Hvorfor bliver respiration ikke anset som en adfærd?

Al vejrtrækning er adfærd! Det er trække vejret er en adfærd – tænk bare på hvis vi ikke havde den adfærd!

Effekten af dysfunktionelle vaner kan være omfattende, umiddelbare og komme snigende.

Og alligevel er det sjældent vi anerkender indlæringens rolle. De informationer vi kan lære at kende om vores vaner er uvurderlige for måden vi kan ændre vores dysfunktionelle vaner på.

Derfor er der al mulig god grund til at tage udgangspunkt i vores vejrtrækningsmæssige adfærd og vaner.

Uanset hvad vi gør, er indlæringsrollen til stede:

Når vi skal huske noget,
Når vi skal være opmærksomme på noget,
Når vi skal forstå noget,
Når vores følelser er på spil
Når vi er motiverede
Når vi har brug for styrkelse, dvs. styrke af en organismes fremtidige adfærd
Når vi når til erkendelse af en adfærds påvirkning
Vores personlige historie om dysfunktionel vejrtrækning bliver næsten altid overset.

Derfor, er vægten oftest lagt på egen intervention og forskrevne øvelser i stedet for at lære selv-regulering.
Selv-regulering tager udgangspunkt i at identificere de dysfunktionelle vaner, afmontere vanerne og adfærden og erstatte dem med funktionelle vaner og adfærd.

Det var netop den snak jeg havde med en eventuel ny klient her i morges. 

Vi talte om hvordan vejrtrækningen påvirkede ham og i hvilke situationer det gik godt og i hvilke det virkelig ikke gik overhovedet.
Over telefonen fandt vi frem til at par ændringer og aftalte at han skulle prøve bare en time at gøre som vi havde aftalt. Efter en halv time ringede telefonen og han sagde: “Det virker altså helt anderledes end jeg havde troet. Ja, jeg kan godt mærke at jeg skal arbejde for at opnå forbedringer men indenfor en halv time – det havde jeg nu ikke troet!”

Og nej, det er ikke gjort med en halv times træning! Det kræver meget, meget mere arbejde. Det næste vi aftalte var tid til hvornår han havde tid til at komme til træning!

Tak fordi du læste med så langt!

Hvis du har venner og familie der kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler dette.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This