Er din krop ven eller fjende?

Nogle læger synes at drives af det synspunkt at menneskets krop er en samling af individuelle organer der er samlet i et system – sådan noget i retning af mekanik eller teknik. Ofte bliver et organs funktion forbedret på bekostning af andre organer. Lægens arbejde bliver ofte vurderet efter den succesrate problemet bliver fjernet på i stedet for at se på den helt overordnede forbedring af helbredet.
Det virker ofte som om sundhed bliver defineret som fraværd af sygdomme i stedet for tilstedeværelsen af balance.

 balance

Dette fragmenterede syn på den menneskelige krop er blevet så udbredt at det er sjældent at der bliver stillet spørgsmålstegn ved det.

Tag hyperventilationstesten

Denne hyperventilationstest bruger vi til at måle din vejrtrækning og beder deltagerne om at beskrive deres helbred.
Det er ofte sådan at et menneske karakteriserer sig selv om “helt rask – lige med undtagelse af kronisk træthed og i perioder astmaanfald” eller “er i mægtig god fysisk form og glemmer så lige at nævne alt om forhøjet blodtryk, migræne og den altid tilstedeværelsen af følelsen af frygt og bekymring – og så forresten også lige sæsonbestemte allergier”.
Det er heller ikke ualmindeligt at “sunde” mennesker har lister over den medicin de tager.

Det kunne indikere at vores samfund er ved at miste en hensigtsmæssig fornemmelse af hvad sund/sundhed egentlig indebærer. Ethvert organ og ethvert af vores krops systemer skal tages med i overvejelsen når det kommer til at vurdere vores velbefindende og trivsel.

Er du rask eller er du ikke rask?

Hvis du er rask behøver du ingen medikamenter, hverken kemiske eller naturlige. Alle dine organer og din krops systemer er i fuldstændig harmoni med hinanden for at give dig et godt velbefindende og trivsel.
Hvis din krop er sund er den i stand til at justere i forhold til miljøet, omgivelserne og sociale ændringer mens den vedligeholder dens essentielle balance indenfor kroppens normer.
Denne balance består af temperatur, pH værdi i blod, glukose niveau, blodtryk, puls og mere. Buteyko mente at den primære fysiologiske konstant er CO2 niveauet i lungerne.

Når en af konstanterne kommer ud af balance går kroppen i gang med at skabe mulighed for, at den kan normalisere sig igen.
Lad os tage et eksempel:

  • Når temperaturen i kroppen stiger begynder mennesket at svede for at køle ned.
  • Når temperaturen falder for meget begynder mennesket at ryste for at producere varme.
  • Når niveauet af CO2 i lungerne bliver utilstrækkelige begynder kompensationsreaktionen at blive særligt kraftige. For astmatikere kunne dette være et astmaanfald.Læger kalder disse reaktioner “symptomer” og forsøger at stoppe dem.
    Uanset hvor ubehagelige disse kompenserende reaktioner er, er de positive i den forstand at de forsøger at stabilisere tilstanden af sundhed.

homeostase

Homeostase er et begreb som spiller en afgørende rolle i dr. Buteykos arbejde.

Homeostase betyder opretholdelse af et konstant indre miljø i organismen trods ændringer som kommer udefra, f.eks. opretholdelsen af en konstant pH-værdi i blodet.
Dette koncept blev afspejlet i en fysiologisk teori som Peter K. Anohin fremkom med i 1935. Han beskrev den menneskelige krop som en enhed af selvregulerende og selvstyrende systemer som konstant opretholder dets egen balance, det vi kalder helbred.
Dr. Buteyko mente, at et menneskes krop er intelligent og altid forsøger at gøre os sundere. Han ville sige, at selv det mindste hår har et formål.
Problemet er forbindelsen mellem krop og sind som for mange mennesker er problematisk.
Mange af os har mistet vores evnen til at forstå kroppens sprog og er stoppet med at respektere dens instinktive intelligens. Buteyko var en fantastisk fysiolog som anerkendte kroppens sprog.

Så er du rask eller ikke rask?!

Pin It on Pinterest

Share This