I 1999 rapporterede Lundberg og Weitzberg, at nitrogenoxid hæmmer væksten af forskellige patogener, herunder bakterier og vira.

Dette antyder, at NO i luftvejene i næsen kan hjælpe til med at beskytte kroppen mod infektioner. Når verden kæmper med den hidtil usete globale pandemi forårsaget af COVID-19 coronavirus, får forholdet mellem NO og luftvejsinfektion ny relevans.

Forskning der skete i kølvandet af den første SARS-virus havde fundet ud af, at NO virker for at holde bihulerne sterile. Det har også været på tale, at de meget lave niveauer af nitrogenoxid i næsen hos mennesker med cystisk fibrose og Kartageners syndrom kan spille en rolle i øget sårbarhed over for luftvejsinfektioner.

En artikel fra 2013, “Evidence for the Cure of Flu through Nose Breathing”, rapporterede, at vejrtrækning gennem næsen gavner patienter med influenza. Dette er i overensstemmelse med tidligere undersøgelser, der viste, at NO har “modsatrettede virkninger” i infektioner, herunder lungebetændelse og influenza.
Et laboratorieeksperiment fra 2009 viste, at NO hæmmede gendannelsen af ​​SARS på to måder. Faktisk hæmmer NO gendannelsen af ​​en række vira. Da 2009-undersøgelsen ikke specifikt brugte nitrogenoxid i næsen, havde tidligere forskning i forkølelse vist, at vi producerer mere NO i næsen og luftvejene, når det humane rhinovirus er til stede. Det antydede, at NO kan være kroppens måde at hjælpe med at rydde vira af vejen. (Rhinovirus er en gruppe vira der tilhører familien picornavira. Rhinovirus består af mindst 115 forskellige serotyper der kan give anledning til forkølelse – øvre luftvejsinfektion. Rhinovirus kan også give nedre luftvejsinfektioner)

En bølge af kliniske forsøg under 2020-pandemien er fortsat med at undersøge de antivirale egenskaber i nitrogenoxid. Forskerhold over hele verden har undersøgt inhaleret NO til behandling af COVID-19.

Forskere teoretiserede over, at høje koncentrationer af inhaleret NO, når de blev administreret i de tidlige stadier af infektionen, ville have en virucid virkning og forhindre progression til en mere alvorlig form for sygdommen. (Et virucid er ethvert fysisk eller kemisk middel, der deaktiverer eller ødelægger vira. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er et virucid “Et middel, der dræber vira for at gøre dem ikke-infektiøse.”) Forskningen antog også, at NO kan reducere sværhedsgraden af ​​sygdommen og patienters restitutionstid.

I juni 2020 begyndte et firma i Canada kliniske fase II-forsøg med en nitrogenoxid-næsespray i kampen mod COVID-19. I en tale til Globe and Mail i april 2020 sagde Dr. Chris Miller, chef for videnskab hos SaNOtize Research and Development Corp., at produktet er: “Ligesom at spritte hænder bare til næsen.”

Inden pandemien havde Dr. Miller og hans kolleger udviklet sprayen som en behandling for kronisk bihulebetændelse, men forskning, der tyder på, at NO forhindrer den nye coronavirus i at replikere, fik dem til at omdirigere deres indsats. Sprayen er beregnet til at begrænse spredningen af ​​vira, især blandt sundhedsarbejdere, der behandler patienter med COVID-19.

En videnskabelig artikel antyder, at terapier designet til at øge niveauerne af NO, såsom gasinhalation, kunne forbedre iltning og øge det generelle helbred hos patienter med COVID-19. Det vigtige er, at denne artikel også peger på livsstilsfaktorer, der reducerer NO i luftvejene, især mundånding og rygning. Forskerne hævder, at kombination af vejrtrækning gennem næsen og søvn af god kvalitet sammen med en sund livsstil kan bidrage til at mindske viral belastning.

Den samme artikel nævner anekdotisk bevis for, at taping af munden under søvn reducerer forkølelse. Dette kan skyldes næsens fugtnings- og filtreringseffekter. Det menes også, at stigningen i NO i luftvejene kan reducere viral belastning under søvn og give immunsystemet et boost. Artiklen rapporterer, at vejrtrækning gennem munden, uanset om den er konstant eller fra tid til anden, kan reducere fordelene ved NO, hvilket fører til “uhindret viral replikation.” Artiklen konkluderede, at ”åndedræt gennem munden under søvn kan derfor forværre symptomerne på COVID-19.”

COVID-19 udgør en alvorlig udfordring. Bortset fra det faktum, at mennesker ikke har nogen immunitet over for denne virus, opfører den sig meget forskelligt fra influenza, har en høj virusbelastning og er dårligt forstået.
Hvad der er kendt er, at det angriber en bestemt type celle kendt som en type 2 pneumocyt. Type 2 pneumocytceller er ansvarlige for produktion og sekretion af en surfactant. (Hvis du husker, spiller NO en vigtig rolle i produktionen af ​​surfactant = overfladeaktivt stof.) Dette er en af ​​grundene til, at virussen kan være dødelig, selv hos unge, raske patienter.

Det er vigtigt at huske, at nasal nitrogenoxid ikke kan udføre sit arbejde (eller beskytte dig mod sygdom), medmindre du trækker vejret ind og ud gennem næsen.
Vejrtrækning gennem næsen alene vil øge mængden af ​​NO i luftvejene, men forskning har vist, at nynne kan producere endnu højere niveauer af nitrogenoxid. En undersøgelse fra 2015 rapporterer, at det at nynne producerer syv gange mere NO end normal udånding.

Man antager det er svingninger i luften der fremskynder udvekslingen af ​​gasser mellem næsehulen og bihulerne. En andet undersøgelse opdagede, at “stærk” brummen var effektiv til behandling af kronisk rhinosinuitis (rhinosinuitis er inflammation i næse og bihulernes slimhinde og kan omfatte en eller flere af de paranasale sinus), en svampetilstand, der forårsager betændelse og infektion i næsepassagerne. Igen blev NO identificeret, denne gang som et antisvampe middel. Andre undersøgelser har vist, at koncentrationen af ​​nasal nitrogenoxid også stiger under vejrholdningsøvelser.

En undersøgelse, der sammenlignede scuba dykkere med dykkere der dyrkede vejrholdning, rapporterede højere niveauer af cirkulerende NO i den gruppe der brugte vejrholdning.

Jeg har oprettet en lukket gruppe på Facebook for os med interesse i vejrtrækning. Kom og vær med  på Træk Vejret Bevidst & Afslappet.
Jeg håber du vil være med i gruppen og dele ud af dine spørgsmål og erfaringer.

Hvis du “bare” vil have et par tips i ny og næ, er du meget velkommen til at besøge mig på Facebook Træk Vejret Kontrolleret & Bevidst 

Hvis du har venner, familie og kollegaer du tror kunne have glæde af at bliver opdateret omkring vejrtrækning vil jeg være taknemmelig hvis du deler.

Du er også meget velkommen til at dele dine tanker med mig.

Giv din vejrtrækning et tjek

Har du en mistanke om, at din vejrtrækning ikke er helt som den skal være, vil jeg gerne hjælpe dig.
Jeg hjælper mennesker der hyperventilerer, overventilere, overånder – kært barn har mange navne. Mange gange hedder det også kronisk, skjult hyperventilations-syndrom. Det er når det er svært at sætte fingeren lige på der hvor årsag/virkning er svær at finde. Det oplagte og på ingen måde skjulte, kunne være astma, KOL, allergier, forhøjet blodtryk, søvnapnø og andre lidelser der har forbindelse med åndedrættet.

Metoden henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre med vejrtrækningsproblemer fordi øvelserne bliver tilpasset til lige præcis dit behov!

Det er mere end 15 år siden jeg begyndte at arbejde efter den metode der hedder Buteyko åndedrætsmetoden, den arbejder jeg stadig med og kombinerer den med CapnoTraining. Når jeg bruger en CapnoTrainer kan både du og jeg se på din vejrtrækning fra åndedræt til åndedræt. Så får vi vished for, om den opfylder de rent fysiologiske normer.
Den viden sætter dig i stand til at få mere ud af din sport og motion. Eller bare en væsentlig øget livskvalitet og sidst men ikke mindst være aktiv med dine børn, børnebørn, blive en bedre motionist.

Et besøg hos mig erstatter ikke besøget hos din læge. Får du medicin skal du huske at rette dig efter de anvisninger du har fået af din læge.

Slå på tråden, den trådløse 40403401 eller send mig en mail på lwb@astmacare.dk

 

Pin It on Pinterest

Share This