Når vi forsøger at trække vejret mere/tage større vejrtrækninger ændrer vi pH værdien lige på stedet.
Det betyder at vi reducerer presset af alveolar PCO2, kuldioxid. Det er det der sker når vi forsøger at fylde lungerne med luft fordi vi måske tror at vi får mere ilt at gøre godt med.
Eller måske føler at vi på den måde selv tager kontrol over vores vejrtrækning.

Det fører til, at vores pH værdi stiger, altså bliver mere basisk og overskrider den meget fine balancen 7,35 – 7,45 vi skal holde os indenfor for at være sunde.
Eller mellem 35 til 45 mmHg – det pres der skal være i lungerne for at have for at have en sund og effektiv vejrtræning.

Når pH-værdien faldet er kroppen så genial, at den sætter gang i en kompenserende refleks.
Det vil sige, at kroppen øjeblikkeligt sætter gang i at øge minut volumen. Det oplever vi ved at vi begynder at trække vejret dybere og/eller hurtigere. Dermed reducerer vejrtrækningen det PaCO2 tryk i arterierne og pH-værdien stiger så igen.

Opgaven for os er nu at det er virkelig vigtigt at vi ikke lærer at fortsætte med at trække vejret dybere og/eller hurtigere for så har vi ikke ændret den adfærd der fører til en sundere vejrtrækning og vi har ikke løst opgaven.

Det øjeblikkelige problem er løst og men forsætter vi med den hurtige/dybere vejrtrækning fortsætter vi med at løse et problem der ikke eksisterer.

Det giver kroppen problemer
Vi løste opgaven da kroppen selv satte sine kompenserende ressourcer ind.
Så, når vi fortsætter med at anvende de kompenserende ressourcer når opgaven er løst, er vi i gang med at skabe nye problemer for vores vejrtrækning.

Derfor er det så vigtigt, at vi kender og er opmærksomme på vores vejrtrækning under forskellige situationer.
På den måde kan vi bevidst vælge at komme tilbage til den optimale vejrtrækning for os. I den situation vi befinder os i. Og dermed ikke få tillært en uhensigtsmæssig vejrtrækning i den tro at vi selv bedst kan styre vores vejrtrækning.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

brødtekst

Pin It on Pinterest

Share This