Motionister og amatør idrætsudøvere 

Friske og raske mennesker, der primært træner på motions-/amatørniveauer, som er nødvendiget for at forbedre den aerobe kondition, kan trække vejret igennem næsen uden at have behov for særlige tilpasninger.
Motionister og amatør idrætsudøvere skal hele tiden bevare nasal vejrtrækning.
Hvis luftsulten er så stærk, at du skal åbne munden for at trække vejret, skal du blot sænke farten og lade din vejrtrækning falde til ro.

Superatleter 

Det er bedst for atleter på eliteniveau at skifte mundånding ud med nasal vejrtrækning. Højintensiv træning hjælper med at forhindre muskel-dekonditionering og kræver, at en atlet periodisk trækker vejret gennem munden. Til intet mindre end den maksimale intensitetstræning og på alle andre tidspunkter bør nasal vejrtrækning bruges. En atlet der dyrker sin sport på konkurrenceplan bruger muligvis 50% af træningen med lukket mund.

Forskning har vist, at raske voksne mennesker er i stand til at opretholde nasal vejrtrækning til 85% af deres VO2 max, hvilket indikerer, at det er muligt at trække vejret nasalt med endda meget højere træningsintensiteter, end vi måske vælger.

  • Brug mundånding for at opretholde muskeltilstanden, når du arbejder i et max. højt tempo.

Vejrtrækning gennem næsen kombineret med vejrholdning i løbet af din opvarmning kan give dig ret store fordele. 

  • Under konkurrence er det ikke nødvendigt at tage større vejrtrækninger med vilje. I stedet skal du træne på at opnå en højere BOLT-score og anvende OA (OxygenAdvantage) præ-konkurrence forberedelsen. 

At snuse til succes

En af næsens funktioner, vi endnu ikke har diskuteret, er lugtesansen via lugtenerven. Mens vejrtrækningskontrol i gamle yogiske tekster, er forbundet med en “uberørt/fin og ny” sindstilstand, ses lugtesansens nerves tilstand som en indikation af den generelle sundhedstilstand. Er dette relevant for vejrtrækning gennem næsen?

Forskere siger, at det kan det være.

I 2019 foreslog forskere ved Weizmann-instituttet i Israel, at indånding gennem næsen kunne knyttes til kognition, erkendelse som en del af en evolutionær overlevelsesmekanisme. Lugtesansen er trods alt ligestillet med det at kunne vejre fare, lugte sig frem til bytte … osv. For vores fjerne forfædre betød dette en nøjagtig vurdering af deres omgivelser for at træffe beslutninger om liv eller død. Weizmann-teamet teoretiserede, at dette gamle sansesystem kunne have gavn af indånding gennem næsen, og at næsevejrtrækning i moderne liv og konkurrencesport automatisk kan udløse tilstande i hjernen, der optimerer visuospatial fokus (visuelle og rumlige færdigheder).
De demonstrerede, at nasal vejrtrækning synkroniserede elektrisk aktivitet i hjernen på en bølgelængde, der hjalp med at maksimere den visuospatiale (VS) bevidsthed.

Visuospatial bevidsthed er den måde, vi relaterer visuel information til rummet omkring os. Det hjælper os med at udføre hverdagens opgaver. Som at gå gennem en dør frem for at støde ind i dørkarmen, samle et glas vand op, gribe en bold, læse et kort, køre bil og endda parallelparkering.
Visuospatiale færdigheder kan defineres som evnen til at observere den visuelle verden, til at danne mentale repræsentationer af de visuelle objekter, til at manipulere disse repræsentationer mentalt og til gengæld rekonstruere aspekter af den visuelle oplevelse.

VS-evnen består af flere kognitive processer, herunder opfattelsen og forståelsen af ​​rumlig orientering, gengivelse af handlinger gennem fine motoriske bevægelser og integration af dele i en helhed.
Disse elementer stiller alle forskellige krav til arbejdshukommelsen. Visuospatiale opgaver er “komplekse og involverer forskellige rumlige processer” og samtidig involverer mange områder af hjernen.

Det er et faktum, at vejrtrækning gennem næsen hjælper med at synkronisere de komplekse mentale processer, der kræves til VS -bevidsthed. Der er programmer til sport, såsom tennis, hvor en skarp bevidsthed om det ydre miljø og dets dimensioner er nøglen. I hold-boldspil som fodbold, håndbold, basketball og ishockey skal spilleren være i stand til at fange, gribe, bære, sparke eller slå en bold på samme tid som banen skal scannes for holdkammerater der kan passeres til – alt dette mens han/hun løber for fulde udblæsning.
Under enhver form for sportsaktivitet (og under aktiviteter som musikpræstationer) er det nødvendigt at absorbere og behandle en mængde informationer på meget kort tid. Atleter skal være yderst dygtige til at opfatte ændringer i spil forårsaget af deres modstandere og holdmedlemmer.

Atleter og musikere viser bedre præstationer til VS-opgaver end mennesker, der er fysisk inaktive. Ældre mennesker kan forbedre deres VS -færdigheder ved at forbedre deres fysiske kondition. Flere undersøgelser har set på indflydelsen af ​​mere generel fysisk træning på VS-evnen.

Vejrtrækningens indflydelse på VS-evnen har også konsekvenser for børns intellektuelle udvikling. En undersøgelse fra 2015 viste, at den visuospatiale opfattelse er medvirkende, når et barn lærer at læse, at vurderingen af VS-evner kan hjælpe med til tidlig opdagelse af neuroudviklingsforstyrrelser der er forbundet med lav akademisk præstation.” Et andet papir fra 2016 tyder på, at VS -færdigheder endda er vigtige ifm at lære matematik, især til ting som problemløsning.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This