Mennesker med hyppige luftvejsinfektioner skal overveje om deres C- og D vitamin niveauer er i orden.

C vitamin har vist sig at kunne forkorte varigheden af luftvejsinfektioner.

Selv om det kun er lidt, er det en fordel at tage c-vitaminer hele året rundt og ikke kun i den mørke periode.

Også D-vitamin har vist sig at forkorte hyppigheden af luftvejsinfektioner selv hos mennesker der ikke umiddelbart er i underskud med vitaminet.
Hvis du har fået målt dit D-vitamin niveau hos din læge og ligger under det anbefalede niveau, eller lige på grænsen kan du få virkelig god gavn af at hæve dit D-vitamin niveau.

Også hele året rundt!

I efterårs- og vinterperioden med et godt og lødigt produkt, i forårs- og sommerperioden med et mindre vedligeholdende tilskud. Det gode råd er fra en læge og ph.d. studerende som jeg fik mange gode snakke med.

Og så var der lige det med det tredje vitamin som beskytter mod luftvejsinfektioner, zink!

Især for mennesker med luftvejsinfektioner i den øvre del af luftvejene er noget så simpelt som brugen af zinkpastiller ret effektive. Interessen for Zink er stille og roligt gået langsomt tilbage siden 1980’erne. Også selv om der dengang blev foretaget flere undersøgelser der klart viste en sammenhæng mellem luftvejsinfektioner og zink. Da vi lærte covid-19 at kende, blev der en fornyet interesse for zink.

Logikken bag at tage pastiller, suge-pastiller er, at zink frigøres i mundhulen. Det givet en meget højere lokal koncentration på det sted, hvor det er mest hensigtsmæssigt – de øvre luftveje.

13 dobbeltblindede placebokontrollerede forsøg blev gennemset, med i alt 1402 deltagere. Den anvendte dosis zink varierede enormt meget pr. dag. Fra 30mg. til 207 mg pr. dag. Den systematiske gennemgang delte mængderne op i 2 størrelser, højrer end 75mg og de der fik under 75mg pr. dag således at de kunne se hvad der var mest effektivt.

Hvad var så resultatet?
I de fem forsøg med den lave dosis var der ingen forskel mellem behandlingsgruppen og kontrolgruppen på varigheden af symptomerne. I otte forsøg med den høje dosis var der en stor forskel.

Alle otte forsøg viste en nedgang i varigheden af symptomerne og den samlede gennemsnitlige reduktion var 32%! Så hvis en gennemsnitlig forkølelse varer i 10 dage bliver det skåret tre dage ned på forkølelsen. Ikke ringe! Altså 75mg pr. dag eller derover!

Deltagerne blev instrueret i at tage en pastil hver anden time når de oplevede symptomer på luftvejsinfektion.

I gennemsnit startede grupperne med behandlingen inden for 4 timer efter de havde følt symptomer på en luftvejsinfektion. Deltagerne indtog kun fem pastiller om dagen, og ikke de planlagte seks – så dosis var på 65mg i gennemsnit.

Resultatet var, at man blev konkluderede at 65mg pr. dag var for lidt da der ikke var stor forskel på grupperne.

Det der var værd at bemærke var, at deltagerne i zinkgruppen oplevede langt flere bivirkninger end deltagerne i placebogruppen, 63% mod 31%. Forfatterne af artiklen foreslog at zink-pastillen måske opløstes for hurtigt i munden. I gennemsnit tog det 8 minutter for deltagerne før pastillen var opløst. Det der var erfaring for var, at det optimale var en opløsningstid på mellem 15 – 30 minutter.
Bivirkningerne blev beskrevet som ondt i munden eller en påvirkning af smagssansen.

Til trods for dette havde zinkgruppen stadig 30% færre sygedage.

Så om du synes det er værd at prøve næste gang du føler du mærker symptomer på en luftvejsinfektion er jeg spændt på at høre om.
Og giver det dig nogle af de bivirkninger med tør mund og smagsforstyrrelser, nogle af deltagerne oplevede.

Alle oplevede et mildere forløb af luftvejsinfektionen. Zink-pastillerne kan købes i håndkøb så det er ikke noget der skal udskrives recept på.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This