Især ældre mennesker med et skrøbeligt immunforsvar er i fare, helt uden at vide det. 

Årsagen kan være den helt basale, at den ældre ikke magter eller husker at børste tænderne regelmæssigt – og i øvrigt har en dårlig mundhygiejne.

På grund af manglende tandbørstning og oral pleje dør vores ældre.

Aspiration lungebetændelse
Hvad er så lige aspiration lungebetændelse? Og hvordan opstår den?

Dårlig oral pleje får ældre (og resten af os) til at indånde bakterier der findes i munden, som f.eks. kan være rådne madrester og maveindhold ned i lungerne. Maveindhold kan være efter opkastning hvor mundhygiejnen efterfølgende ikke har været god nok.

Det kan forårsager aspiration lungebetændelse.
At sove med proteser i munden er også et stort nej, og en anden kilde til en potentiel årsag til aspiration lungebetændelse. 

Lungebetændelse er en af de største dødsårsag hos skrøbelige ældre. 30 procent af dem med lungebetændelse dør på grund af aspiration lungebetændelse. Læs videre for at lære om værktøjer, du kan bruge til at forbedre livskvaliteten for en, du elsker.

Hvis munden ikke er sund, er kroppen ikke sund.
Medicinsk videnskab har arbejdet hårdt for at forlænge vores forventede levealder. Vi lever længere nu, men hvilke omkostninger har det? Mange seniorer lider af kroniske sygdomme og er medicinsk skrøbelige.
Jo mere svækkede vi bliver som ældre jo mere medicin tager vi hver dag. Ofte er den mest almindelige bivirkning af medicin, mundtørhed. 

Mundtørhed giver en meget høj risiko for tandforfald. Samtidig er der også typisk flere hulrum og det giver en stor sandsynlighed for en tandkødsinfektion. Hos sunde og raske mennesker er munden også som regel sund og besøget hos lægen kan nøjes med at være et par gange om året. Anderledes med ældre med et større medicinforbrug og mundtørhed. Der skal besøgene gerne være hyppigere. 

Sammen med aspiration lungebetændelse har vores seniorer også for en øget risiko for andre orale-systemiske lidelser såsom hjerte-kar-sygdom, diabetes, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), demens og trøske (svamp).
Hos ældre med svagt immunsystem kan deres krop ikke bekæmpe overbelastningen af ​​orale patogener, der kommer ind i
deres blod, deres mave eller deres lunger fra tandkødssygdomme, tandforfald og dårlig mundhygiejne.

 

Det er derfor siger vi, at hvis munden ikke er sund, er kroppen ikke sund.
Mangel på oral pleje hos vores svækkede ældre kan være begyndelsen til den nedadgående spiral af sygdom, smerter og muligvis for tidlig død.


Vi kan gøre en indsats for at vores ældre får det bedre. Vi har værktøjerne og viden der gør, at vi skal overveje at tage udfordringen op og se om de har den pleje, de har brug for. Både for deres og vores egen skyld! 

Mundhygiejnen behøver ikke at være perfekt – vi skal bare gøre vores bedste.

Værktøjer:
1. Tandbørsten – ja, det virker indlysende, men for dem med begrænset fingerfærdighed, oplever funktions- eller mental tilbagegang kan selv ordentlig børstning være en udfordring. Det er ideelt at børste to gange om dagen med en elektrisk tandbørste i mindst to minutter.
Det kan mange ældre selv administrere.

Hvis dine ældre ikke selv er i stand til at hjælpe sig selv, kan det være bedre hvis du bruger en manuel tandbørste.
Det er bedst med tørbørstning. Altså ingen tandpasta, intet vand! Dette får i første omgang plaquen af tænderne uden af skummet fra tandpastaen kommer i vejen. Lad den ældre sidde med og stå selv ved siden af.
Læg din arm rundt om hovedet og lad deres have hvile i din hånd. Det støtter deres hoved. Børst med små blide roterende bevægelser. Hvis den ældre gerne selv vil hjælpe til så sørg for at skaftet er så tilpas stort at den ældre kan få ordentligt fat. Alt hvad din fantasi kan gøre for at forstørre håndtaget så det bliver nemmere for den ældres gigtplagede hænder.

Hvis den ældre ikke åbner munden, kan du alligevel gøre en stor forskel.
Selvom du kun børster fortænderne og kindtænderne, forbedrer det deres orale helbred enormt.
Det får i det mindste madrester ud.


Hvis den ældre har en elektrisk børste, så meget desto bedre. MEN ingen tørbørstning her. Elektriske tandbørster  behøver 
virkelig at være våde for at fungere ordentligt.

Uanset hvilken type tandbørste du har, skal du sørge for at børste tandkødet. Jeg synes det er nemmest at bruge en manuel tandbørste hvor jeg begynder helt længst oppe på tandkødet og så børster med en fejende bevægelse nedad. Og børst opad for undermunden. Overgangen mellem tand og gummer.
Og husk også at være grundig med at børste tungen!
Først til sidst tilsætter du tandpasta og i det store hele mest for friskhedens skyld.  

2. Tandpasta- ja, men hvilken??
Uanset mærke eller type, brug kun tandpaste som en lille ært. Mange ældre har følsomme tunger og har svært ved at tolerere de mere krydrede smage. Så en mild tandpasta er at foretrække.
Jeg foretrækker en økologisk tandpasta fordi den er plastikfri og er en lille pastil som den ældre kan knuse mellem tænderne inden tandbørstningen. Kan den ældre ikke selv knuse den lille pastil kan du ment knuse den og hæfte den på tandbørsten når tørbørstningen er overstået. I en lille pose er der til 125 gange – fås både med og uden flour. (Dent tabs, toothpaste tablets – 100% natural)
Ellers en tandpasta uden 
natriumlaurylsulfat (SLS). SLS findes i mange tandpastaer – nogle ideer til tandpasta eller tabs som er blide i smagen og egner sig bedst til følsomt og delikat væv. 

Tak fordi du læste med så langt!

Hvis du har venner og familie der kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler dette.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This