Som Buteyko behandlere arbejder vi på at fjerne årsagen til de forstørrede polypper

Iflg. Professor Buteyko er årsagen til forstørrede polypper hyperventilation/overånding. Som en konsekvens af overåndingen er det nødvendigt at afhjælpe årsagen til de forstørrede polypper for så vil symptomer forsvinde.

Det er vores opgave at hjælpe barnet med at normalisere vejrtrækningen og få det til at trække vejret gennem næsen igen. Et barn der ikke er i stand til at trække vejret gennem næsen vil altid have forskellige helbredsmæssige problemer.

Og ja, det er lettere sagt end gjort!

Det kan være en ganske vanskelig opgave og derfor er det vigtigt at have en erfaren behandler at samarbejde med. For det er jo vanskeligt for et barn med forstørrede polypper at trække vejret gennem næsen.
På den ene side blokkere polypperne luftstrømmen gennem næsen mens på den anden side så er næsen blokeret af opsvulmede slimhinder i næsen.  Væskeansamlingen begrænser luftpassagen og kan ultimativt dække selve polypperne.
På det tidspunkt holder næsen helt op med vejrtrækningen. Det vil så sige, at problemet består at to dele: forstørrede polypper som i de fleste tilfælde ikke kan holde op med at vokse nu de en gang er gået i gang og i anden del, den væskefyldte slim, som vi kan reducere.

Hvis vi får styr på den ophobede slim i slimhinderne vil slimhinderne i næsen blive normale og barnet vil igen kunne trække vejret gennem næsen. Polypperne vil forsvinde af sig selv når barnet bliver omkring de tolv.
Godt spørgsmål: Hvad sker der hvis ødemet ikke forsvinder?

Som et resultat af ødemet bliver den normale luftcirkulation i næsesvælg området (ører, næse og svælg) beskadiget og derfor er også den naturlig væske drænage (afledning af væske) beskadiget. Resultatet af det er, at polypperne bliver betændte og hvis der så også kommer bakterier ind i billedet, er det klart at der også bliver dannet pus.
Ødemet begynder at sprede sig, langsomt med sikkert – nærmer sig hele øret, næsen og svælget og påvirker ventilationsåbningen til ørerne. Når ødemet dækker disse kanaler, åbninger bliver det indre øre betændt og følgen er ofte nedsat hørelse.

Heldigvis er det ikke en ”ægte” døvhed!

Barnet er i en tilstand hvor dets ører er fyldt op – noget i retning af når du er oppe at flyve og du får ørepropper, eller du føler at du mister noget af hørelsen og skal lige udligne trykket. Det at eliminere slim-ødemet gennem vejrtrækningsøvelser gør ofte at barnet fortæller ”nu kan jeg høre igen!”.
Forældre tænker nogle gange, det lyder da virkelig som en ”mirakel kur!” Det er en forståelig observation forældrene foretager, ofte på grund af mangel på viden, at forældre tager deres børn til lægen som henviser til kirurgen for at få fjernet de betændte polypper.

 

Konsekvensen, der dannes en slags ”hul” i næsen og derfor bliver det nemmere for barnet at trække vejret.
Ødemet vil stadig være der, det har man jo ikke gjort noget ved, kun fjernet polypperne. På et eller andet tidspunkt vil det igen dække over hullet og barnets næse vil igen være sat til, tilstoppet.

Historien gentager sig selv!

Ødemet gør det også ret svært for kirurgen at fjerne polyppen helt og konsekvensen er så, at der er en lille smule betændt væv tilbage, selv om kirurgen er omhyggelig. Og så kan genvæksten begynde forfra.

Så efter et halvt års tid mere eller mindre, skal barnet ofte have fjernet polypperne igen. Derfor er det vigtigste for barnet og behandlingen af barnet først og fremmest at tage sig af hævelsen i slimhinden.

Behandlingen kan med fordel begynde inden polypperne bliver et “stort” problem – eller efter polypperne er fjernet for at forhindre at de kommer tilbage.
Det der er vigtigt er at træne det bedste åndedræt således at vores børn får de bedst muligheder for at opretholde et godt helbred resten af livet.
Og vejrtrækningen er hvor det hele begynder!

Pin It on Pinterest

Share This