Indlægget skal blot læses og forstås som et område der er værd at have opmærksomhed på. Tallene og %’ne kan virke overvældende når de bliver fremstillet i en undersøgelse og skal naturligvis tages med forbehold og sættes ind i en helhed.
Det gode er, at ved at være opmærksom på sin eventuelle søvnapnø, kan søvnapnø afhjælpes i udstrakt grad ved den rette vejrtrækning. Det kan jeg f.eks. hjælpe dig med. Eller give dig nogle gode fif og tricks der kan hjælpe dig og dit foster.

Sundhedsprofessionelle bør undersøge vordende mødre for OSA – obstruktiv søvnapnø – for at sikre både mor og babys trivsel.

Især er det vigtigt ved præeklampsi.  Det har vist sig, at når vejrtrækningen udvikler sig til en søvnforstyrrelse er der en øget risiko af sværhedsgrad af moderens og fosterets sygdom og i værste tilfælde dødelighed. Det ser ud til, at den til tider meget lange pause mellem en udånding og den næste indånding, altså en apnø, kan medføre et forøget blodtryk om natten – og dermed påvirke både moder og barns helbred.

Et undersøgelse fra 2016 om OSA (obstruktiv søvnapnø) under graviditeten beskriver søvnapnø som en moderne epidemi. Det er efterhånden blevet klart, at tilstanden er udbredt hos kvinder, især under graviditet. Det ser ud til, at søvnapnø er til stede hos 50% af højrisikograviditeter og hos 15% af ellers sunde, overvægtige, gravide kvinder. Det bør ikke være nogen overraskelse, at graviditet bidrager til søvnforstyrrelser. Både graviditeten og søvnapnøen forårsager anatomiske, fysiologiske og hormonelle ændringer. Herunder indsnævring af de øvre luftveje, hvilket kan øge risikoen for OSA eller forværre eksisterende apnøer. Derfor er det noget at være obs på. 

Under graviditet bidrager OSA til en femdobling af moderens dødelighed på grund af komplikationer, herunder lungeemboli (en blokering af en arterie i lungerne). En 15-årig undersøgelse af dødsfald blandt mødre i Michigan, USA fandt en forbindelse mellem OSA og ineffektiv vejrtrækning om natten og viste, at OSA selv efter fødslen udgør en risiko for kvinder.

OSA hos mødre, kommende mødre har også været knyttet til dårlige resultater for fosterne, der førte til begrænset vækst hos fostre, lav fødselsvægt, for-tidlig-fødte, kejsersnit og præeklampsi.
Det har været forbundet med en lav Apgar-score hos babyer i de første fem minutter efter fødslen. Apgar-scoren er et generelt helbredsmål, der vurderer udseende (hudfarve), puls (puls), reflekser, aktivitet (muskeltonus) og respiration (åndedrætsfrekvens og indsats).
En undersøgelse fra 2012 stillede sig for at afgøre, om et dårligt resultat af graviditeten var relateret til OSA. Undersøgelsen konkluderede, at babyer har en øget risiko for komplikationer indenfor ovennævnte områder, når moderen har søvnapnø. Dette kan påvirke barnets sundhed på lang sigt.

Børn, der er født meget for tidligt, lider ofte under medicinske problemer og begrænset vækst i den tidlige barndom. De har ofte lavere vægt, højde og hoved-omkreds end deres klassekammerater. De præ-børn var meget mere tilbøjelige til at have alvorlige tandmangel indtagelser end normale børn, og dyb bid og overstråling var også udbredt. Ifølge pædiatrisk tandlæge Dr. Kevin Boyd kan begrænset fostervækst forårsage problemer, der vil resultere i suboptimal luftvejssundhed, når babyen er født. 

Når fosterudviklingen er dårlig på grund af hyppige fald i ilt i blodet, som det kan være tilfældet for mødre med OSA, kan babyen have kognitive problemer, der udvikler sig ind i barndommen og muligvis ikke modtage passende pleje. En gennemgang fra 2020 bekræftede, at børn med begrænset vækst i tidsrummet mellem livmoderen og fødsel – lille fødselsvægt, havde signifikant lavere kognitive scores end dem, der blev født i en gennemsnitlig svangerskabsalder. Mens disse børn havde lignende kognitive scoringer som dem, der var født før tiden, var det usandsynligt, at de modtog opfølgende pleje eller ville blive inkluderet i de rehabiliteringsprogrammer, der er tilgængelige for præ-babyer.

En anden gennemgang undersøgte placentas sundhed i kronisk sygdom som fremkom senere i voksenalderen. Meget forskning har vist, hvordan lav fødselsvægt bidrager til starten af ​​visse sygdomme, herunder fedme, hjertesygdomme, slagtilfælde og diabetes. Kronisk hypoxi (hypoxi betyder lavt ilt. Alle celler i kroppen skal bruge ilt for at kunne fungere) og forhøjede stressniveauer, begge symptomatiske for søvnapnø, medfører ændringer i det ufødte barns organer. Gennemgangen nævner en undersøgelse af 187 mænd og 47 kvinder, som fandt ud af, at pludselig hjertedød var forbundet med en tynd moderkage ved fødslen. Fostervækst og livslang sundhed kan påvirkes stærkt af moderkagens sundhed, hvilket kræver kontinuerlig, tilstrækkelig iltning gennem sund vejrtrækning under graviditeten.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This