Dengang jeg led af astmaanfald var der ingen læger der spurgte mig om jeg led at kronisk hyperventilation.

Og havde lægerne spurgt mig, ville jeg have lignet et spørgsmålstegn – kronisk hvadfornoget?

Så måske har din læge heller ikke spurgt dig, om du lider af kronisk hyperventilation!?

Hvad vil du svare, hvis din læge spørger dig?

Buteyko Åndedrætsmetoden til kontrol af astma og den grundlæggende fysiologiske basis for astma har en meget stor støtte i vores viden om anatomi, fysiologi og patologi.

De vigtig ting er at forstå hvorledes kroppen arbejder og her anvender vi begrebet homøostase. Homøostase er en temmelig simpel og ligefrem forklaring af, hvordan kroppen opretholder balancen mellem de forskellige systemer og organer – alt skal helst være som det plejer.

Kroppen kontrollerer en række faktorer meget omhyggeligt:

  • kontrol med glukose ved hjælp af insulin
  • vand og elektrolyt kontrol ved hjælp af nyrerne
  • temperatur kontrol ved hjælp af lungerne og huden (sved)
  • syre/base balancen ved hjælp af lunger og nyrer

Den mest overvågede kontrollerede faktor er syre/base balancen. Lungerne kan hurtigt ændre kroppens PH værdi ved at holde igen på kuldioxid, CO2 eller slipper af med CO2.

  • Når CO2’en stiger falder PH værdierne (bliver mere sur).
  • Når CO2’en falder, stiger PH værdien (bliver mere basisk eller alkalisk).
  • Det er CO2’en og ikke ilt, O2, som driver vores respiratoriske system og bestemmer den frekvens du trækker vejret med.

Kroppen afleverer ilt til organerne og vævet ved at hæfte ilten til blodets hæmoglobin molekyler. Blodet cirkulerer rundt i kroppen og afgiver ilten til vævene. Den lethed hvormed ilten bliver frigivet til kroppens væv bliver bestemt af ilt-hæmoglobin dissociationskonstant kurven, som i store træk kontrolleres af kroppens PH værdi.

Når CO2 niveauet går op, faldet PH værdien, altså bliver mere sur eller acidosisk (acidosisk opstår når arteriel pH falder under 7.35) Kroppen kan godt lide at være en smule til den sure side, så når pH værdien skrifter til den sure side, fremkommer der et skift i ilt-hæmoglobin discociationskonstant kurven, som så tillader ilten at blive leveret lettere til alle organerne og muskelmassen i kroppen.

Når CO2 niveauet falder, sker det modsatte og kroppen kan ikke få ilten fra blodets hæmoglobin molekyler så let. Det resulterer i at du føler dig træt, er øm og føler dig ganske simpelt skidt tilpas.    

Så ideen om at astmatikere kronisk hyperventilere og derfor sænker CO2 niveauet og derfor får pH værdien til at stige, er meget interessant. Dette betyder at astmatikere altid er en lille smule på den basiske/alkaliske side og som konsekvens gør det, det sværere for vores krop at få ilten ud af blodet.

En del af teorien om Buteyko Åndedræts Metoden er i virkeligheden ganske enkel – den siger, at fordi kroppen meget nøje overvåger vores pH værdier, og at vi som astmatikere hyperventilere og dermed sænker vores indhold af CO2 i blodet og dermed øger vores pH værdi, er kroppens naturlige respons at bibeholde CO2, så pH’en falder og giver mere ilt til vævene. Kroppens måde at sørge for at det sker, når vi nu ikke selv, som astmatikere, er i stand til det, er at sørge for at snøre luftvejene sammen sådan at lungerne ikke kan afgive al sin CO2.

Selv om vi føler, at vi ikke kan trække vejret ordentligt ind, er astma i virkeligheden en lidelse af begrænset udånding og ikke for stor indånding.

Dette kan vi korrigere ved at sænke den rate vi trækker vejret med, eller endnu bedre tage mindre mængder luft ind, og på den måde øge CO2 niveauet i lungerne og blodet. Dette vil lindre bronkiernes sammensnøring, øger CO2 niveauet og sænker pH værdien således at det bliver muligt frigive mere ilt til kroppens væv.

Så når du begynder at føle det er svært at trække vejret og samtidig laver Buteyko Åndedrætsøvelserne vil du føle en øjeblikkelig lindring – Buteyko virker – det der er lige så vigtigt er, at det giver helt perfekt fysiologisk mening.

Pin It on Pinterest

Share This