Under normale forhold er viden om ernæring ikke noget du får samtidig med udlevering af den receptpligtige astmamedicin.

Så der er mange astmatikere der ikke har tilstrækkelig viden.

 

Og, bare for at give dig en lille advarsel så du ikke bliver skuffet, er det de færreste lungelæger der føler sig på hjemmebane indenfor astma og ernæring. 

For den sags skyld der er måske heller ikke din almindelige praktiserende læges hofret.

En af årsagerne er rent faktisk at der ikke er ret mange randomiserede kontrollerede forsøg der har undersøgt hvordan ernæring og astma hænger sammen.

Og så alligevel, yngre læger, lige nys færdige fra universitetet modtager undervisning i ernæring, så din læge kan vide noget om antiinflammatorisk kost, da det har så stor positiv virkning.
Der er meget mere gang i de farmaceutiske forsøg omkring nye inhalatorer og biologi. Og for at sige det som det er, der er ingen penge at tjene på at studere ernæring hvorimod der er milliarder at hente ved at introducere en ny inhalator eller et nyt biologisk lægemiddel på markedet.

Det, jeg skrev om i mit seneste nyhedsbrev.

Der er mange mindre undersøgelser der er udført i løbet af de seneste år som viser, at korrekt ernæring kan have en betydelig indflydelse på forløbet af astma.

Hovedpunkterne er, at dine ernæringsvalg har indflydelse på sværhedsgraden og forløbet af astma.

Det sørgelige faktum er, at de fleste af de fødevarer, der udgør den traditionelle vestlige diæt, er inflammatoriske.
Netop fordi astma i stor udstrækning består af betændelse i luftvejene, kan kosten på den måde påvirke forløbet af astma ganske meget.

Et lille forbehold! 
Vi er alle forskellige. Der kan være bestemte fødevarer som man ikke kan tåle. Eller som giver én ubehag. Også selv om de på papiret ser vældig sunde ud og beskrives som antiinflammatoriske.

Du får ikke en detaljeret kostplan fra mig, blot nogle enkle ernæringsprincipper for at håndtere astma og andre kroniske inflammatoriske lidelser.

1. Forøg dit indtag af visse plantebaserede fødevarer, såsom:

+       grønne bladgrøntsager,

+       rodgrøntsager,

+       frugter i sæsonen,

+       visse nødder,

 

Mens ud undgår natskygge grøntsager, som er:

–       tomater,

–       okra,

–       zucchini,

–       aubergine,

–       peberfrugter,

–       agurker og

–       kartofler.

Årsagen til at undgå disse grøntsager er fordi de har vist sig at forårsage betændelse hos nogle mennesker.
De kan introduceres på et tidspunkt i begrænsede mængder, men bør undgås oprindeligt.

2. Hvis du spiser kød, skal du kun spise:

+       hormon- og antibiotikafri græsfodret kød,

+       græsset kylling

+       æg og

+       vildfanget fisk.

3. Undgå:

–       sukker,

–       mejeri,

–       alt korn,

–       majs,

–       soja,

–       jordnødder,

–       alle forarbejdede fødevarer og, for visse mennesker,

–       alle æg.

Hvis du ikke er sikker på, om æg påvirker dig negativt, skal du først lade dem være ude og introducere dem over tid.

Hvis du følger ovennævnte principper, vil de fleste foretage enorme spring med hensyn til at reducere betændelsen i din krop og forbedre din astma.

Du kan endda være i stand til at reducere doserne af dine steroidinhalatorer.

HUSK – det skal ske i overensstemmelse med din læge. Også selv om han/hun ikke er ernæringsekspert. Det er vigtigt at din læge kender til dine ændringer og kan støtte dig i dine valg.

En tanke er, at voldsom betændelse kan være årsag til, at mennesker med astma og kraftig overvægt ikke reagerer godt på den konventionelle behandling, nemlig steroidinhalatorer.

Det er fuldt forståeligt hvis du er skeptisk overfor disse anbefalinger fordi de ikke er det store diskussionsemne i det medicinske samfund.

Hvis du behøver lidt mere viden indenfor antiinflammatorisk kost vil jeg på det kraftigste anbefale dig at gå i gang med Jerk W. Langers bøger.
21 NYE helbredende dage med antiinflammatorisk kost og forgængeren
21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost

Den store forskel er at der er lidt mere forklaring i 21 NYE og alle opskrifterne er forskellige i begge bøger. Så det er ikke den samme bog du køber to gange.

Nej, det er ikke reklame for en bestemt forfatter. Jeg har i december 2019 været på et lille kursus som jeg fik meget ud af. Derfor min umiddelbare begejstring.

Lån bøgerne på biblioteket – prøv det af i 21 dage.
Virker det ikke for dig så vend tilbage til din nuværende kost – det koster ikke andet end forsøget.

Måske får du det mærkbart bedre – måske ikke. Jeg mener virkelig det er forsøget værd.

Vi er alle forskellige – du har alt at vinde og intet at tabe.

Tak for din opmærksomhed

Hvis du har venner og familie der kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler dette.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This