For kvinder, der lider af PMS, er forbindelsen til hyperventilation en stor nyhed.

Det betyder, at mange symptomer, man tidligere antog at være hormonelle og uundgåelige, faktisk er resultatet af en hormonbaseret ændring i vores åndedrætsmønstre. Det er noget, der kan løses med åndedrætsøvelser og ved at moderere følsomheden i blodet over for CO2.

Hvis du lider af PMS, skal du holde øje med din vejrtrækning.
Måske kender du begrebet kontrolpause eller CP.
Det er et begreb og mål vi som Buteyko Educators bruger til at vurdere hvor effektivt vores klienter ilter blodet. Du kan læse om hvordan du gør på mit website. Hvis din kontrolpause falder, bliver din vejrtrækning hurtigere, eller hvis du oplever luftsult, skal du igang med at træne dit åndedræt. Du skal begynde en let, langsom og dyb vejrtrækning. Med dyb vejrtrækning forstår vi en vejrtrækning der når ned til de nederste 2-3 ribben – altså der hvor alveolerne i lungerne er placeret. Ikke dybere! Ikke større end en normal vejrtrækning! Samtidig med at vejrtrækningen foregår med ind- og udåndinger gennem næsen, nat og dag, når du sover, når du går, cykler, når du laver mad, sidder bag skærmen, leger med børnene… altid! Det vil hjælpe dig med at lindre dine symptomer. 

Hvordan graviditet påvirker vejrtrækning
Det giver mening, at vejrtrækning vil ændre sig under graviditeten.

Når alt kommer til alt, trækker du nu vejret for to. Ok, du bruger luftens ilt, dit foster bruger ilten i dit blod.  Iltbehov er højere på grund af en 15% stigning i stofskiftehastigheden og en 20% stigning i iltforbrug. Rummet i bughulen, hvor mellemgulvet, diafragma stiger og falder, bliver trinvist mindre, efterhånden som graviditeten skrider frem.
Stigningen i kønshormoner i systemet fører til en signifikant højere forekomst af hyperventilation.   Der
er tidligt en stigning i minutventilation på omkring 40 til 50%, niveauet af CO2 falder, og de respiratoriske reaktioner på hypoxi (iltmangel) og hyperkapni (højt indhold af CO2 = lav pH værdi) øges.

Ændringerne i graviditeten, der fører til hyperventilation, menes at være forårsaget af en øget reaktion på blodets CO2. Der er en tæt sammenhæng mellem følsomhed i blodet over for CO2 og det relative forhold mellem hormonerne, progesteron og østrogen. Ud over at opretholde graviditet fungerer progesteron som et respiratorisk stimulerende middel både hos mænd og kvinder. Niveauerne af hormonet stiger omkring 100 gange under graviditet.

Kønshormoner er medvirkende til ændringer i vejrtrækningen under graviditeten. Allerede tilbage i 1979 rapporterede forskere, at reaktionen på graviditeten påvirkede vejrtrækningen og blev “stort set  formidlet af progesterons virkning og måske i mindre grad østrogener, i det mindste i første og andet trimester.” Omkring Østrogen, der øges omkring 80 gange under graviditet, ved forskerne at funktionen af progesteron-receptorerne forbedrer funktionen. I 1979-papiret blev det anført, at åndenød under graviditet sandsynligvis ville være forårsaget af hormoner. På det tidspunkt var forholdet mellem hormoner, funktionelle vejrtrækningsændringer og udviklingen af symptomer ikke var klart defineret.

Senere arbejde har påvist, at hyperventilering i hvile, selv i graviditetens første trimester, er forbundet med en stigning i ventilation uden ændring i åndedrætsfrekvensen. Det bliver nu forstået, at hyperventilation under graviditet er forårsaget af ændringer i blodets syre-base-balance, cerebral blodgennemstrømning, stofskifte, variationer i søvnmønstre og ændringer i den centrale kemorefleks til at trække vejret, som bliver udløst af den øgede koncentration af kønshormoner.

Vi skal selvfølgelig også overveje de mekaniske faktorer.
For eksempel, når fostrets størrelse og derfor livmoderen øges, er der gradvist mindre plads til vejrtrækningsmusklerne. I anden halvdel af graviditeten falder den resterende lungevolumen med så meget som 22%, og respirationsresistensen bliver større. Diafragma forskydes opad med ca. fem centimeter, hvilket øger dens evne til at generere spænding, når muskelfibrene forlænges. Diafragma kan være nødt til at arbejde hårdere, når belastningen øges, men udvidelse af brystet forhindrer yderligere tab af lungevolumen. Den gradvise forlængelse af mavemusklerne får deres fibre til at kunne forlænges med op til 115%, deres tykkelse reduceres, og deres funktionsvinkel ændres. Dette hæmmer deres evne til at stabilisere bækkenet – hvilket kan være en faktor i rygsmerter under graviditet.

Omkring 70% af raske gravide kvinder rapporterer om åndenød under deres daglige aktiviteter. Dette begynder ofte i første trimester, hvilket tyder på, at mekaniske ændringer i mellemgulvet og lungerne ikke er skylden. Det er mere sandsynligt, at åndenød forårsages enten af ​​hyperventilation forbundet med graviditet eller af en øget opfattelse af åndedrætsbesvær som følge af øget ventilation.

Ikke overraskende øges forekomsten af ​​en forstyrret vejrtrækningen under søvn  blandt gravide kvinder. De fysiologiske og anatomiske ændringer, der er iboende i svangerskabet, kan afsløre eller forværre obstruktiv søvnapnø. Hvis det ikke bliver behandlet, kan begrænsningerne i de øvre luftveje føre til alvorlige konsekvenser for både moderens og fosterets sundhed.
Sagt i en parentes, at selvom det ikke er fokus her, skal det lige bemærkes, at ukontrolleret graviditets- astma generelt inden for forstyrrelser af vejrtrækningen, har vist sig at være forbundet med en øget risiko for spontan abort.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This