I starten af denne serie om polypper (det gælder både for børn og voksne) talte jeg om over-ånding eller hyperventilering som årsagen til polypper. Overånding eller hyperventilering er noget skidt af mange forskellige grunde men primært fordi det sænker CO2 niveauet i alveolerne i lungerne.

CO2 niveauet i lungerne anså dr. Buteyko som en af de allervigtigste hoved-regulatorer af de fleste funktioner i kroppen.
Hyperventilation kan i yderste, sjældne konsekvens være dødelig. Derfor er det naturligt for vores krop at forsøge at forhindre dette på en hvilken som helst måde.
Den vil beskytte sig mod hyperventilering/overånding på mange forskellige måder – hvor det med at kroppen næsten bogstaveligt sætter en prop i næsen for at forhindre os i at overånde, kun er en af måderne til at få os til at reagere.
Ved at reducere forbruget af luft kan hyperventilationen blive sat i stå … tænker kroppen!

I et sundt og raskt barn vil kroppen almindeligvis gå i gang med at stoppe overåndingen eller hyperventilationen ved at snævre luftvejene ind ved at generere mere slim. Det fører så til en løbe-næse eller en lukket næse eller hoste!

Hvis kroppens taktik med at iværksætte disse forhindringer ud ikke hjælper, så må kroppen gå over til stærkere forsvars-medicin-metoder!

Som f.eks. at skulle gispe efter vejret eller få mandler og eller polypper til at vokse. Ved at gøre polypperne unaturligt store, forsøger kroppen desperat at mindste luftudvekslingen.

Når barnet lærer at trække vejret mindre (som vil øge niveauet af CO2 i lungerne) tæmmer kroppen hyperventilationen.
På den måde behøver kroppen ikke længere at finde alternative mekanismer til at stoppe overåndingen og symptomerne bliver derfor meget mindre eller forsvinder fuldstændigt.
Som f.eks. ved polypper hvor kroppen reducerer omfanget af polyppen så barnet ikke længere har nogle problemer med vejrtrækningen.

Kroppen har så heller ikke problemer!

Og det helt uden medicin eller kirurgi!

Det tager normalt et sted mellem to til fire måneder at opnå et sundt vejrtrækningsmønster, selvom de første positive resultater ofte kommer indenfor de første to, tre uger med Buteyko åndedrætsmetoden.
Overgangen fra overånding til sund vejrtrækning kan godt være tidskrævende!

Det, at ændre en livslang (u)vane, er aldrig nem. Livslang … for et barn er det måske livslang, uhensigtsmæssig vejrtrækning, den eneste vejrtrækning det kender, så det vil tage tid, træning, inspiration og motivation at ændre vejrtrækningen.
Anstrengelsen er i den grad al besværet værd – en sund vejrtrækning skaber fundamentet for et optimalt helbred i resten af livet.

Et godt helbred kan ikke eksistere uden god vejrtrækning – så kort kan det siges! Når barnets vejrtrækning bliver ”normal” efter Buteyko åndedrætsmetodens standarder (en positiv maksimum pause på +60 sekunder) bliver barnet fri for de fleste lidelser.

Det er den bedste gave forældre kan give sine børn!

  • Børn med forstørrede polypper trækker vejret fortrinsvis gennem munden. Er det også din oplevelse?
  • Børn med forstørrede polypper har deres skuldre trukket helt op om ørerne, sådan næsten! Er det også din oplevelse?
  • Børn med forstørrede polypper trækker vejret med den øverste del af brystkassen, du kan se deres mave bevæge sig ud og ind ved hver ind- og udånding. Er det også din oplevelse?
  • Børn med forstørrede polyppers vejrtrækning er hørbar og nogle gange efterfulgt af en hvæsende lyd. Er det også din oplevelse?
  • Børn med forstørrede polypper kan sidde i sofaen og se TV samtidig med at de trækker vejret så tungt som om de havde været ude at løbe. Er det også din oplevelse?

I skarp modsætning til hyperventilation står den sunde vejrtrækning, som er helt uhørlig og usynlig!

Den idealle vejrtrækning er så let og blid at den næsten ikke er til at få øje på! Det ser ud som om vi slet ikke trækker vejret!
Skuldrene, brystkassen og maven bevæger sig næsten ikke, ind- og udåndingen er fuldstændig stille og munden er lukket – lige med undtagelse når vi spiser, taler eller drikker!

Næsevejrtrækning er det vigtigste element i sund vejrtrækning.

Dr. Buteyko sagde, at ethvert barn som trækker vejret gennem munden i stedet for gennem næsen, er et sygt barn, uanset om det oplever symptomer på lidelser eller ej.
Gennem Buteyko Åndedrætsmetoden bliver barnet i stand til at trække vejret gennem næsen hele tiden – mens det læser lektier, er sammen med vennerne, sover, taler og er fysisk aktiv.

Pin It on Pinterest

Share This