Del 2

Konstantin Buteyko havde ventet på denne konference i årevis. Ludmila Novozhilova havde hjulpet ham med at arrangere den første store Buteyko Metode konference i Yevpatoria og Moskva et år tidligere. Men en konference i Kiev i opfinderens hjemland, var noget særligt. Buteyko og Ludmila var endda klædt specielt til lejligheden, mere imponerende end normalt.

De opholdt sig i luksuriøse suiter i hotellet ved siden af konferencesal. Der var en konstant strøm af konferencens deltagere og syge mennesker fra Kiev og andre byer der valfartede til deres værelser. Alle glædede sig, alle var fuld af lovord om Buteyko og hans trofaste assistent. Da jeg arbejdede som vicedirektør for Public Relations i Novosibirsk Buteyko Center (Buteyko selv var direktør), var jeg Buteyko og Ludmila Novozhilova trofaste, næsten konstante følgesvend.

Jeg husker det øjeblik, hvor fru Novozhilova sad i en flot lænestol i lobbyen til hendes suite, mørkt hår indramning hendes smukke, aristokratiske ansigt. Konferencegæster var samlet omkring hende (som hvis de rettede opmærksomheden mod Katarina den Store), og forsøger at tale til hende. Jeg havde et presserende budskab til hende, så jeg kom ned på knæ som en middelalderlig ridder for at tale til hende – det føles ikke rigtigt at tale ned til en smuk kvinde.
Midt i den almindelige begejstring og højtidelige stemning, mærkede Vladimir Novoselov og jeg der var noget galt.

I gangen ved siden af lobbyen, havde folk, der var klart til at konspirere mod Buteyko begyndt at forsamle sig. Det var svært at tro, at i løbet af de glade maj dage, i Buteyko’s eget hjemland, at der var begyndt at samle sig et netværk af mennesker der begyndte et plot. Og at folk fra Novosibirsk Centret var blandt dem!

De havde ikke arbejde direkte for Buteyko i Akademgorodok, den videnskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution lige uden for Novosibirsk, hvor hans laboratorium var placeret. Men en af dem havde fået sit certifikat som behandler direkte fra Buteyko. Som jeg har sagt, var jeg den assisterende direktør for PR, og det var mit job at vide alt, hvad der skete omkring metoden og dens skabere. Mange andre konference deltagere lagde ikke mærke til de finesser og tegn på denne sammensværgelse, selv om det foregik lige under deres næser – men Novoselov og jeg forstod, hvad der foregik. Novoselov udpegede de ukrainske medlemmer af cirklen for mig.
Du vil måske undre dig, hvorfor jeg fortæller dig om alle disse sammensværgelser og intriger. Jeg vil svare, at medmindre du kender til den kamp, som Buteyko var udsat for (videreført mod hans loyale tilhængere i dag), kan du ikke forstå den sande storhed i opdagelsen af ”Lidelser forårsaget af dyb, tung vejrtrækning” – hvilket til gengæld betyder, at din bevidsthed ikke helt forstår at det vigtige i at hver eneste familie på kloden mestrer den metode.

Denne metode er ikke kun for syge mennesker – det blev også forfinet som et middel til at forebygge sygdomme hos tilsyneladende raske mennesker.

Buteyko konferencen fortsatte i et par dage i den luftige konferencesal. Buteyko’s studerende besteg og optrådte på podiet med uforbeholden Glæde, hvordan de havde reddet deres patienter fra astma, diabetes og kvinders problemer med at bruge metoden. Konferencens deltagere hang ved hvert eneste af deres ord. De skrev bidragene i notesbøger og på kassetter. Buteyko Metoden havde sejret efter mange, lange år under jorden! Buteyko var salig. I hans pressede ukrainske skjorte og velsiddende lyse jakkesæt, han var så stor og stolt.
Når en 76-årig dame, som havde lidt af svært takykardi (hurtig hjerteaktion med mere end 100 slag i minuttet) tog ordet og viste, hvad hun havde lært af metoden, for øjnene af mange af de tilstedeværende, lyste hun af stolthed og glæde. Til at begynde med, havde denne dame haft en kontrol pause på fire sekunder, og hun nu vist en pause på 49 sekunder.
Men det var ingenlunde hendes grænse – hendes træner viste, at den gamle dame kunne nået en kontrol pause på seks minutter i løbet af uddannelsen. Det var naturligvis svært at tro dette. Alle troede, at selv om det var sandt, så kunne det ikke havde været en kontrol-pause, eller endda maksimum pause. Måske var det en slags sjældne, hyper-udvidet pause. Men den gamle dame overraskede os ved at erklære fra talerstolen:

“Jeg er ked af det, børn, at jeg kun lykkedes at have en kontrol pause på 49 sekunder her. Under kurser lykkedes det mig at have fem minutter. Men her ser en hele salen ser på mig. Jeg er genert og nervøs, er mit hjerte tordner og buldre. Jeg bøjer mig for Dr. Buteyko – han har gjort store ting! ”
Hun bukkede dybt for den forlegne Buteyko og forlod ilende podiet. Men ikke alle på konferencen skulle det vise sig, havde den samme respekt for Buteyko. En mand gik på talerstolen. Han ville forsøge at spytte på Buteyko og ødelægge alt, hvad der var blevet sagt i de seneste dage om metoden.

Pin It on Pinterest

Share This