Hvad kan du så gøre for at hjælpe dit barn – og evt. dig selv?

  1. Stress reduktion
    Traditionelt har børn haft tid til at gå på opdagelse, ligge i græsset og kikket op i de drivende skyer, lært duften af græs og jord at kende. Rulle sig sammen i yndlingsstolen og bare kikke ud af vinduet uden at skulle tænke på noget som helst, bare dagdrømme og lade fantasien udfolde sig.

Det er afslapning.

I dag er det ofte sådan at også børn skal hænge i en klokkestreng, hvert minut er der redegjort for: skole, sport, fritidsaktiviteter og evt. hjemmearbejde. Hvornår er det lige barnet har tid til at være sig selv – når de har det sker det ofte med en iPad eller mobil i hånden og sms’er flyvende i cyberspace. Det er ikke afslapning, det skaber spændinger og stress.

 

  1. Få en god nattesøvn

Børn skal sove 1/3 af døgnet – og de skal sove godt. Det vil sige, de skal sove med munden lukket og vejrtrækning gennem næsen fremfor vejrtrækning gennem munden.

Mange børn med polypper sover med åben mund. Deres vejrtrækning er tydelig og ofte med lyd på.
De snorker og stoppen også med at trække vejret i nogle øjeblikke og udvikler måske endda søvnapnø.
Søvnapnø er ikke kun forbeholdt voksne. Børnene vågner op med en tæt næse eller tør hals og begynder ofte straks at hoste.

Sørg for at dit barns mund er lukket om natten og at det ligger på siden.
 

 

  1. Fysisk aktivitet, det er også vigtigt for vores børn.

De, vores børn, sidder hver dag mange timer på skolebænken, foran TV eller computeren.

For at kompensere for denne stillesiddende livsstil arrangerer forældre fysiske aktiviteter for børnene. Det kan være aerobic, tennis, fodbold … mange af disse sportsgrene er korte og intense. Ret forskellige fra de lege børnene legede for år tilbage hvor de var fysiske hele dagen og ikke blot i et kortere tidsrum.

Vi tænker ofte, at al sport er sund for ungerne – uanset hvad! Det er ikke altid sandt!
Ville du bede dit barn med forstuvet ankel om at løbe fordi det var godt for det? Naturligvis ikke! Hvis dit barn har problemer med vejrtrækningen vil kraftig fysisk aktivitet ikke være en god løsning. Der er ikke så stor forskel på en forstuvet ankel og en ”forstuvet vejrtrækning!” som man skulle tro.

Dit barn skal kunne være fysisk aktiv med næsevejrtrækning udelukkende. Så får du et barn der kan være fysisk og rask uden problemer.
Derfor er det bl.a. vigtigt, at du tager med dit barn til sport for at hjælpe det med at være opmærksom på, at vejrtrækningen udelukkende sker gennem næsen.

Selv om du helt forstår hvorfor det er vigtigt for dit barn, er der stadig mange som ikke lægger mærke til om deres børn bruger munden eller næsen til vejrtrækning.

Ligesom det ikke er alle forældre der er opmærksomme på fordelen ved næsevejrtrækningen. Et barn med forstørrede polypper er sygt og ikke egnet til kraftig fysisk udfoldelse.
Den aktivitet der på det tidspunkt er bedst for dit barn er gang eller lunten.

Kost

Hvad skal vi drikke?

Masser af almindeligt rent vand. Gerne fra vandhanen, en tur i køleskabet – klar til brug. Det vil være en god ide at prøve at undgå det med sukker og kunstige tilsætningsstoffer.
Frisklavet saft, slowjuice af økologisk frugt eller grønsager.

 

Hvad skal vi spise?

Det bedste for børn med forstørrede polypper er at spise organisk, helst lokalt og sæsonens udbud. Altså masser af grønsager, frugt, bær, kornprodukter og lidt nødder.

Dr. Buteyko anbefalede at undgå animalsk protein, kød, æg, fjerkræ, mælkeprodukter og fisk. Måske lave en dag eller to om ugen uden kød, æg, fjerkræ, mælkeprodukter eller fisk. Animalsk protein bidraget til hyperventilation og kan være en medvirkende grund til en lav KontrolPause.

Mælkeprodukter bidrager særligt til at øge slimproduktionen.

Når I kommer videre og KontrolPausen stiger, har trænet diverse øvelser, kan mælkeprodukterne igen blive en del af hverdagen. Det er bare lige i begyndelsen det er en hjælp at spare lidt på mælkeprodukterne. Og så naturligvis junkfood – det siger næsten sig selv. Til junkfood hører også slik! Frugt og honning er god til at dække sukkerbehovet.

 

Sult!

Børn må godt føle sult – det er ikke det samme som at sulte dem! En let til moderat sult er helt i orden! Det modsatte, altså overspisning er lige så slemt som overånding og bidrager væsentligt til overåndingen og dermed dårligere vejrtrækning.

 

Salt!

Vi hører meget om hvor usundt salt er! Det skal tages med et gran salt! Den salt der bruges i præfabrikerede fødevarer skal vi undgå.
Vi kan tillade os at nyde uraffineret havsalt. Det indeholder mange at de salte og mineraler vores krop behøver.

 

NATUREN

Tag dine børn med ud naturen! Det er afslappende og helbredende at opholde sig udendørs.

Ikke kun om sommeren!

Vinduet åbent også når det bliver koldt – en god udluftning er væsentlig. Og i særdeleshed når barnet er sygt!
Ofte bliver barnet overophedet i den allerbedste mening – derfor luft ud så der er behagelig svalt hos barnet. Undersøgelser viser, at det at trække vejret i køligt frisk luft har en gavnlig virkning når vi er fysisk aktive ligesom det har er en uvurderlig hjælp når vi skal sove.

Tænk også på ikke at klæde dit barn for varmt på – her bliver der også hurtig tale om overophedning, for børn vil jo gerne røre sig når de er udendørs. Hvis de så er for varmt klædt på, sker overophedningen.

Lad dit barn selv forsøge at finde den rette balance.

Hvis dit barn konstant fryser, skal det nok tage mere på. Og lad være med at skælde ud når det smider noget af overtøjet. Det er sundt, at barnet selv lærer at regulere påklædningen. Det hjælper barnet med at opbygge et sundt, stærkt immunsystem, nervesystem og vejrtrækningsvaner.

Der er ingen regler uden undtagelser!

Hvis dit barns KontrolPause er mellem 10 – 15 sekunder er det nødvendigt at du hjælper det til at være behageligt varmt påklædt. Hvis det trækker vejret med åben mund udendørs kan det meget let sætte et anfald i gang.

Og det er ikke anderledes med ophold direkte i solen – børn skal også være under parasollen når solen er varmest. Dit barn får alligevel en smuk sommerkulør.

TALE

Vær opmærksom når du ser TV … hvor mange af studieværterne ser du tage en stor indånding gennem munden inden der kommer en svada fra dem?
Læg mærke til dine kollegaer, de der er hurtigst på aftrækkeren hvordan er deres vejrtrækning, når de taler? Tager de også en stor indånding gennem munden før de taler?

Hvordan ser det ud i din familie? Er det noget du selv er opmærksom på, når du taler?
Hvordan skal du og dit barn så trække vejret når I taler?

 

En blid indånding gennem næsen, tal på udåndingen, hold en lille pause, træk vejret ind gennem næsen igen … og sådan fortsætter I!

 

Øvelser

De forskellige øvelser der hører med til programmet skal læres hos en veluddannet Buteyko behandler.

 

I stedet for blot at beskrive øvelserne er det vigtigt at udføre øvelserne og få vejledning i at gøre det helt rigtigt.

Mange gange hører jeg, at det kan da ikke være så svært at finde ud af – helt rigtigt.

Og så alligevel!

Jeg tror ikke, at du ville låne en bog på biblioteket om svømning og så træne på stuegulvet derhjemme for derefter, forhåbentligt med ”korkbælte” smide barnet ud på det dybe vand!

Det ved jeg godt du aldrig kunne finde på at gøre … vejrtrækning, er ikke så anderledes. Når vi i lang tid har gjort noget der ikke er gavnligt for os, er det svært at nøjes med at læse om forandringerne fremfor at føle forandringerne.

Og det er her den veluddannede Buteyko behandler kommer ind i billedet.
For det er ikke alene barnet med polypperne der skal hjælpes med sin vejrtrækning – det er også forældrene!

Jeg tilbyder dig og dit barn undervisning – kommer gerne til dig og din familie. Det vil faktisk være det bedste, hvis du bor i nærheden! Du er også meget velkommen her i Egå – vi aftaler hvad der er optimalt for jer.

Jeg håber du er blevet inspireret af denne serie om polypper og børn. Det er de samme grundlæggende faktorer der gør sig gældende for voksne.
Træningen er anderledes!

Slå på tråden 40403401 hvis der er noget mere du gerne vil vide.

Pin It on Pinterest

Share This