om Buteyko Åndedrætsmetoden den 2. november 2009

Den amerikanske journalist Jane E. Brody fortæller i mandagsudgaven i sektionen Health i the New York Times, at hun meget sjældent skriver om komplementære kure for alvorlige medicinske lidelser. Årsagen til dette er, skriver Jane Brody, at de fleste metoder mest har anekdotisk værdi og få har vist sig at være effektive i godt designede kliniske forsøg.

Body nævner 3 grunde til at hun ændrede sine normalt meget stringente kriterier for research:

”Behandlingen, en åndedrætsteknik der blev påvist for et halvt århundrede siden, er uskadelig hvis den bliver udført som den veltrænede behandler instrueret dig i.”

”Den har potentialet til at forbedre helbredet og livskvaliteten hos mange mennesker med astma, samtidig med at den sparer mange dollars på sundhedsbudgettet.”

”Jeg har med egne øjne set den virke helt mirakuløst for en ven som ikke havde anden mulighed end at stoppe med medicin med steroider som var det som holdt ham i live.”

Brody’s ven, David Wiebe, 58 år fra Woodstock i staten New York er en velkendt violin- og cellobygger der har en historie med svær astma gennem 48 år. For ti år siden lagde David Wiebe mærke til at hans syn gradvist blev dårligere og dårligere og fik diagnosen muskulær degenerering på grund af det årelange forbrug af steroider. Han blev bedt om at stoppe med steroiderne af to førende øjenlæger hvis han ville undgå at blive blind.

Resultatet af at stoppe med at tage steroider førte til gentagne akutte indlæggelser på hospitalet. Intet af det han prøvede virkede og David Wiebes konklusion blev, hellere risikere at blive blind end at undvære steroiderne som jo gjorde at han kunne trække vejret.

Her kommer Buteyko Åndedrætsmetoden ind i David Wiebes liv. Han så en video som demonstrerede en øvelse. David efterlignede det han så på videoen. ”Jeg kunne helt bogstaveligt mærke hvordan mine luftveje slappede af og åbnede sig.” ”Det var vildt.”

Siden opsøgte David Wiebe et Buteyko Center i Woodstock.

”Jeg var helt uden håb om bedring da jeg kom til centret. Jeg brugte min behovsmedicin mindst 20 gange i løbet af døgnet. Jeg var virkelig helt til rotterne.”

Tre måneder senere, efter at have deltaget i en række workshops, fortæller David Wiebe: ”Jeg bruger mindre end et sug pr. dag – ingen medicin, kun vejrtrækningsøvelser.”

David Wiebe hævder ikke at være kureret, selv om han tror at det muligvis kunne blive tilfældet hvis han med stor flid fortsætter sine vejrtrækningsøvelser. Til det siger han ”Min livskvalitet har forbedret sig ud over min vildeste fantasi. Det er spændende og overraskende. Mange flere mennesker skulle kende til dette.”

Det der normal sker under et astmaanfald er, at folk bliver grebet af panik og trækker vejret så hurtigt og dybt som de kan og derfor puster mere og mere kuldioxid ud. Vejrtrækningsraten bliver kontrolleret ikke af mængden af ilten i blodet men mængden af kuldioxid.

Dr. Buteyko konkluderede at hyperventilation, det at trække vejret for hurtigt og for dybt, kunne være den underliggende årsag til astma.

Denne teknik synes at være kontraintuitiv: når du er kortåndet eller er alt for stresset skal du, frem for at tage dybe store åndedræt, efter Buteyko Metoden trække vejret ganske let og langsomt gennem næsen, for at bryde den onde cirkel af hurtige, gispende åndedræt, hvor luftvejene snøre sig sammen og øger hvæsen og piben i brystet.

Jane E. Brody fortsætter med at fortælle at denne måde at trække vejret på, let og lidt havde gavnet hende i hendes daglige svømmetur. ”Jeg lagde mærke til at svømmere som havde brug for at stoppe op allerede efter få bassin længder alle trak vejret meget stort og dybt mellem hvert svømmetag hvorimod jeg tog ganske små vejrtrækninger efter adskillige svømmetag og kan fortsætte ”uendeligt” uden at få luftmangel.”

David Wiebes lungespecialist Dr. Marie C. Lingat siger til Jane E. Brody: ”Baseret på objektive data har hans vejrtrækning forbedret sig siden april selv uden brug af steroider. Målet er nu at sikre os at ham fortsætter fremgangen. Buteyko Metoden virker godt på ham men det betyder ikke at enhver med astma vil kunne få gavn af metoden.”

Pin It on Pinterest

Share This