Luk din Mund!

Har du tænkt over, at når du og dit barn trækker vejret gennem munden udsætter I selv for mange luftbårne infektioner?

Når I trækker vejret gennem munden skaber I rent faktisk en effektiv motorvej for bakterier. Al luften ryger gennem munden, lige ned i lunger uden på nogen måde at blive filtreret.

Mundåndere er ofte meget mere udsatte for influenza og andre infektioner. Når du trækker vejret gennem munden lader du miljøet uden for dig selv komme direkte ned gennem luftrøret lige ned i lungerne. Ingen filtre af nogen art.

Så er der også lige det, at luften i sig selv ofte er nedkølet og ikke forberedt på at blive ”spist”. Den sunde krop har en temperatur der ligger omkring 36ᵒ – 37ᵒ. Luft der er koldere end vores kropstemperatur bidrager gradvist til nedbrydning af vores immunsystem og kan føre til respiratoriske problemer. Det gælder også for meget varm luft, lungerne bliver sat på en opgave den på ingen måde er i stand til at håndtere.

”I min klinik” fortalte dr. Novozhilov ”er det ofte den eneste grund til kronisk halsbetændelse og forstørrede polypper hos børn. Det forårsager hyppige forkølelser og bronkitis og ender evt. med ønsket om kirurgisk indgreb.”

Næsevejrtrækning er en simpel og enkel løsning, en som både du og dit barn kan begynde på at træne lige i dette øjeblik. I behøver ingen recept, intet ekstraudstyr, I har intet at miste, det er billigt, ja faktisk gratis! Hvad holder jer tilbage?

”Næsevejrtrækning” fortsætter dr. Novozhilov, ”er et effektivt skjold der beskytter kroppen mod vira som f.eks. en sæson-forkølelse. En forkølelsesvirus spreder sig via inficerede små dråber som flyver fra en smittet, syg person når han hoster, nyser eller bare taler. Disse små usynlige dråber kan rejse helt op til 1,5m og er så små, at de kan klemme sig gennem næsten alt. I en pandemi er det på det nærmeste umuligt at undgå inficerede områder og at forhindre vira i at finde et smuthul ind i vores krop.

Naturligvis er det at vaske hænder tit og ofte også en af de ting der sammen med næsevejrtrækning effektiv beskytter mod luftbårne infektioner.

Så er det så heldigt, at måden vira og bakterier kommer ind i kroppen, er altafgørende.

Hovedparten af vira og bakterier kan ikke overleve på slimhinden i næsen. Mikroberne på slimhinderne skaber et uvenligt, for ikke at sige et dødeligt miljø for bakterier og vira. Så når du trækker vejret gennem næsen, steriliserer du den luft der kommer ind i din krop og skaber derfor et skjold mod sygdomme. Næsevejrtrækning varmer luften op, fugter den og skaber forhold dine lunger vil elske dig for.

Sund vejrtrækning er behandlingen for forstørrede polypper (og mange andre lidelser) og en fantastisk måde til i første omgang overhovedet at undgå at få problemet.

Sund vejrtrækning er enkel, selv om det tager tid og energi uanset om du er barn eller voksen, for det at aflære en livstids uvaner, er et arbejde og er ikke noget vi gør over natten.

Forældre skal være tålmodige når de skal lære deres børn hvordan de skal trække vejret let og kun gennem munden. Fremfor alt, er det også nødvendigt at forældrene udelukkende bruger næsevejrtrækning …. Du ved, walk the talk!

Husk lige på, at selv om det er supernemt for forældrene at trække vejret gennem næsen kan det være ekstremt svært for et barn med polypper. Det er en af grundene til anbefalingen om, at forældre arbejder sammen med en veluddannet Buteyko træner som kan gøre den svære vej lidt lettere i et godt samarbejde.

Om natten er ofte der hvor barnet har sværest ved at trække vejret gennem næsen. Så har forældrene faktisk et dilemma – ”Skal mit barn trække vejret gennem munden eller skal jeg bruge medicin for at holde dets luftveje åbne?” Lige netop i denne helt specifikke situation, er medicin på sin plads for at holde luftvejene åbne således at det er muligt at træne vejrtrækningsøvelserne. Efterhånden som barnet bliver bedre til at trække vejret gennem næsen, bliver medicinen overflødig.

Det er også vigtigt at slå fast, at selv om barnet udelukkende trækker vejret gennem næsen og dermed nedsætter hyperventilationen meget, er det ikke altid nok til at polypperne stopper med at vokse. Selv om barnet trækker vejret gennem næsen kan det til en vis grad stadig hyperventilere. Den bedste indikator for at hyperventilationen bliver mindre er, at barnet bliver meget bedre til at trække vejret og at perioderne med sygdom bliver færre.

Mange forældre, for den sags skyld mange mennesker antager at en sund vejrtrækning kommer helt af sig selv. De bliver noget forundret over at det ikke forholder sig på den måde, og at deres børn kan overånde/hyperventilere.

Pin It on Pinterest

Share This