Det lyder som noget farligt noget … nitrogen er det ikke noget der springer i luften?

Eller piller man skal lægge under tungen hvis man har dårligt hjerte?

Nitrogenoxid har nogle helt enestående egenskaber som du ikke vil være foruden.

Og da slet ikke på denne tid af året hvor vi ofte er sammen med mennesker der hoster, nyser og er syge.

Nitrogenoxid har den fantastiske egenskab, at den slår luftbårne partikler ihjel. Altså bakterier, vira og svampespore.

Sådan øger du nasal nitrogenoxid

Nitrogendioxid bliver produceret og frigivet i luftvejene når vi trækker vejret ud og ind gennem næsen.
Nitrogendioxid bliver frigivet fra næsens slimhinder og inhaleret ned i lungerne gennem indåndingen gennem næsen.
Nitrogenoxid bliver ikke produceret og bliver ikke frigivet når vi trækker vejret gennem munden. I sunde bihuler er niveauet af nitrogendioxid højt.

Forstoppede luftveje, som når din næse er lukket fører til lavere niveauer af nitrogenoxid og vejrtrækning gennem munden.
Nitrogenoxid er vigtig for rigtig mange ting, herunder den glatte muskulaturs evne til at slappe af og er karudvidende.

Forskere på Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige havde en hypotese om at det at nynne ville producere en pulserende luftstrøm der ville berige den luft der strømmer fra næsen. Det ville resultere i en højere frigivelse af nitrogenoxid i næsepassagen.

 

10 sunde og raske ikke-rygere deltog i undersøgelsen der målte nitrogenoxid i udåndingsluften både når forsøgspersonerne åndede ud gennem næsen eller munden.

Målingerne foregik når forsøgspersonerne var i ro og trak vejret roligt og stille og igen, når de nynnede.

Forskerne blev meget overraskede over resultatet.

De, der nynnede havde et 15 gange større nitrogendioxid niveau ved rolig og afslappet vejrtrækning i forhold til kontrolgruppen der ikke nynnede.

Nitrogendioxid niveauet ved rolig og stille vejrtrækning gennem næsen steg fra 189nl/minut til 2.818nl/minut ved nynnen.
Nitrogendioxid niveauet ved rolig og stille mundånding var gennemsnitligt 103nl/minut hvorimod 104nl/minut ved mundånding og nynnen.

Forklaringen på Nl/min lyder: “It is the amount of air that flows through a pipe, but calculated back to ‘normal’ conditions”

Luften skal passere gennem næsen for at udløse frigivelsen af nitrogenoxid. Hos mundåndere var der intet øget nitrogenoxid niveau.
Vejrtrækning gennem næsen fremstiller mere nitrogenoxid end mundånding. Når vi tilføjer det at nynne til vores næsevejrtrækning stiger produktionen af nitrogenoxid betydeligt.

Kliniske forhold: Tilskynd mundånder til at nynne med tungen på plads lige bag tænderne i overmunden og med tungen hvilende mod den hårde gane. Det hjælper mundåndere til at blive næseåndere og øge produktionen nitrogenoxiden.

Konklusion: mindre udsatte for at blive smittet med luftbårne partikler og styrkelse af immunforsvaret.

Kilde: Weitzberg, E., Lundberg, J.: Humming Greatly Increases Nasal Nitric Oxide. Am J

Respir Crit Care Med 166(2):144-145, 2002.

Har du en god ven der har brug for at få et godt råd eller to om vejrtrækning vil jeg være glad og taknemmelig over at du deler min artikel.

Tak fordi du læste med så langt.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This