Det er ikke så længe siden jeg skrev om vaner, adfærd i forbindelse med vores vejrtrækning.

I dag vil jeg vise dig helt præcist hvad jeg mener ved at dele en klienthistorie med dig.

CASE: Jeg kan ikke komme på arbejde

STIMULUSKONTROL

En fysioterapeut led i den grad af symptomet ”jeg er ikke i stand til at få luft nok” – et symptom som rigtig mange mennesker har prøvet at lide af uden at finde den rigtige forklaring og især få gjort kål på ”jeg er ikke i stand til at få luft nok.”

Fysioterapeuten havde det så dårligt at han ofte ikke kunne komme på arbejde to af ugens dage – hver uge.

Heldigvis, havde han en kollega som kunne hjælpe, men hun fandt (desværre) intet der var galt med kollegaen. Så de blev hurtigt enige om, at det var ret usandsynligt, at overånding – overventilation kunne være forklaringen.

Heldigvis havde han hørt om den måde jeg bruger til at analysere vejrtrækning på og gav mig et ring.

Vi mødtes og han fortalte hvordan han havde det, og især vigtigt hvordan han gjorde inden han kom til den konklusion, at ”nu kunne han altså ikke få luft nok.”

Så det viste han mig hvordan han gjorde, fuldstændig ubevidst om hvad det var han gjorde.
Han gjorde blot sin normale rutine.

Vi fandt lynhurtigt ud af at han var fanget i sin onde overåndings-spiral – fuldstændigt som de dage hvor han ikke kunne komme på arbejde.

Ved fælles hjælp fandt vi ud af at identificere ”det at spise hurtigt” (morgenmaden) var nok til, at han følte, at han ikke fik ilt nok.  At han, ved på den måde han hastede morgenmåltidet igennem på, vejrtrækningsmæssigt, blev slået helt ud af kurs.

Hans løsning på problemet havde været baseret på hans fejlagtige overbevisninger om ”vejrtrækningens fysiologi” nemlig at langsomme, dybe vejrtrækninger ville gendanne ilten korrekt.

Hans ”luftsult” forsvandt sidst på dagen da han tog en tur i fitnesscentret for at træne.

Der skete en ændring i hans stimulus-kontrol, hvor han, uden at være sig det bevist, ”tillod” vejrtrækningen i stedet for at tage kontrol over den.

Indrømmet, det kan være en opgave at finde frem til lige præcis den vane, den adfærd der gør, at vejrtrækningen kommer i vejen for ”at komme på arbejde.” På den anden side, er det så fantastisk at finde nålen i høstakken – og måske finde flere nåle. Nogle gange skal vi finde flere nåle og høstakke og det tager også tid at indarbejde den nye adfærd så den bliver en lige så naturlig vane – som den vi lige afmonterede.

Dette er et afslørende eksempel på, hvad der sker, når vejrtrækningen ikke forstås som en adfærd.

Adfærd, hvor rollen som stimulus-kontrol og vanedannelse i forståelsen af, hvordan vejrtrækning reguleres (som enhver anden opførsel, adfærd) ofte blev helt overset.

Jeg har oprettet en gruppe for os med interesse i vejrtrækning på Facebook .
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This