0 emner

 

Der er mange veje til god vejrtrækning!

Nogle gange er problemet, dårlig vejrtrækning ret svært at finde en diagnose på, også for den professionelle læge.
Det kan være små ting der gør en kæmpeforskel – i dag vil jeg fortælle lidt om magnesium!

Mg magnesium


Hvor kommer magnesium så ind i billedet?
Hvad kommer magnesium lige mig ved?

 

Godt spørgsmål!

Mennesker med kroniske sygdomme er som regel alle i underskud med magnesium. Stress over tid er også grænsende til kronisk og magnesium bliver en mangel!

Det gælder også for mennesker med f.eks. astma, KOL, kronisk bronkitis, allergier, søvnproblemer og mange andre ting vi gerne vil være foruden.

Kuldioxid og magnesium virker afslappende på vores celler. Det betyder at iltoptagelsen til vores celler, væv og organer bliver optimeret.

Der er brug for magnesium i bogstavelig enhver kemisk proces i vores krop. Magnesium hjælper med at fastholde en normal muskel- og nervefunktion samtidig med at holde vores knogler stærke. Magnesium er også nødvendig for at hjertet kan fungere normalt og hjælper med at regulere blodtrykket. For at holde vores blodsukker i balance skal vi også bruge magnesuim ligesom vores forsvarssystem er afhængig af vores magnesium niveau.

Er det kun i USA at der er tegn på magnesium mangel overalt?

Det kræver jo naturligvis at du ved hvad du skal se efter.

Uheldigvis er symptomerne så hverdagsagtige, at de ofte bliver fuldstændig oversete. Næsten ingen, heller ikke, eller særligt ikke læger bemærker at de dårligdomme vi lider af og under i dagligdagen i virkeligheden kan være mangel på magnesium … og at det er noget vi alle lider af. Næsten enhver person du kommer i kontakt med, og naturligvis især de der har et helbredsproblem – selv de mennesker der kun har få skavanker, lider på en eller anden måde af denne verdensomspændende mangel.

Muligvis også du!

Lad os lige få defineret, hvad er magnesium?

Magnesium er liv!

Det er det mineral der ligger på fjerdepladsen med hensyn til rigelighed i kroppen, lige efter svovl (og det er forresten lige så vigtigt!)

Udover at være et mineral er magnesium også en elektrolyt!

“Sportsdrikke” altså det der sukkerfyldte stads der påstår at indholdet af elektrolytter som magnesium, kalium og natrium fordi vi sveder disse vigtige næringsstoffer ud af kroppen når vi motionerer og at det er denne mangel der fører til det almindelige problem som atleter slås med – muskelkramper. Sådan ser verden ikke kun ud … det er (gode) salgsargumenter!

Elektrolytter, og især magnesium gør så meget mere end blot at behandle og forhindre muskelkramper.

For det første, elektrolytter er det som gør, at vi kan være levende, elektriske væsner. De er ansvarlige for al elektrisk aktivitet, og har derfor også ledningsevnen af elektrisk aktivitet i hjernen, foruden i hele resten af kroppen.
Uden elektrolytter som magnesium kan musklerne ikke virke, dit hjerte ikke banke og din hjerne modtager ingen signaler. Vi har brug for magnesium for at være i live – så enkelt er det! Så snart vi ikke har nok magnesium begynder vi at miste energi og den elektrolytiske ledningsevne som er det der holder os i gang. Rent teknisk er det sådan, at når vi kommer i underskud begynder vi lige så langsomt at dø, det værker mere, vi får flere smerter dag for dag og begynder at føle os mere slidte år for år.

Hold øje med mangel af magnesium overalt hvor du kan komme i tanker om det!

F.eks. er magnesium et naturligt antihistamin – ja, det hjælper dig i forbindelse med allergier, også om vinteren netop når du tænker “nu er den hellige grav velforvaret” og du så får tegn på allergi. Så skal du tænke “magnesium”.

Magnesium er en medvirkende faktor i over 300 af kroppens processer, helt præcist 354 processer, og helt nødvendig for transmissionen af nerveimpulser, regulering af temperaturen, afgiftning af leveren og formationen af knogler og tænder.
Magnesium viser virkelig sin styrke i forbindelse med vores hjerte-kar helbred.
Weston A. Price fonden beskriver det sådan: “Magnesium alone can fulfill the role of many common cardiac medications: magnesium inhibits blood clots (like aspirin), thins the blood (like Coumadin), blocks calcium uptake (like calcium channel-blocking durgs such as Procardia) and relaxes blood vessels (like ACE inhibitors such as Vasotec) (Pelton, 2001).”

Vi har næsten alle tegn på magnesium mangel, vi er bare ikke lige alle opmærksomme på det!

Nogle symptomer du kan kikke efter er:

 • Forstoppelse
 • Forhøjet blodtryk
 • Nervøsitet
 • Depression
 • Søvnløshed
 • Adfærdsmæssige ubalancer
 • Apati/sløvhed
 • Forringet hukommelse
 • Kramper
 • Træthed
 • Søvnforstyrrelse
 • Smerter
 • Muskelkramper
 • Kroniske rygsmerter
 • Hovedpiner
 • Migræner
 • Senebetændelse
 • Vrede
 • Aggression
 • ADHD
 • Tanke mylder
 • Spændinger
 • Angst problemer / OCD

Alt som gør dig anspændt kan muligvis skyldes mangel på magnesium. Hvis du har svært ved at slappe af eller du har svært ved at stoppe – det første du skal tænke på er magnesium.
De fleste mennesker med en kronisk lidelse eller problemer har i stort omfang glæde af magnesium tilskud. Det er fordi kronisk sygdom ofte påvirker os meget og giver stress = og stress sluger  magnesium.
De følgende forhold kan sandsynligvis pege på magnesium mangel og er derfor en del af hele puslespillet:

 • Kronisk trætheds syndrom
 • Binyre træthed
 • Fibromyalgi
 • Hjerte lidelser
 • Uregelmæssige hjerterytme
 • Osteoporose/knogleskørhed (ja, det er rigtigt, magnesium er vigtigere end kalcium for dine knogler)
 • Diabetes
 • Nyresten

Har du en sød tand?
Det er der rigtig mange der har –                               jeg taler af erfaring!

Trang til chokolade?
Har du tænkt over at mennesker der er ophidsede, godt oppe at køre, følelsesmæssigt påvirkede ofte går målrettet efter chokolade? Kroppen er igen genial … chokolade er en af de fødevarer med det højeste indhold af magnesium.

Indrømmet, der er mere sunde måder at få magnesium på!

Hvis du vil læse mere om området har dr. Carolyn Dean skrevet en bog der hedder The Magnesium Miracle – den har mange nyttige vejledninger og råd.

Hvordan finder vi så ud af om vi har magnesium mangel?
Og hvorfor er vi så i underskud?

 1. Vi bliver forgiftede af vores mad, altså den meget præfabrikerede mad. Den hvor man skal have en universitetsgrad for at læse indholdsfortegnelsen!
 2. Vi er ubegribeligt stressede i al almindelighed. Vi kører hele tiden for fuld damp og det dræner os. Vores stress hormoner kræver et højt indhold af magnesium og stresset livsstil fører til mangel i vores magnesium depoter.
 3. Vi spiser mere sukker end nogensinde. For hvert molekyle sukker vi spiser bruger vores krop 54 molekyler for at forarbejde, forbrænde sukker.
 4. Magnesium bliver brugt af mange af de lægemidler vi indtager og østrogen kemiske forbindelser så som præventionsmidler, antibiotika, kortison, predison og medicin mod forhøjet blodtryk (“Drug-induced nutrient depletion handbook,” Pelton, 2001). Vanddrivende midler i kaffe og te forøger også udskillelsen…..

Og som et lille ps ….fluor konkurrere om optagelse med magnesium!

I dagens Danmark (og resten af den vestlige verden) er vi i underskud med magnesium, og behøver ikke at blive testede.

Raffineret og forarbejdet mad er i høj grad berøvet mineraler, vitaminer og fiber. Det er “anti-næringsstoffer” fordi de i virkeligheden stjæler magnesium for at kunne blive forbrændt. Når vi spiser raffineret og forarbejdet mad er det en nødvendighed,  at for at udligne tabet, at vi supplerer med magnesium eller vi dømmer os selv til nedbrud på grund af et seriøst underskud af magnesium.

Første skridt til at få det bedre – drop sukker! Hvert sukkermolekyle bruger over 50 magnesium molekyler til at forbrænde sukkeret.  

magnesium og madHvis nu du spiser en kost der kan hjælpe dig med at opretholde et sundt magnesium niveau?
Der er ikke meget magnesium i jorden og vores stigende behov for magnesium giver os en opgave.

Hvorfor et stigende niveau?

Vores livsstil er som sagt meget mere stressende, graden af giftig mad, luft, vand, kemikalier, plastik …. osv – listen fortsætter næsten i det uendelige. Den måde vi bruger pesticider på som slår både gode og dårlige bakterier og svampe ned er med til, i et vist omfang, at gøre afgrøderne uegnede til menneskeføde.

Men vi skal jo også have mad! – og magnesium!

Den bedste måde at få magnesium på er:

Frø af solsikker, ristede græskar frø, sesam frø, brune ris, spinat, mandler der har vokset i organisk jord.

Smør dig ind efter morgenbadet i en lækker magnesium creme mens huden stadig er en anelse fugtig … det er noget af det bedste.
Den næstbedste måde er at tage ioniserede magnesium dråber.

Den måde jeg synes allerbedst om er at købe uraffineret havsalt som er enorm rig på magnesium og andre mineraler. Brug den dejlige uraffinerede havsalt i din madlavning, det er et godt tilskud.

ca mg
Derfor kan du styrke din optagelse af magnesium ved samtidig at lære at trække vejret på den bedste måde så samarbejdet mellem ilt, kuldioxid og magnesium kommer alle dine knogler og celler til gavn.

Jeg afholder workshop hver onsdag for mennesker med vejrtrækningsproblemer.

Workshoppen forløber over 3 uger hvor vi mødes 1½ – 2 time en gang om ugen.
Efterhånden som du bliver bedre og bedre har du mulighed for at deltage i opfølgninger.

Kilder:

http://www.easy-immune-health.com/support-files/misdiagnosis-magnesium-deficiency.pdf

http://ckj.oxfordjournals.org/content/5/Suppl_1/i3.full

http://drcarolyndean.com/magnesium_miracle/

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003487.htm

Pin It on Pinterest

Share This