Tips og tricks til hvad der kan være godt for dig.

Uanset om du lige er blevet diagnosticeret med KOL eller du allerede har haft sygdommen inde på livet i mange år, er det af afgørende betydning, at du holder dig aktiv.

Er det sundt for dig at gå ture når du har KOL?

Før du bliver mismodig og taber gejsten fordi det er svært at trække vejret skal du vide, at du vil føle, at du får det så meget bedre hvis du holder ved med at være mobil. Også gerne mere mobil end før diagnosen.

Hvad kunne din motivation være?

Ser du på dine børnebørn leger og ønsker du, at du stadig kunne deltage?

Undgår sociale sammenkomster fordi du bliver flov over at være på ilt eller viser at du mister pusten?

Oplever du at du altid har en undskyldning overfor andre mennesker over ikke at kunne deltage?

Lyder det som noget du kender til?

Det er du ikke alene om at synes.

Mange finder det flovt at have KOL – som mange stadig kalder rygerlunger. Også selvom du aldrig har røget en eneste cigaret i dit liv. Det, stadig at engagere sig i livet på fuld styrke, er en bedre strategi end at blive nedslået over diagnosen.

KOL kan forebygges forstået på den måde at du undgå at få det værre ved at finde din indre styrke til at kæmpe …

Start med at lave en liste over ting du savner at kunne

Ud for hver aktivitet * du har skrevet ned, noter grunden til at du ikke kan gøre det nu.
Vær ærlig og omhyggelig.
I den tredje kolonne, skriv hvad det vil betyde for dig at kunne!

Der kan være forhindringer du lige nu finder totalt uoverkommelige. Der kan også være måder at komme videre på.

Når man bliver diagnosticeret med KOL hører jeg, at det næsten bliver opfattet som en dødsdom.
Alle drømmene forsvinder, målene du har sat dig for at nå i dit liv, forsvinder som dug for solen … alle tingene på listen ”pyha, det er virkelig surt!”

Det kunne også være, at de mål du har sat listen kunne motivere dig til at nå dem! Det gør en stor forskel at have en liste med mål i stedet for en liste med alt det jeg ikke kan og måske ingen gang har noget ønske om at kunne.

Listen kunne være, se mine børn vokse op, se mine børnebørn vokse op (også dem er ikke er her endnu 😉 ) Løbe et maraton, hvorfor ikke, det kunne være det bare skulle være i dit tempo!

Ja, det kan da godt være du skal bruge ilt indimellem for at løbe den maraton, det må så bare tage lidt mere tid. Og du vil nyde at sætte endnu et flueben på listen. Det er helt sikkert at du bliver åndeløs på turen … det gør alle de andre også!
Du har helt ret, det er pokkers svært at træne så hårdt – hvis det giver dit liv kvalitet, så er det det, der betyder noget for dig.
Det kunne meget nemt være at du aldrig har drømt om at løbe et maraton, så er det jo ikke noget du skal gøre for bare at gøre det.
Tjek din liste og se hvad der virkelig betyder noget for dig.
Gør det der betyder mest for dig.

Gode forberedelser til den gode tur

Hvor kunne det være en god ide at begynde?
Måske få en god snak med din læge om dine planer.
Han kan måske komme med gode ideer der kan hjælpe og støtte dig.
Her er nogle strategier der kunne være nyttige for dig.

Udstyr!

Hvis du planlægger at gå regelmæssigt hver dag er det vigtigt at du har passende, komfortable sko på.  Eller støvler, alt efter årstiden.
En af de ting der kan gøre at turen mere bliver en lidelse end en fornøjelse er ømheden efter træningen. Derfor er det vigtigt at dit fodtøj støtter og beskytter dine muskler, led og ledbånd.
Det kunne også være en ide at købe et oximeter hvis du ikke allerede har et og bruge det undervejs på din tur. Du kan også bare låne et oximeter for der vil ikke gå længe før du kender din krop så godt at du kan mærke hvad oximeteret viser! Det er så også en fin måde at holde styr på at du gør hvad der er godt for dig. Få evt. din læge til at vise dig hvor det er godt for dig at ligge, mens du går din tur.

Udstrækning!

Hvis du ikke har været så mobil i et stykke tid er det vigtigt for dig at huske på at udstrækning er en væsentlig del af noget så enkelt som ”bare” at gå.
Opvarmning er vigtig for dine muskler, led og ledbånd. Udstrækningen er også vigtig for, at du kan opretholde en rigtig kropsholdning.

Ernæring!

Det er måske et ret overset område – det er jo bare en bette tur! Jo tak, for din krop kan give dig en toppræstation, skal den også have top-brændstof!

Tag lidt sundt inden du sætter i gang, både mad/grønt/frugt og drikke. Altså mad af højt kvalitet. Så har din krop et godt udgangspunkt for at yde.

Medicin!

Hvis du har fået ”akut” medicin af din læge – så tag den for en sikkerheds skyld med på turen. Husk det er kun din ”akut” medicin der hjælper her og nu. Den langtidsvirkende medicin du muligvis får, dur ikke at tage med. Den gør mere skade end gavn på en træningstur. Så kun evt. ”akut” medicinen.
Måske er du i træning hos en vejrtrækningscoach – træn din vejrtrækning sammen med din vejrtrækningscoach så du ved hvad du skal gøre hvis du støder på problemer. Så føler du dig sikker og motiveret.

Område!

Vælg til at begynde med et område du kender godt. Træn hellere 4 gange rundt om huset end en gang rundt om søen, hvis du ikke har øvet dig.
Rundt om huset har den støtte at hvis du bliver træt, så kan du hurtigt komme hjem. Det giver dig sikkerhed. Efter en uges tid, kan du altid udvide turen … efter to uger osv. Træn forskellige ture med forskelligt indhold. Nogle hvor der evt. er lidt stigning, andre hvor du måske kan lunte en smule – sørg for at afveksling, så er det sjovere.

Tidsplan!

Hvis du til at begynde med føler dig mere sikker på havegangen eller op og ned af trapperne til hoveddøren, ”hen-til-kommoden-og-tilbaws-igen” så er det der, du begynder. Det er vigtigt at du føler dig sikker på din tidsplan, skridt for skridt.
Er det bedre at starte ud med ½ time fremfor 10 minutter?
Hvem siger ½ time ikke kan bestå af 3×10 min? Hellere det og hver dag end ½ time hver tredje dag.
Og ros dig selv for, hvis du på ingen måde ansvarligt kan tage de sidste 10 minutter, for at vende næsen hjem.
Hjemmet, hvis udendørslivet bliver for barsk, er også en fortræffelig træningsmulighed. Der er mange gode øvelser du kan gøre indendørs!

Hydrering!

Uanset om det er varmt eller koldt når du træner, skal du starte med at have drukket vand. Før du starter har det en meget mere effektiv virkning end under træning. Din krop har travlt med at være aktiv og ikke til at fordøje. De to ting er hinandens modsætninger. Så vand og mad inden træning – skyld gerne munden med vand undervejs. Så har du noget at svede af.

Inviter gerne en walk-buddy med på turen – snak inden I går og når I er kommet tilbage.

Nyd turen og alle oplevelserne uden at tale sammen.

Det gør turen endnu bedre.

Hvis du hører til dem der har det lidt træls med vinden når det blæser, skulle du prøve at tage et par hovedtelefoner på og lytte til musikken, lydbogen eller radio.

Det fjerner umiddelbart opmærksomheden fra det du ikke bryder dig om til at du bliver opmærksom på noget som du ønsker.

 

Sådan et lille trick kan gøre underværker.

Jeg fik inspiration til artiklen af en dejlig kvinde der også har KOL som jeg faldt i snak med ved en skøn fødselsdag.

* aktiviteterne er helt fri fantasi og du skriver dine egne tanker.

Pin It on Pinterest

Share This