Buteyko Åndedræts Metode er et program som blev udviklet af den russiske professor i respiratoriske sygdomme, Konstantin Buteyko for at genskabe patienters evne til at trække ind vejret i normale mængder. Dette involverer;

  • At blive klar over hvad der er rigtig og forkert vejrtrækning
  • At få fri passage gennem næsen ved en enkelt “hold vejret” teknik
  • At gå fra at trække vejret gennem munden til altid at bruge næsen
  • At lære vejrtrækningsøvelser for at opnå den korrekte mængde indåndingsluft
  • At være villig til mindre livsstilsændringer som understøtter vejen til fuld fremgang

Hvad er over-ånding?

Klinisk er overindånding bedre kendt som hyperventilering; sagt på en anden måde, betyder det at trække mere luft ind end kroppen behøver. Standard mængden af et normalt åndedræt hos en sund voksen personer tre til seks liter luft pr. minut. Videnskabelige undersøgelser udført af Professor Buteyko over en periode over mere end tredive år, viser at mennesker med astma ånder mere en ti til tyve liter ind pr. minut mellem anfald og over tyve liter under et astmaanfald. Det samme viste en undersøgelse udført på Mater Hospital i Brisbane, Australien i 1995.

Når vi trækker vejret ind, puster vi samme mængde ud. Vi har ikke mulighed for at opbevare luft. Når vi spiser mere end vi forbrænder, kan det efter et stykke tid ses på sidebenene, den mulighed har vi ikke når det gælder vejrtrækningen.

Overindånding / udånding skaber et tab af kul dioxid fra lungerne. Co2 eller kul dioxid er meget vigtig for den måde vores krop fungerer på.

Derfor er det naturligt at antage at kroppen har en eller anden måde at forhindre et tab på. Indsnævring af luftvejene skyldes inflammation, sammentrækning af de glatte muskler og forøgelse af slim produktionen er en naturlig forsvarsmekanisme for at hjælpe med at holde kul dioxid niveauet. Hos et menneske med astma, bliver denne forsvarsmekaniske aktiveret når kul dioxid niveauet er for lavt. Overånding er også skyld i afkøling og udtørring af luftvejene, to elementer som er kendt for at spille en rolle i det at producere astma symptomer.

Histamin niveauet bliver også forøget ved en vedvarende over-ånding. Histamin er et kemikalie som bliver udskilt af mast cellerne under en allergisk reaktion. Det spiller en fremherskende rolle i symptomerne på høfeber.

Overånding er et resultat af moderne livsstil og er årsag til åndedrætsrelaterede sygdomme. Astma er ikke kun et resultat af hyperventilering, hyperventilering er en af hovedårsagerne til astma. Professor Buteyko mener at det er generisk bestemt hvilke sygdomme mennesker udvikler på grund af overånding. Reaktionen på hyperventilering afhænger af arvede faktorer for hvert enkelt menneske.

Der er forskellige skøn vedrørende udbredelsen af over-ånding i befolkningen som helhed som strækker sig fra 30% ifølge Claude Lum til Sasha Stalmatski’s 90%. I Rusland bliver Buteyko Metoden i behandlingen af op mod hundrede forskellige sygdomme lige fra astma, bronkitis, høfeber, emfysema, diabetes og Raynaud’s Syndrome.

Pin It on Pinterest

Share This