Hvad er årsagen til astma?

Vanskeligheden ved at måle kuldioxid niveauet

Kuldioxids rolle i at forårsage astma har ofte været et omstridt emne blandt læger, og det er meget vanskeligt at bevise. Det kan være ret vanskeligt at måle kuldioxid og nogle metoder indebærer en betydelig medicinsk risiko såsom at punktere en arterie. Det er mere almindeligt at kuldioxid måles ved hjælp af et instrument der kalde en capnograph. En capnograph måler mængden af kuldioxid i udåndingsluften, hvilket svarer til indholdet i lungerne. Af følgende grunde, er måling af kuldioxiden i udåndingsluften ikke så ligetil, som det ser ud:

• Når en patient er klar over, at deres vejrtrækning kontrolleres, vil hyppigheden af deres vejrtrækning og dybden af vejrtrækning ændre sig og det giver en usand måling. Når en maske er placeret over en persons ansigt, vil masken skabe en vis modstand, og dermed reducere mængden af luft.
• Længden af hvert åndedrag spiller en afgørende rolle i fastsættelsen af kuldioxid i udåndingsluft. For eksempel, hvis patienten instrueres i et langt åndedrag ved udåndingen vil åndedrættet blive langsommere hvilket øger mængden af kuldioxid i blodet. Denne kuldioxid vil så komme ind i målekammer og give en høj, men forkert læsning af kuldioxid.

Årsag til astma

• Hvis patienten tager små vejrtrækninger, så vil luften fra ”det døde rum” altså den del af luftvejene på 150ml hvor der ikke foregår nogen udveksling af gas, og hvor der er et meget lavt niveau af kuldioxid komme ind i kammeret sammen med alveoleluften fra lunger. Dette giver en lav, men falsk måling af kuldioxid.

Kan Buteyko Åndedræts Metoden hjælpe med at forklare gamle praksis?

Bortset fra de beviser som er dokumenteret ovenfor, sammen med en positiv mundtlig feedback fra mange tusinder af mennesker verden over, er der anekdotiske beviser, som kan vise sig nyttige for at have kendskab til.

Komik påvirker astma

Lad mig komme med et eksempel; hvorfor skulle astma være værre efter at have talt i lang tid; haft et latteranfald; været stresset i en periode; spist et stort måltid; sove en nat sover med munden åben; at være i indelukkede varme omgivelser, eller puste i et peak-flow meter eller Spirometer flere på hinanden følgende gange? Ganske enkelt, fordi alle disse forårsage handlinger medfører overånding og overånding giver astma symptomer. Alle mennesker med astma vil intuitivt indse forholdet mellem disse begivenheder og deres symptomer. For eksempel, hvis du er i hyler af latter mens du ser en komedie eller sjove film, vil din latter involvere store inhalationer af luft gennem munden mellem hvert latterudbrud. Ligeledes vil den øgede spænding til gengæld øge din vejrtrækning. Det er ikke ualmindeligt, at astmasymptomer at være værre efter deltagelse i en latter klub. Det betyder jo under ingen omstændigheder, at vi skal undlade le, grine og more os, det betyder blot at vi skal være opmærksomme på, at vi måske kan udløse et astmaanfald bagefter.

three dusky dolphins

Svømning

Det er accepteret, at svømning er en meget gavnlig øvelse for folk med astma. Det er kendt, at den maksimale vejrtræknings volumen per minut er lavere i svømning end i andre sportsgrene såsom løb eller cykling. (19, 20, 21)
Mens effekten af nedsatte astmasymptomer primært menes at skyldes indånding af varm luft (19, 20) kan kuldioxidens rolle tilbyde en realistisk forklaring. For eksempel, hvis indånding af varm luft er gavnlig, så ville et brusebad i varmt vand i en time hver dag, kunne medvirke til at reducere angreb.
En mere sandsynlig forklaring er, at der under svømning, foretages nedsat vejrtrækning som resulterer i en forøgelse af kuldioxid der giver en udvidelse af bronkierne.
Desværre er svømmere ikke opmærksomme på dette link og kan tilbringe resten af deres dage med at overånde eller værre … trække vejret gennem munden.

Astma som begynder sent i livet

Astma om begynder sent i livet bliver mere og mere udbredt blandt kvinder, og det forekommer normalt efter en stressende periode. Mens en person kan overånde hele deres liv, kan yderligere forhøjelse af ventilationen ske på grund af en belastende begivenhed og dermed presse deres kuldioxid niveauet at falde – i det tilfælde vil astmaen blive aktiveret som en forsvarsmekanisme. Det respiratoriske center bliver sat på dette lavere kuldioxid niveau og vejrtrækningen bliver fastholdt med et højt og usund volumen.

Velstand

Forekomsten af astma stiger i forhold til moderne velstand. Dette skyldes de ændringer i vores livsstil, ikke sandt? Igen noget af det har at gøre med vores genetiske masse fordi den har taget tusinder og millioner af år om at udvikle sig til sit nuværende stadium. Det vi kalder den moderne civilisation kulminerer i et større forbrug af forarbejdede fødevarer, overspisning, beskyttelse i form af varm beklædning, stress og mangel på fysisk aktivitet. Alle disse faktorer bidrager til overånding og er almindelig i lande med den højeste forekomst af astma.

Vokser fra det

Hvorfor vokser nogle børn fra astma og andre ikke? Igen kan Buteyko Åndedræts Metoden tilbyde en mulig forklaring på dette. Nogle børn reducerer automatisk og ubevidst deres vejrtrækning. Det er de børn der ikke fortsætter med at have astma i voksenalderen.

Brun papirpose

Nogle læger anbefaler at trække vejret ind og ud af en brun papirpose til at stoppe et astmaanfald. Selvom dette ikke er en helt sikker praksis er den baseret på konceptet om at genskabe et højere kuldioxid niveau for at udspile i luftvejene. Dette er baseret på den samme Buteyko Åndedræts koncept … genoprettelse af CO2-niveauet. Buteyko vejrtrækning er dog baseret på naturlige ophobning af kuldioxid ved reduceret vejrtrækning og det er derfor mere sikker.

Advarsel – lad være med at bruge en brun papirspose til at standse et astmaanfald – og hvis du skulle finde på at gøre det alligevel må du højst trække vejret 3 gange i posen. Hvis du bliver ved med at ånde ned i posen kan du komme alvorligt til skade.

Pin It on Pinterest

Share This