3. Del

Ingen i salen havde mistanke om at noget var galt, da professor Dmitry Gorpishchenko blev annonceret. Den buttede akademiker besteg podiet med besvær. Buskede bryn gav hans blege, våde øjne en mørk, humørforladt udtryk.

Hans udtryk gjort det klart, at han ikke havde kæmpet sig op på podiet for at prise Buteyko’s arbejde … Hverken jeg eller dr Novoselov, som kendte Gorpishchenko godt, kunne lide begyndelsen af hans tale.

“Kære kolleger” sagde Professoren, og tørrede sit velnærede ansigt med en krøllet lommetørklæde, ”i løbet af de sidste par dage er mange smigrende ord blevet sagt fra denne talerstol om Buteyko Metode og om doktoren selv.”

Af en eller anden grund, krøb et strejf af spænding ind i hans stemme. “Selvfølgelig kan enhver videnskabsmand lide at få ros i stedet for kritik.” Stemningen i hallen var stadig godmodige. ”Men som en, der har arbejdet inden for videnskab i mange år, ønsker jeg at sige, at uhindret beundring af noget og nogen er ikke klogt.”

Han rystede sit tæt barberede hovedet. ”Sandsynligvis var alle vores talere oprigtige i deres lovprisning af den metode til fjernelse af dyb vejrtrækning. ”Men” … Videnskabsmanden rynkede panden lidt, “ikke alle talerne, og især de patienter, der har gennemgået uddannelse i metoden, forstår rigtigt, hvad de snakker om, og hvad der er sket med dem.”

En urolig brummen brød ud i salen, og folks varme smil stivnede.
”Som læge og videnskabsmand kan jeg ikke tro, at patienterne blev mirakuløst helbredt fra svær astma, forhøjet blodtryk, angina pectoris og så videre, alene ved Buteyko Metode, uden at den medicin disse patienter havde taget mange år, spillede nogen rolle. At snesevis af læger der har været med til at behandle disse patienter ingen virkning havde.

Kandidaten lavet en skarp huggende bevægelse med sin højre hånd.
”Hvad siger du? At vi skal gå tilbage til prednisolon og euphyllin?” Sagde en indigneret kvindelig astma patient.
”Ja, prednisolon og euphyllin, selvom du ikke tage noget andet!” Gorpishchenko løftede hovedet. ”Så mange forskere har arbejdet for at skabe medicinen, og nu synes du, at de er lige til at blive kastet i skraldespanden. Skal vi bruge Buteyko Metode alene? ”

Professoren begyndte at håne publikum på en nedladende måde.

”Buteyko Metoden medfører ubestrideligt en vis forbedring i patientens generelle helbred, men ikke kun ensidigt – det er en del af et kompleks af behandlinger, der også omfatter en brede vifte af moderne medicin, og det må vi ikke glemme, bare i ét sekund!”
 
En stemning af panik fyldte konferencesal, der havde været så varmt og venligt, indtil dette øjeblik. Buteyko’s tilhængere begyndte at mumle (ikke for højt – jo, det var en professor, der talte). Men det var ikke kun dem, der begyndte at tale – de sammensvorne også givet sig til kende.

“Du må ikke afbryde den eminente Professor! Lad ham sige sin mening!” Skingrede den mand, der havde modtaget sin attest som praktiserende læge fra Buteyko i Akademgorodok. Buteyko vendte sig automatisk rundt for at se, hvem der havde forrådt ham.

“Det er altså en videnskabelig konference. Lad professoren tale færdig!” Råbte det næste medlem af anti-Buteyko sammensværgelsen.

Ansporet af denne støtte, kørte Gorpishchenko hånden gennem sit kort klippede hår, der var begyndt at blive gråsprængt.

“Ingen har formået at gøre op med konventionel medicin endnu, og jeg tror ikke, at de nogensinde vil. Buteyko’s ideer er interessante, men de bør undersøges tilbundsgående, før de bliver berømmet. Efter min mening bygger tanken om overfladisk vejrtrækning endnu ikke fået et solidt videnskabeligt grundlag. Der skal være flere eksperimenter, men uanset hvad deres måtte blive resultater, kan vi allerede nu roligt sige, at ”Buteyko’s metode er ingen patentløsning”.

Det giver et bidrag til de sædvanlige metoder til behandling af astma og forhøjet blodtryk, men lægemidler til disse behandlinger har ikke overlevet sig selv.

”Jeg behøver næppe at sige noget om listen over sygdomme, som Buteyko Metode angiveligt kurer eller lindrer.” vrængede kandidaten næsten. ”I vil vel ikke have os til at tro på, at over 100 sygdomme kan helbredes ved at trække vejret mere let og overfladisk … kvindernes problemer, nyre klager og så videre … Det er ikke videnskabeligt, og det er ikke bevist! ”

Der var også en urolig stemning i hallen. De der deltog i plottet vidste hvad de gjorde, og lod som om de var Buteyko’s tilhængere, før de stak en kniv i hans hjerte her i hovedstaden i hans eget hjemland. Efter så mange års hemmelige kamp, var det dobbelt så smertefuldt for Buteyko at høre den slags i sit eget land.

Pin It on Pinterest

Share This