At progestogener og østrogener er kombineret i p-piller har været udbredt siden 1960’erne
Der har været megen omtale af de potentielle bivirkninger med hensyn til kardiovaskulær/hjerte-kar sundhed, hvorimod der ikke er udført meget forskning i virkningerne på vejrtrækning og luftvejene.
En undersøgelse fra 1979 fandt ud af, at kvinder, der kun tog en oral progesteron p-pille, havde en signifikant større minutventilation end kvinder, der havde normal ægløsning, undtagen når kontrolpersonerne var i den sene luteale fase af deres cyklus. Dette lagde grunden til ideen om, at progesteron fungerer som et respiratorisk stimulerende middel, en teori, der siden er blevet bekræftet.
Med hensyn til åndedrætssymptomer fandt en artikel fra 1999 ingen indikation af, at hormonelle præventionsmidler påvirkede astmas sværhedsgrad hos kvinder med mild astma.
I en tværsnitsundersøgelse fra 2001 af den almene befolkning i København blev der ikke fundet nogen markant stigning i astma, astmamedicin, hvæsende vejrtrækning eller hoste ved anstrengelse hos kvinder, der brugte orale svangerskabsforebyggende midler.
Det, selvom nogle undersøgelser viste, at astmasymptomer blev lidt forværret af hormonerstatning-terapi hos postmeno-pausale kvinder. I en undersøgelse fra 1995 fandt forskere, at kvinder, der tidligere havde taget orale svangerskabsforebyggende midler, havde en højere risiko for at udvikle astma. I modsætning til en australsk undersøgelse fra 2006, der rapporterede et fald på 7% i astma hos voksne for hvert år med oral p-piller.
En undersøgelse af kvinder i Nordeuropa fandt igen det modsatte – at p-piller udviste en højere risiko for at udvikle astma – men når det blev undersøgt sammen med data om Body Mass Index, var det uklart, om hormonpiller eller kropsvægt var den primære faktor i astmasymptomer.
Et papir fra 2015 rapporterede, at brug af hormonel prævention reducerede astmaforværringer hos ikke-overvægtige kvinder, mens de øgede risikoen for astma hos overvægtige kvinder.
En undersøgelse af bronkial hyperreaktivitet (bhr) viste mindre variation i symptomer i løbet af menstruationscyklussen hos kvinder, der bruger hormonelle svangerskabsforebyggende midler. Undersøgelsen beskrev dog ikke, hvordan niveauer af BHR blev påvirket af svangerskabsforebyggende anvendelse.
Det giver mening, at kvinder, hvis astmasymptomer varierer meget gennem deres menstruationscyklus, kan opleve mere stabilitet ved at bruge et hormonelt præventionsmiddel. Og så alligevel har undersøgelser returneret med modstridende resultater med hensyn til sammenhængen mellem generel astmafølsomhed og prævention.
Det er klart, at observationsforskning, der undersøger sammenhængen mellem orale svangerskabsforebyggende midler og respiratorisk sundhed, ofte giver resultater, der er svære at analysere.
Undersøgelser er genstand for problemet med “forvirring ved indikation.” Dette er det videnskabelige udtryk for vanskelighederne med at vurdere en risikofaktor eller behandling i forhold til et resultat, når der er “forvirrende” variabler, der også kan påvirke resultatet.
Dette er en af grundene til, at en undersøgelse kan drage unøjagtige konklusioner.
For eksempel i undersøgelser af bivirkninger af en medicin kan patienter, der ordineres medicinen, i sig selv være forskellige fra folk, der ikke tager det – de tager trods alt stoffet af en grund. Netop denne kendsgerning kan fordreje resultaterne af forskning. For eksempel anvendes orale svangerskabsforebyggende midler ofte til behandling af polycystisk ovariesyndrom (PCOS). PCOS er forbundet med astma, lavere lungefunktion, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Derfor kan PCOS være en væsentlig faktor, der forvirrer (komplicerer) forholdet mellem oral prævention og åndedrætsforstyrrelser.
Dette er imidlertid ikke taget i betragtning i nogen af de beskrevne undersøgelser. Forholdet kompliceres yderligere af det faktum, at hormonforebyggende midler undertiden kan forårsage uregelmæssig menstruation.
Generelt er den videnskabelige litteratur om dette emne inkonsekvent og problematisk.
Sammensætningen af orale svangerskabsforebyggende midler er ændret over tid – moderne piller har et højere progesteron-indhold og lavere østrogen sammenlignet med dem, der blev brugt for nogle år siden. Hver pille, der blev brugt i begyndelsen af 1960’erne, svarede stort set til doseringen til syv af nutidens piller.
Gennemgangen fra 2012 konkluderer, at det er “sandsynligt og biologisk sandsynligt”, at orale svangerskabsforebyggende stoffer påvirker luftvejene på forskellige måder.
Mens nogle undersøgelser indikerer, at astma kan være forårsaget af prævention hos nogle kvinder, viser andre det modsatte.
Det er derfor vigtigt, at sundhedspersonale er opmærksomme på muligheden for, at hormonelle svangerskabsforebyggende stoffer kan påvirke åndedrætssundheden på forskellige måder og lytte til deres patienter og vurdere dem på individuel basis.
Sandsynligheden for, at disse medikamenter påvirker luftvejene, er tilstrækkelig til, at forskere går ind for, at åndedrætssymptomer og -lidelser indgår i forsøg med nye p-piller.
Min gode kollega Patrick McKeown, forfatter til bl.a. “The breathing Cure” fortæller; “Jeg talte for nylig med Georgie, en sund 25-årig kvinde, der er meget fit med et højt udholdenhedsniveau. I ugerne før vi talte, var Georgie stoppet med at tage sin kombinerede p-pille og vendte tilbage til sin naturlige 28-dages cyklus. Hun sporer sin cyklus dagligt og registrerer sin temperatur via en fertilitets- og ægløsningsapp kaldet “Natural Cycles”. Hun tager også sin BOLT-score hver dag. Georgies gennemsnitlige BOLT-score er omkring 30 eller 31 sekunder i hvile, men i midten af luteal-fasen af hendes cyklus er der et markant fald på mellem 6 og 10 sekunder. Samtidig oplever hun øget angst, lavere motivation og manglende fokus.
Efter Georgie kom af den kombinerede p-pille, har hun bemærket, at faldet i hendes kontrolpause/CP/BOLT ikke er så alvorlig.”
(kontrolpause/CP/BOLT er betegnelsen for en måleenhed vi som Buteyko Behandlere lærer vores klienter)
Georgie fortalte mig også, fortæller Patrick McKeown:
“Jeg ved, at det normalt tager omkring tre måneder for hormonerne at tilpasse sig helt til deres naturlige rytme, når du kommer af pillen. For mig er det både en trøst og en bevidsthed om, hvordan mine hormoner svinger, især med hensyn til åndedrætsfunktion. Det forbedrer min forståelse af, hvordan jeg træner i atletisk forstand, og det hjælper mig til at vide, hvornår jeg har brug for at passe lidt mere på mig selv.”
Udover orale svangerskabsforebyggende midler er andre præventionsmetoder også almindeligt anvendt.
Ikke-orale muligheder inkluderer hormonelle intrauterine enheder, eller sagt helt enkelt en spiral og implantater, som frigiver et syntetisk progesteronhormon kaldet levonorgestrel (Levonorgestrel er en hormonel medicin, der bruges i en række præventionmetoder. Det kombineres med et østrogen for at fremstille kombinationspiller. Som en nødprævention, der blandt andet sælges under mærket Plan B, er det nyttigt inden for 72 timer).
Der er også injicerbare lægemidler. De fleste nævner depression og angst som bivirkninger, selvom der endnu ikke er fundet noget direkte link til åndedrætsforstyrrelser eller åndedrætssundhed.
Det er muligt, skønt forbindelsen ikke er undersøgt, at de anerkendte psykologiske bivirkninger af hormonelle svangerskabsforebyggende stoffer er knyttet til lave niveauer af blod-CO2 udløst af hormonændringerne. På samme måde som hyperventilation er en fælles faktor i lutealfasen af menstruationscyklussen.
De lave niveauer af CO2 som kan føre til hyperventilering er forbundet med panikanfald, og paniksymptomer som mindskes, når niveauet af CO2 normaliseres. Åndedrætsøvelser, der normaliserer blodbiokemi og mindsker den respiratoriske reaktion på CO2, skal hjælpe med at lindre cykliske depressive symptomer og skabe et positivt feedback-loop, hvor paniksymptomer kontrolleres bedre.
I meget sjældne tilfælde har præventioner været kendt for at kunne påvirke åndedrættet på en negativ direkte fysisk måde.
I et tilfælde sad en ung kvinde på akutmodtagelsen fordi hun havde åndenød og svære brystsmerter. En røntgenundersøgelse afslørede, at hendes spiral havde “revet sig løs” og var endt i hendes bughule.
Spiralen blev fjernet og det afhjalp hendes symptomer.
Spiraler skal regelmæssigt tjekkes for at sikre at de er korrekt placerede.
Har spiralen forskubbet sig skal der ske henvendelse til læge.
I et andet tilfælde vandrede en p-stav fra implantationsstedet til lungerne hos en 37-årig kvinde. Så der er tale om meget få kendte fysiske negative tilfælde.
Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.
Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst
Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.
Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.
Giv din vejrtrækning et tjek
Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.
Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!
Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.
Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.
Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk