Måske er der mening med galskaben – hikken!

I store træk vurderer vi nok hikke som en gene, ikke som noget der har den store betydning – udover alle øvelserne til at få hikken til at gå væk!

Jeg kan huske den øvelse min mor lærte mig – ”hold vejret mens du ser op i bunden af et glas vand” … og det gjorde jeg så.

Forskere har nu fundet ud af at hikke kan spille en meget vigtig rolle i vores udvikling – ved at hjælpe babyer regulere deres vejrtrækning.

I et forsøg der blev ledet af University Collega London (UCL) overvågede forskerne 13 nyfødte babyer og fandt at hikken triggede store hjernebølge-signaler. Disse hjernebølge-signaler kunne stimulere deres udvikling.

Studiets leder, Lorenzo Fabrizi sagde i en erklæring, at denne hjerneaktivitet kunne hjælpe babyerne med ” at lære hvordan de kunnen overvåge vejrtrækningsmusklerne” som muligvis til sidst ende, kunne føre til evnen til frivilligt at kontrollere vejrtrækningen.

Han tilføjede: “Når vi bliver født, er de kredsløb, der behandler kropsfølelser, ikke fuldt ud udviklet, så etablering af sådanne netværk er en vigtig udviklingsmilepæl for nyfødte.”

Babyerne, der var involveret i undersøgelsen, var delvis for-tidlig-fødte børn såvel som  fuldbårne. Perioden strakte sig fra 30 til 42 ugers graviditet.

Forskerne mener, at denne udvikling med at hikke, kan være typisk for den sidste trimester af graviditeten.

Ifølge forskerne hikker fostre og nyfødte børn ofte.

Fænomenet, ses så tidligt som ni uger inde i graviditeten, og præfødte spædbørn – dem, der er født mindst tre uger for tidligt – bruger cirka 15 minutter på at hikke, hver dag.

De præfødte og fuldbårne nyfødte, der var involveret i undersøgelsen, havde elektroder anbragt på deres hårbånd. De havde også sensorer på deres overkroppe for at overvåge deres hikken.

Forskere fandt, at sammentrækninger i babyernes celler frembragte tre hjernebølger, og mener, at babyer gennem den tredje hjernebølger muligvis kan forbinde hikkens ‘hik’ lyd til den fysiske sammentrækning, de føler.

Kimberley Whitehead, undersøgelsens hovedforfatter, sagde: “Muskelkontraktionen af ​​et hik er ret stor – det er godt for den udviklende hjerne, fordi den pludselig giver et stort løft af input, som hjælper hjernecellerne med at sammenkæde de områder der repræsenterer den bestemte kropsdel.”

Hun tilføjede, at hikke ikke har nogen kendt fordel for voksne, og foreslog, at de kunne være et eksempel på “tømmermænd fra tidlige perioder i vores liv, der fortsætter ind i senere liv.”

De samme forskere har tidligere teoretiseret, at en baby’s spark i livmoderen kan hjælpe babyen med at skabe et mentalt kort over sin egen krop.

Deres nye fund kan vise den samme proces, der forekommer internt.

Det er faktisk ret enkelt at få bugt med hikken! Det kan jeg lærer dig i løbet af en session.

Tak fordi du læste med så langt!

Hvis du har venner og familie der kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler dette.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This