Mangel på ilt øger blodets iltbærende kapacitet

Når du trækker vejret kraftfuldt og stærkt som i Wim Hof metoden, hyperventilerer du. Det sænker dit kuldioxid niveau og øger dit adrenalin niveau.

En af Wim Hof metodens populære øvelser er ”Tummo Inner Fire Breathing” som blev udviklet af Tibetanske munke.
Jeg indrømmer, jeg ikke har fuldført øvelsen.

Da jeg havde taget de første 10 store vejrtrækninger brugte jeg den efterfølgende tid med at prøve at få styr på mit hosteanfald. Så jeg har også brugt mindst 20 minutter på øvelsen, og faktisk totalt ufrivilligt gennemført øvelsen.
De mange store vejrtrækninger vi tager når vi får gang i et hosteanfald, må virkelig kunne sammenlignes med gennemførelsen af øvelsen – blot ikke med det ønskede resultat. Så hvis du har astma eller KOL, som jeg, skal du nok lige overveje om det er en øvelse der er passende for dig.

Når munkene bruger øvelsen kan de sidde i de iskolde grader og smelte sneen rundt om dem. Eller tørre nyvasket tøj.

For et par år siden fortalte en bekendt mig, at hun fastede og kun drak vand. Efter 72 timers faste, ville hun afslutte sin faste med ”Tummo” vejrtrækningen. Bare for at prøve. Efter min oplevelse var jeg meget interesseret i at finde ud af hvordan det gik hende. Det skal lige siges, hun har ingen lungeproblemer og er meget, meget veltrænet.

Nu er der jo det, som vi lige har fundet ud af, at øvelsen øger adrenalin niveauet og aktiverer det sympatiske nervesystem. Det vil sige sætter fut i kroppen så efter øvelsen følte hun sig så energisk at hun valgte at fortsætte fasten i yderligere et døgn.
Min bekendt blev virkelig overrasket fordi hun, inden hun udførte øvelsen, var ved at være ret træt af at faste og virkelig gerne ville have mad igen.

I Tummo øvelsen skal du tage 30 store vejrtrækninger gennem næsen og ånde ud gennem munden. På den 30. vejrtrækning giver du slip på 75% af luften og holder så vejret så længe som du kan. Når du på et tidspunkt ikke kan holde vejret længere tager du et stort åndedræt og holder det i 20 – 30 sekunder. Det hele gentager du tre gange til, så i alt er det 4 x 30 vejrtrækninger.
Forskellen mellem Buteyko åndedrætsmetoden og Wim Hof er, at al vejrholdning i Buteyko åndedrætsmetoden sker efter udåndingen hvorimod hos Wim Hof er både efter ind- og udånding.

Øvelsen tager omkring 20 minutter.

I løbet af de 30 store vejrtrækninger droppen dit kuldioxidniveau temmelig meget. Teoretisk set skulle dit kuldioxidniveau vende tilbage til normalen mens du holder vejret.
Det gør det ikke hos alle mennesker – kan jeg se. Når jeg måler klienters kulilteniveau sker det ofte, at det kan tage meget lang tid, og at klienterne indimellem slet ikke ved egen hjælp kommer på plads. Så skal der andre øvelser til for at få kuldioxidniveauet op igen.

På samme tid falder iltniveauet i dit blod efter de 30 vejrtrækninger når vi holder vejret.

Hvordan det stod til hos min bekendt ved jeg ikke, da jeg ikke målte hende.

Når vi sænker iltniveauet i vores blod producerer vores krop mere EPO – erythropoietin

EPO er et naturligt hormon som vi producerer i nyrerne når iltindholdet i blodet er lavt. Det stimulerer så dannelsen af røde blodlegemer i knoglemarven. De røde blodlegemer transporterer ilt fra lungerne og ud til vores muskler. Så jo flere røde blodlegemer vi har, jo mere ilt får musklerne tilbudt. Samtidig ved vi jo også at ilten kun kan afleveres til celler, væv og organer hvis vi har kuldioxid nok!
Mest tænker vi nok på EPO i forbindelse med Tour de France hvor alt ikke lige gik helt efter bogen mht. EPO. Derfor er det godt at vide at vi kan styrke vores egen produktion af EPO ved at kende den rette sammenhæng.

En anden effekt af lavt indhold af ilt er, at vores milt, vores personlige blodbank som indeholder omkring 8% af vores røde celler, frigiver lidt af reserven til vores kredsløb som så igen øger vores blods evne til at transportere ilt til muskler og organer.

Så måske er det kombinationen af de forskellige processer i kroppen der gør, at nogle føler en stigende energi ved at lave denne ”Tummo” øvelse.

Jeg vil anbefale dig, at du ikke går i gang med øvelsen uden at overveje om din vejrtrækning og/lidelse vil have gavn af den type træning.

Jeg har oprettet en lukket gruppe for os med interesse i vejrtrækning på Facebook .
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig. 
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventialtions syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet. 

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 10 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den nu med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på mailto:lwb@astmacare.dk

Pin It on Pinterest

Share This