Jeg får engang imellem spørgsmål om hvilken salt der er den bedste at bruge.

Mit standard svar er URAFFINERET HAVSALT – også til den hjemmelavede næsespray. Og i det hele taget skal det være uraffineret havsalt vi bruger … også når vi salter vores mad.

Så er der den salt vi kan købe på spray – den må da være ekstra god?

En bekendt var for nogle måneder siden kommet hjemmefra uden sin hjemmelavede saltopløsning. ”Pyt, køber bare noget på apoteket i lufthavnen” var min bekendts ræsonnement.

Det koster jo ikke mange håndører.

Min bekendt bruger ofte lige at give et sprøjt eller to i næsen når hun rejser langt. Eller er et sted hvor luften er virkelig tør. Det gør også at vildfarne vira eller bakterier kommer under kontrol.
Hun fortæller, at dagen efter hun havde brugt købe næsesprayen havde hun ondt i halsen, løbende øjne der sved … helt som når der er lige ved at være gang i en influenza.
Min bekendt er super god til at bruge næsen hele tiden og er derfor meget sjældent syg, så hun blev noget ærgerlig over at skulle trækkes med en influenza/forkølelse på sin hårdt tiltrængte lille ferie.
Med det samme opløste hun lidt uraffineret havsalt i et glas med lunkent vand og drak det – og problemet var så godt som løst.
Og så fik hun lige den tanke at kigge på ingredienslisten på den saltvandsspray hun havde købt.

Vel vidende, at salt er et af de bedste konserveringsmidler vi kender til, blev hun noget overrasket over at læse på labelen, at saltopløsningen var tilsat yderligere konserveringsmidler.

Som hun sagde, ”Man kan da heller ikke være uopmærksom blot et øjeblik. Nu har jeg været fri for allergi og symptomer i over 20 år.”

Da min bekendt kom hjem efter ferien, kiggede hun lidt mere på indholdslisten. Mange af disse konserveringsmidler kan gøre allerede irriterede og hævede slimhinder endnu mere irriterede og ømme og være årsag til ømme og sensitive svælg og luftveje.

Mon virkningen af  Benzalkonium Chloride har ændret sig siden en undersøgelse i 1999 viste, at Benzalkonium Chloride ofte bliver brugt til sprays mod stoppet næse, øjendråber og andre opløsninger og har følgende effekter på brugere … ”forårsager giftige reaktioner i næsen, øjnene, ører og lunger og kan forværre symptomerne på allergisk høfeber.”

En anden undersøgelse fra 1998 viser at Benzalkonium Chloride og andre konserveringsvæsker som bruges i forstøvningsmasker der bruges af mennesker der lider af astma, er meget kraftige bronkieudvidende når de bliver inhaleret.
Årsagen er, at konserveringsvæsken hæmmer medicinens virkning – lige modsat den ønskede virkning.
Så sent som i 2017 blev det tjekket om Benzalkonium Chloride stadig bruges i medicin der normalt er forbeholdt astmatikere og derigennem forværre symptomerne og komplicerer behandlingen.

 

Jeg kan huske da jeg for mange, mange år siden begyndte at få næsesprays mod høfeber. Min næse blev mere tør end en sommerdag i Sahara og det var meget ubehageligt. Min læge var ikke bedre oplyst end at næser skulle føles tørre. Efterhånden blev min næse blot meget mere sensitiv og føltes alligevel lukket.
Der er også en del medicin der har samme virkning på slimhinderne både i næse og mund.

Så det du tror du har, en lukket næse føles på samme måde som det du i virkeligheden har – en tør næse – og det at bruge den rigtige medicin for en forkert årsag fører desværre til problemer!

Det er det samme vi kender fra når vi tager for meget smertestillende medicin f.eks. fordi vi hovedpine.  Det kan være virkelig svært at komme ud af vanen for nu har vi fået bivirkningerne fra medicinen og hovedpinen fortsætter. Årsag/effekt.

Der er masser af mennesker der ikke bruger medicin, eller ikke mener de bruger medicin … Jeg mente virkelig ikke, at jeg fik medicin fordi jeg fik en ”uskyldig” næsespray.
Derfor bliver vi nogle gange overraskede over at håndkøbsmedicin indeholder ting vi på ingen måde er forberedt på.


Konserveringsmidlet vil udtørre næsens slimhinder og gør irritationen større og følelsen af hævede slimhinder mere tydelig.
Lige netop det modsatte af det, der er formålet med næsespray med salt – at tilføre væske til slimhinderne og erstatte de mineraler fra salt som går tabt og forbedre slimhindernes viskositet, altså ”tyktflydenhed.”

Lige et lille fif: Når du lægger mærke til at din næse føles tør er det blot en venlig hilsen fra din krop der gør dig opmærksom på, at du har været inaktiv for længe! Rejs dig op, vær aktiv et par minutter eller tre. Det drejer sig ikke om at løbe 1/2 time, selv om det også er vigtigt – det drejer sig om at få gang i blodomløbet igen. Vær opmærksom på din vejrtrækning, træk vejret stille og roligt med en lille indånding og en længere udånding hvor luften bare stille og roligt flyder ud af næsen. Helt afslappet! Så virker næsen igen!

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperentilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden. 
Den sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This