Maske eller ingen maske. Hvis du lider af en konstant tilstoppet næse, kan det at trække vejret gennem næsen virke helt umuligt og måske endda skræmmende. Heldigvis er det også sådan at åndedrætsbesvær og fysisk træning faktisk kan hjælpe med at åbne de nasale luftveje. Et par sider længere fremme lærer du en åndedrætsøvelse der giver dig mere luft i næsen.
Præcis hvordan dette fungerer, er stadig et spørgsmål til debat. At holde vejret øger kuldioxid i blodet, samler nitrogenoxid i næsen og aktiverer kroppens sympatiske stressrespons. Da langsigtet aktivering af det sympatiske nervesystem er sundhedsskadeligt, spiller stressresponsen en nødvendig og gavnlig rolle i immunsystemet og i regulering af inflammation.

Så langt tilbage som i 1923 rapporterede en artikel i American Journal of Physiology, at det at holde vejret kunne lette gennemstrømningen af luft i næsen.
Hvis disse oplysninger var blevet offentliggjort på det tidspunkt, kunne millioner af børn og voksne, der led af rhinitis (høfeber), have fundet lindring bare ved at holde vejret, når deres næse begyndte at føles tilstoppet. Årtier senere, i 1977, påviste forskere, at hvis man indåndede den luft vi havde udåndet kunne det nedsætte at næsen stoppede. Selv det at holde vejret i kun 30 sekunder gjorde vejrtrækningen lettere for de fleste af de testede fag.

Den vigtigste stimulus for dette resultat er? … Kuldioxid.

Ifølge Dr. James Bartley, en øre-, næse- og halskirurg, er nasal modstand omvendt proportional med end-tidal CO2. End-tidal CO2 er koncentrationen af ​​CO2 i luften ved slutningen af ​​en udånding. Det er et direkte mål for, hvor meget CO2 der er i lungerne, og under normale omstændigheder et indirekte mål for CO2 -trykket i blodet. Dr. Bartleys fund betyder, at når CO2 -niveauet reduceres i lungerne og blodet, bliver næsen mere overbelastet. Undersøgelser har vist, at en reduktion af CO2 i lungerne (fra normalt tryk på 40 mmHg til 35 mmHg) svarer til en 10% stigning i overbelastning i næsen. Angst svarer også typisk til lavere end-tidal CO2-niveauer.

Dette er også relevant i det der er kendt som ”Empty Nose Syndrome (ENS)” – hvor en patient med klare nasale luftveje oplever en række symptomer. Disse symptomer kan være fornemmelser af tilstoppet næse, tørhed og skorpe og følelser af åndenød og drukning. ENS – ”tom næse syndrom” skyldes som oftest større eller mindre kirurgiske procedurer. Det kan f.eks. være kirurgisk indgreb på næsens turbiner, laserterapi og submukøs fjernelse af knogle eller organ under slimhinden, også selv når kirurgi og medicinsk støtte anses som er vellykket. På nuværende tidspunkt er eksistensen, diagnose og håndtering af ENS alle kontroversielle, og diskussionen raser om, hvorvidt neurologiske eller psykosomatiske faktorer kan bidrage.

Tom-næsesyndrom kan skyldes fjernelse af turbinerne. Turbinerne er små strukturer inde i næsen, der filtrerer og fugter luften, når den passerer gennem næseborene og videre ned i luftvejene og lungerne. De består af en knoklet struktur omgivet af vaskulært væv (karvæv) og en slimhinde. De kan blive betændte og hævede, når der er allergi, infektion eller irritation, hvilket producerer en overdreven mængde slim, som får næsen til at blokere.

Hals-næse-ørelæge Jim Bartley udforskede også følelsen af tæthed i næsen ved hyperventilation. I 2005 undersøgte Bartley 14 patienter, der klagede over overbelastning i næsen efter operationen og følte sig ude af stand til at trække vejret gennem næsen. Det på trods af, at de havde en tilsyneladende tilstrækkelig luftvejs passage gennem næsen uden sammenfald af væv inde i næsen og en kirurgisk succesrate mellem 63 og 85%. Nogle havde prøvet nasale steroider og orale antihistaminer uden lindring. Bartley bemærkede, at nogle trak vejret hurtigt, overvejende i den øverste del af brystet. Han vurderede hver patient for hyperventilationssyndrom og opdagede, at alle viste en øget respirationsfrekvens på omkring 18 vejrtrækninger i minuttet især med et vejrtrækningsmønster med vejrtrækning i den øverste del af brystet. På et subjektivt vejrtrækningsspørgeskema havde 12 af de 14 deltagere en score, der tydede på hyperventilation.
Tre patienter havde en end-tidal CO2-aflæsning på 35 mmHg, hvilket indikerer lavt blod-CO2. Fem af patienterne havde en åndedrætsuddannelse; denne uddannelse hjalp to af deltagerne med at have succes med at trække vejret gennem næsen.

Bartley konkluderede, at patienter der lider af konstante følelser af at næsen er  overbelastet, især efter mislykket næsekirurgi, bør vurderes for hyperventilationssyndrom.
Det primære problem hos disse patienter kan faktisk være dårlige vejrtræknings-mønstre. Selv en lidt hurtig og/eller hård vejrtrækning forårsager en følelse af luftsult, som patienter ofte tolker som om næsen er stoppet eller svær at trække vejret gennem. Selvom funktionen af ​​de fysiske luftveje er et relevant problem, skal luftstrømmen også overvejes.

Hvis en person med kronisk hyperventilation klager over nasal obstruktion uden der er nogen identificerbar anatomisk årsag, er kirurgi muligvis ikke svaret. Træning i at bruge vejrtrækningen på den rigtige måde, kan være en overvejelse værd. Vejrtrækningsøvelser kan være løsningen.
Hvis du har gennemgået en næseoperation og stadig har det som om din næse konstant er blokeret, vil dit vejrtrækningsmønster sandsynligvis være roden til problemet.
Hvis du har stoppet næse, rhinitis (høfeber) eller astma, kan du i første omgang prøve øvelserne i denne bog.
Få fri passage i din næse ved hjælp af den åndedrætsholdende øvelse herunder, skift til nasal vejrtrækning og forbedr din BOLT -score (eller din kontrolpause hvis du har kendskab til Buteyko åndedrætsmetoden). Jeg har brugt disse teknikker med tusinder af mennesker, der har deltaget i mine workshops gennem årene og fundet ud af, at mange troede næsekirurgi var løsningen og fandt ud af at det ville være helt overflødigt.

Hvordan det? Fordi næsen er designet til at regulere luftindtag. Det forbedrer skiftet til vejrtrækning gennem næsen betydeligt og reducerer symptomerne på en lukket næse helt dramatisk på lang sigt.

Træn og brug denne øvelse for at fjerne blokeringen af ​​næsen

Inden du læser videre, kan du prøve denne øvelse for at se, hvor effektiv den er til at luft i din næse.
Øvelsen er den samme for voksne og børn. Denne øvelse er ikke egnet til gravide kvinder.

  • Sid oprejst på en stol med lige ryg.
  • Normaliser din vejrtrækning og træk vejret roligt. Tag et lille, let åndedrag ind gennem din næse, hvis du kan, og et lille åndedrag ud gennem din næse. Hvis du ikke kan ånde ind gennem din næse, skal du tage et lille åndedrag ind gennem mundvigen.
  • Efter udåndingen skal du knibe næsefløjene sammen med din tommel-og pegefinger, altså lukke for din næse og holde vejret. Hold dine læber helt lukkede – der må ikke smutte lidt luft hverken ud eller ind.
  • Nik forsigtigt med hovedet eller ryst din krop, indtil du føler, at du ikke kan holde vejret længere. Du skal føle et relativt stærkt behov for luft.
  • På dette tidspunkt skal du slippe din næse og trække vejret forsigtigt ind gennem næsen. Træk vejret forsigtigt ind og ud med lukket mund. Når du trækker vejret første gang, skal du undgå at trække vejret dybt. Hold i stedet din vejrtrækning rolig og fokuser på afslapning. Brug mantraet “slap af og træk vejret mindre”, hvis det hjælper.
  • Gentag øvelsen, indtil du let kan trække vejret gennem din næse.

 

Hvis din næse ikke bliver helt fri, skal du vente omkring et minut og gentage og øve de samme trin igen. Du skal muligvis udføre øvelsen flere gange.

Når du har gennemført øvelsen, får du midlertidig en fri passage i din næse. Du skal være opmærksom på, at indtil du har forbedret din BOLT -score til over 25 sekunder, vil træningen kun midlertidigt give dig fri luftpassage gennem din næse. Når din BOLT -score er 25 eller mere, bliver din næse ved med at give fri luftpassage i meget længere perioder.
Jeg forklarer altid mine elever, især teenagere, at du har to muligheder. Du kan forbedre din BOLT -score til +25 sekunder, eller du kan blive ved med at opleve overbelastning i næsen resten af ​​dit liv. Når du overvejer alle de negative konsekvenser af mundåndning ifm. søvn, stress og andre sundhedsmæssige bekymringer, er valget oplagt.

Husk, indtil du har ændret dine underliggende vejrtrækningsmønstre der bidrager til den lukkede næse, er det helt normalt, at næsen blokerer igen. Med regelmæssig træning af øvelserne i denne bog, vil din krop tilpasse sig, og din næse vil begynde at blive fri. Træn denne øvelse, når din næse føles overbelastet. Selvom du er kraftig forkølet, kan denne øvelse hjælpe dig med at bevare vejrtrækningen i næsen.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This