gurkemeje

Hvorfor i alverden skal vi dog spise krydderier?

 

Fordi vi gerne vil undgå inflammationer!

 

I det hele taget!

 

 

 

Ikke kun i lungerne, for astmatikeres og mennesker med KOLs vedkommende.

 

Vores immunforsvar bliver væsentligt forbedret!

 

Peber og gurkemeje

“Historikere fra hele verden har produceret beviser for, at tilsyneladende alle primitive folkeslag brugte urter-ofte i en sofistikeret måde. Kinin fra Cinchona bark blev brugt til at behandle symptomerne på malaria længe før sygdommen blev identificeret, og de rå ingredienser i en fælles aspirin tablet har været et populært smertestillende for langt længere, end vi har haft adgang til tablet-maskiner. I dag omfatter  mange farmakologiske klasser af lægemidler faktisk prototypen af et naturligt produkt. Det opdagede vi gennem studier af traditionelle kure og folkemusik som det blev overleveret og brugt af det oprindelige naturfolk.

Der er en plante i Sydasien kaldet Adhatoda (fra Adu betyder “ged”, og thoda betyder “ikke røre”) fordi den er så bitter selv gederne ikke vil spise det. Den har kemiske forbindelser, der hjælper med at åbne ens luftveje.  Adhatoda te er traditionelt blevet anvendt til behandling af astma, hvor bladene er rige på piperiner som findes sorte peberkorn.

Blade gennemsyret med smagen af sorte peberkorn? Det lyder ikke rart i mine ører – hvorfor skulle folk gøre det? Fordi de er smarte.

Tilbage i 1928, opdagede forskerne, hvad folk åbenbart allerede vidste, at det at tilføje peber øger bladenes anti-astmatiske egenskaber. Sort peber alene virkede ikke: det var kombinationen. Og nu ved vi hvorfor.

Fordi de er smarte.

Ca. 5% af krydderiet gurkemeje er sammensat af en aktiv forbindelse kaldet curcumin. Ca. 5% af sort pebers vægt indeholder en forbindelse der kaldes piperin. Curcumin er ansvarlig for den gule farve i gurkemejen og piperine for den skarpe smag af peber. Piperine er en potent hæmmer af lægemidlers virkning. En af de måder vores lever slipper af fremmede stoffer er at gøre dem vandopløselige så de lettere kan udskilles. Men denne sort pebers molekyler hæmmer denne proces.

sort peber

Og det er ikke så svært. Hvis folk får en gang curcumin fra gurkemejen, vil der indenfor en time være en lille ubalance i niveauet i blodstrømmen. Vi kan ikke se en stor stigning, fordi vores lever aktivt forsøger at slippe af med det. Men hvad hvis processen undertrykkes ved at tage bare en kvart teskefuld sort peber?
Så du ser curcumin niveauer skyde i vejret med raketfart!

(Se mere her: http://nutritionfacts.org/video/which-spices-fight-inflammation)
Hvis du spiser den samme mængde curcumin vil  biotilgængeligheden skyder op 2000%. Bare en lille knivspids peber 1/20 del teske kan markant øge niveauer. Og gæt så lige på hvad en almindelig ingrediens i karry er udover gurkemeje? Sort peber.

En anden måde at øge optagelsen af curcumin er at bruge det i hele fødevarer, gurkemeje rod (frisk eller tørret pulver), fordi de naturlige olier, der findes i gurkemeje rod og gurkemeje pulver kan forbedre biotilgængeligheden af curcumin syv til otte gange. Når curcumin spises med fedt, kan curcumin direkte optages i blodstrømmen gennem lymfesystemet og derved delvist komme uden om leveren.

.

Hvordan bliver det tilberedt i Indien? Med fedt og sort peber. Forbløffende, hvordan de kunne finde ud af det uden dobbeltblinde forsøg. (Selvom det måske bare smager godt, og det er blot en tilfældighed?) Deres traditionelle viden svigtede dem med hensyn til ghee, som praktisk talt er helt rent fedt – måske kan det så forklare lidt af indernes relativt høje niveau af hjertesygdomme trods alle deres gurkemeje.

Hvad er så den bedste måde at bruge gurkemeje og peber på!

Brug det i din madlavning,

Brug det i din smoothie

Maden kommer til at smage bedre, og samtidig skal du ikke tænke på at tage det hver morgen eller aften i en eller anden pille form. Ganske naturligt i maden, det er den bedste og mest effektive måde at bruge krydderier på.

Både for ganen og maven – og immunforsvaret!

Pin It on Pinterest

Share This