At spørge dr. Google?

Vi søger ofte informationer om helbredet online, dr. Google.

Munder informationerne vi finder frem til, at vi så besøger vores huslæge bagefter?

Hvad er forbindelsen mellem websøgningen og brugen af sundhedsprofessionelle?

De fleste af os bruger nettet til at søge efter informationer også i forbindelse med helbred og sundhed.

Det er der et nyt studie der har set på.

Undersøgelsen er foretaget i Norge, nærmere bestemt i Tromsø hvor deltagerne i undersøgelsen har været aktive over en periode på mange år. Antallet af deltagere i undersøgelsen er 10tusinde vis. 

Forskerne spurgte deltagerne i undersøgelsen om deres brug af web søgninger ”Vi vil se på hvordan det at søge på nettet efter helbreds- og sundheds informationer påvirker ønsket om at besøge den praktiserende læge huslægen.”

Resultaterne er blevet offentliggjort i Journal of Medical Internet Research (https://www.jmir.org/2020/3/e13120/)

Deltagerne blev spurgt om de brugte sociale medier som  (f.eks. Facebook), søgemaskiner (f.eks. Google) eller video (f.eks. YouTube) eller helbreds apps (f.eks. iPhones egen app) til at søge efter oplysninger på.

De blev også spurgt:

  1. om de havde været hos deres læge indenfor de seneste 12 måneder.
  2. om deres planer for at besøge lægen havde været inspireret af den information de havde fundet online.
  3. de blev også spurgt om den information de havde fundet online havde gjort at de valgte ikke at opsøge lægen.

Alle deltagerne var over 40 år gamle og levede i Tromsø.

”Vi fastslog at informationerne deltagerne fandt online har betydning for deres beslutning om at gå til læge eller undlade et lægebesøg” siger en af forskerne Yigzaw.

Supplement – ikke en erstatning

Både søgninger på Google, Facebook, YouTube eller på sundhedsapps er vigtige for besøg hos lægen.

”Søgning på nettet har lige så stor indflydelse på beslutningen om at gå til lægen som beslutningen om, at det ikke er nødvendigt. Måske finder du ud af, at dine symptomer ikke er nok til at få tid til en konsultation hos lægen.”
Resultaterne fra undersøgelsen giver overvejelser om, overfor brugerne er internettet, at informationerne fra nettet et sublement til sundhedsvæsnet og ikke en erstatning.

Det er helt som det skal være.

Forskeren Yigzaw mener, at fordi kvaliteten af informationerne på nettet er for varierede og ikke kan erstatte kontakten med sundhedstilbud.

Det er nødvendigt at forstå informationerne

Undersøgelsen viser også at ældre mennesker uden megen uddannelse bruger online helbredsinforationerne mindre hyppigt ifm beslutningen om at se en læge eller undlade.
Unge mennesker med uddannelse bruger nettet mere aktivt. Det er der flere studier der bekræfter.
En faktor kan være overvejelsen om patientens forståelse af helbredsinformationerne de finder online.

Hvis den unge allerede har fået en lidelse er sandsynlighederne større. En diagnose gør dig mere aktiv for at finde en måde til at få det bedre.

Hvis du bestemmer dig til ikke at se lægen efter at søgt på nettet kan det have konsekvenser. Hvis du udsætter et besøg fordi du ikke til fulde forstår omfanget af de informationer du har indhentet, kan skade dig på sigt.

”Du kan springe over besøg i lægens konsultation fordi du er kommet til den konklusion at der ikke er noget galt med dig – baseret på det du har fundet ud af på nettet. MEN du kan ikke vide det helt sikkert. Eller du kan ende med at søge alternative, komplementære behandlinger fordi du har set noget på YouTube – fortsætter forskeren.

”Selvfølgelig er det heller ikke særlig hensigtsmæssigt, at se lægen fuldstændigt unødvendigt” tilføjer forskeren.

Min forståelse af undersøgelsen er, at vi skal blive bedre til at samarbejde, klient/patient, læge og komplementær behandler.
Vi kan hjælpe hinanden hvis vi har større forståelse og tolerance for at ingen af parterne sidder inde med sandheden.

Når vi finder ud af,  at der er så meget vi ikke ved, så lysner det – for så bliver vi alle klogere ved at samarbejde.

Kunne man driste sig til at sige, at dr. Google hører under kategorien alternative behandlere? 

Reference:

DOI: 10.2196 / 13120

Jeg har oprettet en lukket gruppe for os med interesse i vejrtrækning på Facebook .
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This