamin, et fornøjelseshormon.

Taknemmelighedens positive indflydelse på mental sundhed fortsætter udover en bestemt begivenhed, hvis følelsen genopleves:

“… en simpel taknemlighedsskrivningsintervention var forbundet med signifikant større og varig neural følsomhed over for taknemmelighed. De testpersoner, der deltog i takkebrevskrivning, viste både væsentlig større taknemmelig adfærd og ligeledes meget større nuancering i taknemmelighed selv tre måneder senere.”

 

 

Faktisk er denne varige virkning psykologisk beskyttende

Det skal forstås sådan, at blandt unge har følelsen af ​​taknemmelighed vist en omvendt sammenhæng med mobbeoffer og ofre for selvmord. Taknemmelighed, påvirker hjernens funktion på et kemisk niveau, og dens praksis fremmer følelser af egenværdighed og medfølelse for andre.

Vi kan opfatte og opleve taknemmelighed og dens mange egenskaber i et meget bredt spektrum.  

Åbenhed og vilje til at opleve taknemmelighed påvirker ikke kun individet men hendes / hans interpersonelle forhold. En almindelig belastning i et forhold skyldes ofte gentagen negativ feedback fra en eller begge parter uden at opveje eller udligne taknemmelighed. 

3 trin til at blive mere taknemmelige

I tider med vanskeligheder eller stress kan det virke svært at være taknemmelig.

Men hvis vi virkelig tænker over det, har vi alle noget at være taknemmelige for.

Hvis vi kun deltager i én bøn, behøver det blot være et hjertelig ”TAK.”

Her er tre lette måder at sætte dig selv i mindfulness af taknemmelighed

1. Registrer dagligt de ting, du er taknemmelig for – angiv mindst tre. De bedste tidspunkter for at notere i din dagbog er om morgenen, når din dag begynder eller natten før inden du falder i søvn.

2. Gør det til et fokusområde at fortælle folk i dit liv, hvad det er du sætter pris på hos dem – og helst dagligt.

3. Når du kigger i spejlet, skal du give dig selv et øjeblik til at tænke på en kvalitet du kan lide ved dig selv eller noget du for nylig har opnået. Giv dig selv den velfortjente ros.

Gennem kraften i taknemmelighed kan du lede din hjerne til at være optimistisk og medfølende … udover alle de andre gode ting.

Tak for i år og på gensyn, genhør næste år.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This