Det kommer lidt an på din indfaldsvinkel.

Ser du på luftvejene som:

søvnekspert?
hals-, næse-, ørelæge?
tandlæge?
lungespecialist?
sportsinstruktør?
sanglærer?
eller…

Definitionen på luftveje

Definitioner er vigtige, særligt hvis de enkle fordi der er så meget der kan virke meget svært tilgængeligt og kompliceret fordi udgangspunktet ofte er latinske eller græske navne.

Sagt helt enkelt – luftvejene er stien som luften følger for at komme ind og ud af lungerne.

Du kan læse om tre definerede segmenter:

  1. Hals-næse-ørelægen fokuserer på mandler, polypper, turbinerne, bihulerne, skillevæggen i næsen, og almindelig lukket næse. Alle tilstande som de normalt behandler gennem operative indgreb.
  2. Tandlæger og odontologer fokuserer almindeligvis på misdannelser i ansigtet eller kraniet.
  3. Lungespecialisterne har stor fokus på selve lungerne, i særdeleshed når de er syge.

Næse, mund og lunger er hver for sig kun dele af luftvejene.

Luftvejene SKAL behandles som et komplekst system for at sikre et langvarig og stabilt slutresultat.

Funktionel vejrtrækning er vital for alle luftvejenes tre segmenter for at de kan arbejde samme på den mest harmonisk måde og skal være en integreret del af hvert af segmenterne.

Udviklingen af luftvejene

Udviklingen af luftvejene starter allerede i løbet af uge 4 efter undfangelse. Og det er næsten helt ubeskriveligt og uforståeligt at lungerne bliver ”bygget” i løbet af de 4 næste uger.
Under aproptose processen er der nogle knopper der begynder at dannes og de vokser og deler sig indtil de to adskilte lunger viser sig. (Apoptose, betyder programmeret celledød. Levende celler er udstyret med et selvmordsprogram, som kan aktiveres enten direkte, ved at cellen påvirkes af bestemte signalmolekyler, eller indirekte, ved at cellen ikke modtager signaler, som undertrykker aktiveringen af programmet.)

Du kan tydeligt se de to lungeklapper i den venstre lunge og de tre lungeklapper i højre lunge. Den venstre lunge må ofre en af sine klapper for at kunne til at give plads for hjertet.

Det er yderst vigtigt, nærmest livsvigtigt, at der finder en optimal dannelse af lungerne sted – vi kan ikke gå tilbage for at ordne det på et senere tidspunkt.

Lungerne fungerer i fostertilstanden dog ikke som en kilde til ilt.

Vejrtrækning i fostret

Vejrtrækningen i fostret finder sted gennem navlestrengen og placenta, moderkagen. Det er derfor det er SÅ vigtigt for moderen at trække vejret på en effektiv måde. På den måde, er der en optimal frigivelse af ilt til rådighed hele tiden for babyen.

Der er en konstant bevægelse af fostervand gennem munden på fostret ind til lungerne.

Det er jo ikke egentlig vejrtrækning, derimod holder det lungerne i gang med vejrtrækningslignende bevægelser gennem alle udviklingsstadierne for at gøre dem klar til første gang de tage det altafgørende livgivende åndedræt.

Sådan fungerer luftvejene

Munden og især næsen er kontrollører til vores helbred og er besynderligt nok måske de mindst anerkendte og mest misforståede dele af kroppen!

Vores respiratoriske system har fem funktioner

  1. Udveksling af gasser – oxygen og kuldioxid. Det kommer jeg tilbage til.
  2. Vejrtrækning – mekanik/teknik og dynamikken ved bevægelsen af luft.
  3. Produktion af lyd – det at kunne producere lyd der bliver til f.eks. tale. Evnen til at tale kan dateres tilbage til omkring for 40.000 år siden.
  4. Evnen til at ”synge” eller at efterligne skrig, fuglekald dyr, er mere end en halv milliard år gammel.
    Det ville ikke have været muligt uden sænkning af strubehovedet og udviklingen af strubehovedet.
  5. Olfaktorisk hjælp, eller evnen til opfange lugt. Det mest fascinerende ved denne evne er, at den samme lugt bliver opfattet forskelligt af forskellige kulturer eller etniske grupper.

 

Beskrivelse af luftvejene

De øvre luftveje er delvist åbne rum. De kan næsten sammenlignes med opholdsstuen med en dør i hver ende!

Opholdsstuen har et hav af møbler!

Alt efter hvor hensigtsmæssigt du anbringer møblerne kan du gå uhindret fra dør til dør. Du kan også komme til at anbringe møblerne på en sådan måde, at du skal tage nogle omveje for at komme den lige vej fra dør til dør uden forhindringer!

Hvis møblerne er for store til rummet eller anbragt på den uhensigtsmæssige måde, vil din nye sofa i flyder-over-størrelse og de skønne lænestole med ud-klap-bar fodskammel og fjernbetjening til at lægge ryglænet ned blive skubbet tæt op mod hinanden og passagen besværliggjort og vanskelig at flytte rundt på.

Det er det der sker, når de normale strukturer som tænder, kæber, mandler, polypper, drøbel og bløde gane bliver deformerede, bliver inflammerede, der opstår forstoppelse eller ændringer af den oprindelige struktur bliver ændret. Gulvarealet bliver overfyldt, klemt samme og luftpassagen besværliggjort.

Fortsættelse følger…

Jeg har oprettet en lukket gruppe for os med interesse i vejrtrækning på Facebook .
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Jeg ønsker dig god jul og glæder mig til at se dig i det nye år.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations syndrom. Det er, når det er svært at sætte fingeren lige der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden. Den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This