Det er:

Vejrtrækningsrate: 8-10 vejrtrækninger pr. minut

Volume: 4-5 l luft pr minut

Mekanisme: udelukket diafragma

Dynamik: udelukkende ud og ind gennem næsen

Biokemisk: alveolær PetCO2 mellem 38-42 mmHg (mmkviksølv, som måleindheden hedder – den samme måleenhed som når du får taget dit blodtryk)

Velbefindende: rolig, venlig og blid og afslappet

Holdning: rank med støtte fra vores kerne, også kaldt core

Lyd: helt stille

Under disse omstændigheder vil vejrtrækningsprocessen være funktionel, CO2 niveauet vil være optimale og så kan vi forvente…

  • En følelse af velvære
  • Stille og rolige hjerteslag og blodtrykket vil sænke sig
  • Det autonome nervesystem vil fungere optimalt
  • Opbyggende søvn og en klar hjerne
  • Optimal ilttransport og frigivelse
  • Glat muskulatur vil fungere korrekt
  • Orale slimhinder er optimalt hydrerede
  • Mundvandets pH-værdi optimeret til bakteriedræbende niveau
  • Oral mikrobiom er helt intakt
  • Fuldstændig iltning af hjernen og kroppens andre celler

Næsens turbiner, bihuler, polypper og mandler fungerer helt optimalt fordi luften som passerer hen over dem vil være filtreret og steriliseret. Det betyder at vi forebygger vores luftveje i at blive betændte og smittebærende.

Nu kunne det være vigtigt at se på hvad der sker når vi ikke trækker vejret funktionelt

Hvad er det der sker når vi ikke trækker vejret på en funktionel måde

Jeg er klar over at ordet funktionel er et forholdsvist nyt ord i denne betydning – jeg er blevet glad for det, fordi det fjerner fokus på rigtigt/forkert.
Der er sjældent noget der kun er rigtigt eller kun forkert – der er mange elementer der virker som de skal. Så vi skal se på hvordan vi får det hele til at spille sammen på bedst mulig måde.

Det kræver viden om hvilken adfærd der fører til at vejrtrækningen ikke gør det for os, som er vigtigt.

Det at trække vejret mere pr. minut end vi har behov for, mere luft end hvad sundt er ved at bruge munden og brystkassen i stedet for næsen og diafragma.

Alle de fordele vi tidligere så vil ændre sig:

Vejrtrækningsrate: 16-20 vejrtrækninger pr. minut

Volume: 8-10 l luft pr minut

Mekanisme:  fortrinsvis den øverste del af brystkassen

Dynamik:  ind- og udånding gennem munden

Biokemisk: alveolær PetCO2 mellem 25-30 mmHg (mmkviksølv, som måleindheden hedder – den samme måleenhed som når du får taget dit blodtryk)

Velbefindende: stresset, bleg og udmattet

Holdning: ludende med et hængende hoved

Lyd: støjende og barsk

Hvis vi fortsætter med dette mønster vil kemo-receptorene i hjernestammen opfatte denne form for vejrtrækning som ”normal” ell. normen og dette mønster vil gentage sig ved hvert eneste vejrtrækning.

Vejrtrækning med næsen er den måde kroppen er designet til at fungere på! Den eneste gang, det eneste tidspunkt hvor det skal omgås er når CO2 niveauet når over 45mmHg – normalt sker det som følge af overbelastning eller kraft. Så er det den ”alternative” vejrtrækningsmåde, mundånding og vejrtrækning i øverst del af brystkassen træder i kraft. Fuldstændig som vi er designede til!

Næsevejrtrækning et sekstrins filtrerings- og tilpasningsprogram til at behandle den inhalerede luft før den endelig kommer ned i lungerne.

Hårene i næseborene fanger fritflyvende partikler og måske lidt større bevingede væsner
Slimen fanger små partiker og bakterier og indeholder et enzym, Lysozymer, som er et opløsningsenzym som nedbryder bakteriernes cellevæg.
Næsens turbiner er designede til at slynge luften rundt til luften har kroppens temperatur. Det sker lynhurtigt.

Bihulerne har to basale funktioner:
Først og fremmest producerer de omkring 1,5l slim og serøst væske (tyndtflydende væske) for at sikre at den luft vi indånder, er tilstrækkeligt hydrerede.

Den anden basale funktion er frigivelse af NO, nitrogenoxid som sker når luften flyder over de paranasale bihuler (De paranasale bihuler er mellemrummene mellem knoglerne i kraniet og ansigtet som er fyldt med luft.) Denne NO er en kraftigfuld antibakteriel gas så vel som en virkelig potent udvider af blodkar og holder derfor de glatte muskler i næse og den midterste del af svælget åbent. Nitrogenoxid spiller også en rolle i frigivelsen af ilt fra hæmoglobinet.

Fortsættelse følger…

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This